Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Ses Frekans Yardımlaşma > 1oo WaTT Mosfet cıkısta DC var

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: 1oo WaTT Mosfet cıkısta DC var  (Okunma Sayısı 1754 defa)
01 Eylül 2009, 05:25:48
gemliklee
Başçavuş
*

REP: 11

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

HACI arkadasımızın cızmıs oldugu baskı devre ıle asagıkdakı devreyı kurdum.fakat cıkısta dc voltaj war.Devreye +-22v verıyorum ama cıkısta yne aynısını alıyorum.aldıgım bd140 lar sahte gıbı duruyordu.Acaba bundan dolayı olabılır mı?plakette defalarca kısa devre kontrolu yaptım.Ve olmadıgından emınım.tum parcaları yenı taktım.parcalardan farklı olanlar.47k yerıne 41k kullandım 470 ohm yerıne 410 ohm kullandım 2.2k yerıne 3.3k kullandım.ama bunların bu soruna bı etkısı olacagını sanmıyorum.

HACI arkadasımız calısan devrenın olcumlerını yapmıs burya yazmıs

« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 21:01:05 Gönderen: gemliklee » Logged
01 Eylül 2009, 11:27:01
sezer1247
Admin
*

REP: 65533

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

devre basit bir devre çıkışta dc var ise transistörlerden birinde kesinlikle arıza vardır.bd serisi trlerde aşırı derecede sahtesi mevcut piyasada hatta sahtenin dahi sahtesi var diyebiliris sahtelerde tek tip değil ok mosfetlerin gate ucundaki voltajları ölçermisin hangisinde  kaç volt var  yazarmısın ona göre arıza tahmini yapalım .
01 Eylül 2009, 14:28:24
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

ırf640 da -23,8v
ırf9640 da -24,6v

war.çıkışta ise -21,5v var.gırıste uyguladıgım voltaj da +-18,2v.

trafonun 2x18v ac  uclarını dogrultarak devreye verıyorum ama voltaj 18 lere dusuyor baglayınca.ustelık trafoyu fıse takınca dınnn dıye ses baslıyor bastan.snaırım cok fazla akım cekıyor.moslara baktım hıc ısınma yok.

trafom cok uclu 100 watt bır trafo.0 12 18 24 36 48 ucları war.ben 0 18 36 yı kullanarak dogrultup amfıye verıyorum.her sargıdan yaklasık 2 amper cekebılecegımıze gore 72 watt falan eder sanırım.

Tekrar soluyorum BD140 ların rengı bıle degısık boyle grı gıbı cok sahte duruyorlar ben onlardan suphelenıyorum...sanırım olcumlerde bunu gosterıyor?ama sız yıne de benı aydınlatırsanız sevınırım...ılgın ıcın tesekkurler sezer kardes...
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 14:38:36 Gönderen: gemliklee » Logged
01 Eylül 2009, 16:42:38
dhan000
Onbaşı
*

REP: 18

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

çıkıştaki mosfetlerin gate-source gerilimleri en çok ±20 volt olması gerekiyor ..sizin verdiginiz bilgiler dogrultusundan mosfetler arızalanmış olabilirler..
01 Eylül 2009, 19:22:30
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

ben o olcumlerı gate şase arasında yapmıstım sımdı bıllgınızı uzere yenıden olctum.kırmızı prob gate ucunda sıyah prob source de ıken;

ırf640: -2,7v
ırf9640: -3,3v

var.mos ları yenı aldım ve lehımlerken hıc ısıtmadım bıle cok hızlı lehımledım.dogru duzgun ısınmadılar.olcumlerı yaparken de amfı ye elektrık verdıgımde moslar hıc ısınmıyorlar.bd 140 ları cıkartıp yerıne bd138 lerı taktım.fakat sonuc degısmedı.ama bu taktıgım bd 138 lerde st marka degıl degısık bırsey
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 19:56:58 Gönderen: gemliklee » Logged
01 Eylül 2009, 20:50:34
tornado
Çavuş
*

REP: 5

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

kardeş şu proteusun 7.51 versiyonunu bir yere atında bizde kullanalım  ok 
siz güzel çizip kullanıyorsunuz fakat sizin çizdiklerinizi ben açamıyom eğeer düşük sürümü varsa atta devreni bir inceleyelim

çorbaya tuz at
01 Eylül 2009, 21:06:43
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
http://www.mediafire.com/?43uctjdizjy

yalnız eger acamazsan crack ını ıcındekı ıle yapma netten bul v2.1.3 ıle yap kardes.

