Merhaba arkadaşalar ben uzaktan kumandalı araba yapmak istiyorum..araba ileri geri sağ saol ve üzerindeki 3-4 çeşit ışıkları yakabilecek özellikte bi kumanda yapmam gerekiyor. ve uzuk bir mesafeden çekmesi gerekiyo..kumanda hakkında önerilerinizi bekliyorum ...
uzaktan kumandayı ancak mikrodenetleyiciler ile yapabilirsin yada pt serisi entegrelerden bir kısmı kodlanmış sinyal gönderebiliyor karşılığı olan entegreden de çıkış alınabiliyor uzak merafe demişsin örnek olarak kaç metre olduğunu söylemen gerekir piyasadaki ucuz rf kitleri en fazla 50mt civarında çeker oda açık alanda 1km merafeli kitleri en son araştırdığımda çifti 125 lira civarlarındaydı yanlış hatırlamıyorsam ayrıntılı bilgi için udea nın sitesinden kitleri inceleyebilirsin
aslında istediğim bir kaç km ama bu ilerki projem şimdilik bana 300-400-500 metre yeterli elimde bir çin malı arabanın uzaktan kumanda devresi var onun mesafesini nasıl arttırabilirim. bir 2 sorumda şu arabaya taktığım motorun sabit hızla dönmesini istemiyorum bunun için kumandadaki buton yerine 50k lık bir pot bağladım ama istediğim sonucu alamadım belli bir yere gelince açıldı motor böyle bi yöntemle motorun hızını arttırabilirmiyim cvplarınız için teşekkürler..
evet, normal arabalar için uzaktan çalıştırma mümkün ama tehlikeli olur; biliyorsunuz "sürat felakettir" ve "kontrolsüz güç, güç değildir". yani siz şöfor koltuğunda olup, en azından vitesin boşta olup olmadığını kontrol etmelisiniz. yoksa zaten gerisi bir kontak anahtarının bağlı bulunduğu iki terminali kısadevre etmeye ve gaz (yakıt) girişini açmaya kalıyor. bunların ikisi de uzaktan kumandayla yapılabilecek şeyler. ha bir de direksiyon hakimiyeti için ileri-geri motor kontrolüyle bir de kamera eklediniz mi, tamam: insansız otomobiliniz hazır demektir.
bu arada, RC oyuncak araba ile ilgilenen arkadaşa söyleyeceğim şu: oyuncak arabanın verici ve alıcısının hangi frekansta haberleştiğini bilmen gerek önce. ondan sonra verici katına bir RF anfi ve alıcı katına da iyi (uygun) bir anten ve seçici devresi eklemen gerekecek.
otomatik vitesli bir arabada sorun olacağını sanmıyorum filmlerde bu tarz sahneleri çık görmüştüm uzaktan kumanda ile kapıyı açıyor kapatıyor motoru çalıştırıyor yapılabilir tabikide o kadar zor değil
o kadar uzağa gitmeye gerek yok; bir yerli yapımda (kurtlar vadisi) insansız araba gereken bir yerde (arabaya suikast girişimi yapılacağından haberleri varmış) bu tip bir düzenek kullanıldı. kullanıldı diyorum çünkü donanım için gerekenleri toplayan sorumluyu her zaman gittiğim elektronikçide gördüm. bize cep telefonunda kayıtlı birkaç aksiyon sahnesi göstermişti. orada aldıklarıyla (RF uzaktan kumanda, motor ve dişli takımı) düzeneği toparlamışlar. pek izlemem o diziyi ama şans eseri anlattığım sahneyi de görme fırsatım oldu (arabalar tünelde değiştiriliyordu).
bu kadar uzun uzun anlatmamın nedeni, olayın hayali olmaktan çıkıp gerçeklenebilir olduğuna kısıtlı da olsa şahit olmam. yani zor değil, herkes yapabilir. yeter ki uğraşmaya niyetli olsun.
Arabayı bosta bırakmayı kesin olarak uygulamak icin picli bir kontrol devresi yapmanız gerekiyor, sistem soyle calısıyor, aracın kontagını kapatsanızda arac stop etmiyor ,sizde aractan inebilmek icin mecburen aracı once bosa alıp el vitesini cekiyorsunuz ,aracın kapılarındaki switclerden gelen sinyaller aractan inildigini algılıyor ve arac stop ediyor, uk modulu devreye giriyor sizde aracınızı uzaktan calıstırabiliyorsunuz, arac calısmadan araca giren olursa sistem komple devre dısı kalıyor umarım anlasılmıstır kolay gelsin
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2009, 17:36:28 Gönderen: stlg »
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen, Ya gonca gül yahut diken, Ya kaftandır yahut kefen, Kereminde hoş lütfunda hoş.
bak birader pot kullanma orjinal bi fikir ancak işe yaramaz onun yerine internette rf alıcı-verici devreleri var pic ile yapılmış onları kullanman senin yarına olur picte pwm modülü var buradan motorun hızı arttırıla bilir veya azaltılabilir