01 Eylül 2009, 21:11:48
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #7 :»

bunu 7.0 olarak kaydettım belkı acabılırsın arkadasım.
02 Eylül 2009, 13:12:24
sezer1247
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #8 :»

ölçü aletinin probunun gnd ye bağlayıp çıkışta kaç volt var onu ölçermisin + veya - olmasıda önemli daha sonra  mosfetleri söküp gate uçlarını ölç ardından mosfetlerde sağlamlık kontrolü yap bu denemeleri yaparken çıkışa asla hoparlör bağlama direk yanar
mosfetler sürekli iletimde kalıyor anladığım kadarı ile aşırı akım çektiğini söylemişsin trafodan ses gelmesi buna işarettir.

bd transistörler böyle grimsi renkte ise kesinlikle almayınız bunlar sahtenin en kötü olanlarıdır ve aşırı derecede sorun çıkartmaktadır

girişteki mpsa ları  kontrol edin bağlantıları ters yapmış olma ihtimalinizvar veya trlerden birinin arızalanmış olma ihtimali yüksek.bu trler arızalanırsa çıkışta dc olma ihtimali çok yüksektir

son olarak bazen karşımıza çıkıyor bunuda anlatma gereği duyuyorum
mesela orjinal katoloğunda kollektör-base-emiter olan bir tr gerçek hayatta emiter-base-kollektör olarak karşımıza çıkabiliyor transistörleri ölçerek takmanızda her zaman fayda var yanlış üretim sonucu bu gibi sorularda çıkabiliyor
02 Eylül 2009, 20:49:23
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

öncelikle cıksıakı gerılımı yukardakı mesajlarımda yazmıstım.ayrıca gate ıle source arasındakı gerılımlerı falan da yukardakı mesajlarımda yazdım.
moslar harıc tum tr lerı cıkartıp saglamlık kontrolu yaptım.hepsı saglam cıktı.moslara sıra geldı onlar devrede takılı ıken g-s arasını olcmustum.ama devreden cıkartıp nasıl kontrol edecegımı bılmıyorum.

devreden soktugum mpsa ların yuvarlak tarafımı karsıma aldıgımda bacaklar soyle(tr nın uzerınde yazıyor): cbe
ama dıger mpsa da boyle bır yazı yok.

son olarak transıstorlerı sokmeden kart uzerınde su olcumlerı yaptım ve semaya yazdım.hacı arkadasımız da calısan devredekı olcumlerı yazmıs karsılastırmak amacıyla koyuyorum.buradan mpsa ların bozuk oldugu sonucu mu cıkıyor?
02 Eylül 2009, 23:30:15
tornado
Çavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #10 :»

kardeş o devrede sorun çıkarabilecek elemanlar bd ve mpsa lar bd lerin yerine
2sd837-2sb751
2SD1138-2SB861
bd911-bd912
eşlenik çiftlerini kullanabilirsin
mpsa56 nın yerine mpsa92 kullanmanı tavsiye ederim bacak bağlantıları farklı datasheetlere bakarsan menfaatine olacaktır ben yaptığım amfilerde amfi  üzerinde kullanılan elemanların datasheetine bakıp voltajı ve akımı yüksek tr ler kullanmaya çalışıyorum  böylece ani dalgalanma ve kısa devre gibi durumlarda daha fazla dayanım sağlıyor ve yük performansları daha iyi oluyor bu arada ordaki diyotlarıda kontrol et bazan kısa devre olabiliyorlar

çorbaya tuz at
03 Eylül 2009, 02:08:46
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #11 :»

anladım kardes dıyotlar saglam fakat ne yaptıysam sorunu cozmedımama buyuk ıhtımal sorun mpsa larda.artık baska yerden aldıgım malzemeler ıle nıco ras ın cızımını yapmayı dusuuyorum su dıy dekını.
03 Eylül 2009, 21:15:25
tornado
Çavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #12 :»

karar senin kardeş zaten mosfetli amfilerden sukunet akımı falan bu işte çekingen yaptı çok ince ayarlar az bir şey ayar kaçsa veya ısı kat sayısından dolayı direnç zırvalasa devre çoflayacak bilmem ne olacak diye hep kafama takıldığından mosfet amfi yapmaya kalkışmadım hiç ama bir ara sırf tecrübe olsun diye mosfet yapacam böyle küçük bişey ondan sonra güç adına bişeyler yapma konusunda kararımı veririmsana başarılar tr liler daha iyidir bence

çorbaya tuz at
10 Eylül 2009, 19:35:58
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #13 :»

arkadaslar bugun aynı kart ıle ugrasmaya devam ettım :)

oncelıkle mpsa ları cıkardım ve denedım cıkısta yıne -gerılım wardı.
sonra bdleri de tek tek çıkardım kontrol ettım sonuc yıne aynı - voltaj
en son olarak ırf9640 ı cıkardım ve dendım cıkıstan voltaj falan hıc bırsey yoktu...

oysakı mosları yenı takmıstım yanı moslar saglam.hepsı de sıfır aldım ama aldıgım yerde mı sorun war anlamadım yaa

ucuncu 9640 ı da takıp denedım ama bısey degısmedı.aldıgım uc 9640 ta bozuk mu acaba ?nasıl kontrol edebılırım.ya da devrenn genel dızaynında bı sorun war.cunku bdlerı ve mpsalar cıkartıyorum sonuc aynı 9640 ı da cıkartıp (sadece 640 kalıyor) o zaman cıkısta dc yok(eger kısa devre olsa yıne cıkısta dc olmalı)...
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2009, 20:05:36 Gönderen: gemliklee » Logged
10 Eylül 2009, 20:01:13
sezer1247
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #14 :»

mosfetleri lehimlerken topraklı bir havya kullan ve fazla ısıtmamaya özen göster 

smps endede mosfet sorunu vardı yanlış değilsem  ok
10 Eylül 2009, 20:08:40
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #15 :»

mosfetleri lehimlerken topraklı bir havya kullan ve fazla ısıtmamaya özen göster 

smps endede mosfet sorunu vardı yanlış değilsem  ok

sezer kardes evet havyam topraklı hıc ısıtmadan lehımlıyorum da ama eldıvenle mı tutcaz artık bu mosları:D
11 Eylül 2009, 02:44:34
tornado
Çavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #16 :»

usta mosların bacakları arasını multimetre ile ölç kısa devre gösterir se bozulmuştur zaten bozuk trlerinve diyotların çoğu bacaklarını kısa devre gösterir

çorbaya tuz at
11 Eylül 2009, 03:02:29
debug
Onbaşı
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #17 :»

arkadaslar ben mosfet anfı veya smps yapacagım zaman 3 lu klemens kullanıyorum hıc basım agrımıyo hem cıkarıp degıstırmesıde cok rahat oluyo
11 Eylül 2009, 06:48:51
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

REP: 65535

kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #18 :»

arkadaşlar mosfetler statikten yada topraklamasız havyadan bozulmaz ordaki bozulma nedeni şudur statik aldığın anda Gate ucundan mosfet iletime geiyor mosfet açık kalıyor sizde enerjiyi verdiğinizde açık kalan mosfet iletimde olduğu için diğer kanal ile çakışıyor buda bozulma nedeni oluyor bu genelde ağırlıklı sizlerin yaptığı DC-DC konverter devresinde karşınıza çıkıyor mosfetler yanmıyorsada çok aşırı ısıyla karşılaşıyorsunuz..

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
11 Eylül 2009, 11:27:43
sezer1247
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #19 :»

ama toprak mosfetlerin yapısı tristör gibi değilki gate ucundaki voltaj çekildikten bir süre sonra boşalıyor. en sağlıklısı mosfetleri yerinden çıkart 2 ve 03 nolu bacaklarının arasını bir ölç bakalım kısadevre yada çok düşük değer gösteriyorsa arızalıdır 400 ohm civarlarında göstermesi mosfetin içinde ters diyot olduğundandır ona takılmayınız.
11 Eylül 2009, 22:39:36
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #20 :»

arkadaşlar mosfetler statikten yada topraklamasız havyadan bozulmaz ordaki bozulma nedeni şudur statik aldığın anda Gate ucundan mosfet iletime geiyor mosfet açık kalıyor sizde enerjiyi verdiğinizde açık kalan mosfet iletimde olduğu için diğer kanal ile çakışıyor buda bozulma nedeni oluyor bu genelde ağırlıklı sizlerin yaptığı DC-DC konverter devresinde karşınıza çıkıyor mosfetler yanmıyorsada çok aşırı ısıyla karşılaşıyorsunuz..

hocamıyı guzel acıklamıssınız gate den statık alınca d ve s ıletımde kalıp enerjı verınce dıger mos ıle cakısıyor..fakat bunu nasıl onlerız?

bır de kontrol ettım hıc kısa devre gostermıyor.2 ıle 3 arasında ıken 900 falan gosterıyor.
10 Ocak 2011, 23:46:40
Elektrolexs
er
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #21 :»

kardeşim sen çizdiğin baskı devreyi bir kontrol et sonra yarı iletkenlerin hepsini sök çöpe at yeniden al elini sürme moslara topraklı havya kullan ve max. 5 saniyede lehimle tek bacagı hatta soğutucuya takıp öyle lehimlersen daha sağlıklı olur... trafo ve beslemeden de bu sorun kaynaklanabilir olmadı bir fotoğraf çek koy foruma hallederiz çünkü çalışan bir devre bu... gelelim nico ras amcaya :D sen bence o 100w lık mosfet anfiye hiç bulaşma mosfetleri türkiyede yok yurt dışından getirteceksin ve 2 çift mosfetin fiyatı bir hayli yüksek zaten bu bir... ikincisi devredeki kondansatörlere dahil orjinal malzeme kullanmak gerekiyor, toleransız direnç kullanmak gerekiyor mosların mutlaka ve mutlaka orjinal takılıp mach edilmesi gerekiyor gibi bir sürü dalgası var o devreyi yapmak için profesyonel çalışmak lazım en azından nico ras böyle diyor  ok çalıştırıncada tadından doyulmaz bir sesi var ve 100w denilen anfi bir bakıyorsun 200-250W oluyor tabiki uygun besleme, soğutma ve trafoyla... o yüzden o devre biraz meşşakketli bende bi ara heveslenmiştim ama vazgeçtim :D sen buna devam et dediklerimi yap ve fotograf ekle hadi sana iyi çalışmalar...
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.11 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco