Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Forum Hakkında > Öneriler ve İstekler > kare dalganın zaman kontrolu

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: kare dalganın zaman kontrolu  (Okunma Sayısı 640 defa)
13 Aralık 2009, 15:53:00
bayhakan
Onbaşı
*

REP: 1

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

arkadaşlar selamlar...cd4093 veya 40106..yapmıs oldugum osılator saat işareti devresının  cıkısından 20 sanıye H.seviye....5 saniye kare dalga işareti  almak ıstıyorum bu entegrelerın cıkısına hangı kapılı entegreyı veya devreyı kullanmalıyım...herkese tesekkurler..
14 Aralık 2009, 03:28:25
asma
Onbaşı
*

REP: 6

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

Arkadaşım soruyu daha anlaşılır yazarmısın.
Anlayamadım yer
20sn çıkışın H yada lojik 1 olduktan sonra 5sn boyunca 4093 ten elde ettiğin kare dalga sinyali vermesi sonra lojik 0 olması mı istiyorsun?
Yoksa üreteceğin kare dalga sinyalin H ve L periyotları 20sn ve 5sn olması için ne yapman gerektiğini mi soruyorsun?
İkinci seçenek bu entegreler için çok uzun zamanlar olduğu için düzgün çalışmaz ama %80 H ve %20 L oranında sinyal oluşturabilirsin. (örn:40ms ve 10ms yapılabilir) Tek direnç ve tek kondansatör ile eşit zamanlı sinyal üretilir ve frekans bölücülerle genellikle eşit periyotlu çıkış elde edilir. Giriş nasıl olursa olsun çıkış farklı periyot elde etmekte mümkün.
Yeter ki ne istediğini bilelim. ok  Elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

Kolay gelsin.
14 Aralık 2009, 12:57:01
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

arkadasım selamlar..tesekkurler..ıstedıgım su..saat ısaretı.20 sn.lojık 1 olarak daha sonra 5 sanıye kare dalge yanı 1.0.1.0.1.vermesını ıstıyorum...bu konuda devre seması varsa rıca ederım
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2009, 12:57:45 Gönderen: bayhakan » Logged
22 Aralık 2009, 11:27:03
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

asma arkadasım selamlar.. bu konu ıle devre seması verebılırmısınız...
..tekrar acıklamak gerekırse led 20 sn.yanacak 5 sn.flash yapacak tekrar 20 sn.devamlı yanacak tekrar flash yapacak kısır dongu gibı tekrar...tesekkurler
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2009, 11:27:44 Gönderen: bayhakan » Logged
23 Aralık 2009, 01:58:59
asma
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

İşini görür umarım bir tane çizdim.   ok

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız

555 in 5 nolu ucu boş kalabilir, 10nF ile şaseye bağlıyabilirsin. 10uF 16volttan yukarı olmasa iyi olur, 63V,100V olanlarda zaman ayarı tutmuyor.
4093 bacak bağlantılarını çizmemişim    bulabilirsin sanırım. Besleme aralıkları entegrelerin aynı (5V ~15V) 
R ve C değerlerini flaşörün frekansına göre ayarlıyabilirsin (2Hz~10Hz uygun olur)
Farklı bir uygulama istersen belirt, değiştiririz.   

Kolay gelsin.
23 Aralık 2009, 11:47:18
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

arkadasım tesekkur ederım bugun deneyıp bıldırecegım..
23 Aralık 2009, 17:43:36
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

arkadasım selamlar....devre olmadı denedım sonucta calısıyor..fakat 20 sn.1....1.sn..0..verıyor yanı bır nevı kare dalga benım ıstedıgım 20 sanıye..1.....5 sanıye 0.1.0.1.0.1..sonra tekrar sevıye 1 ve yıne 0.1.0.1.0...flash yapması lazım ..tesekkurler..
24 Aralık 2009, 02:29:46
asma
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #7 :»

Arkadaş, ben deneyemedim fakat devre istediğin özelliği sağlaması gerekir.

Devre iki ayrı fonksyon için iki ayrı osilatör, bir tersleyici ve bir de tampon katından, yani 4 bölümden oluşuyor.
İlk bölüm 20sn lojik "1" , 5sn lojik "0" şeklinde tekrarlayan 555 li osilatördür.
İkinci bölüm bu bölümü tersleyip uygun kontrol sinyalini oluşturur.
Üçüncü bölüm kontrol girişli schmitt trigger osilatördür. Bu katın kontrol girişi lojik "1" olduğu sürece osilasyon yaparak (flaşör etkisi için) sinyal üretir. Girişi lojik "0" olduğunda ise çıkış lojik "1" olur. (yani istediğin gibi)
Dördüncü kat tampon katıdır, üçüncü katın çıkışını aynen çıkışa iletir.

Sorunun nereden kaynaklandığını anlayamadım  durgun
Kolay gelsin.

Son defa resme ilave yapıyorum:
İlk şemadan farklı olarak 555 e bağlı kondansatör 10uF değil 100uF ve çıkışa bapladığım LED var.
Devreyi kurdum hatta zaman tuttum. 20sn led yanıyor 5sn kırpışıyor. Senin istediğin bu değilse ben istediğini anlayamadım.
10uF ile denediğimde ise 2sn sabit yanıp 0,5sn 2-3 defa yanıp sönüyordu.
Devre resimdeki sinyal şekillerine ve anlatımıma uygun çalışıyor.
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2009, 13:35:31 Gönderen: asma » Logged
24 Aralık 2009, 14:30:55
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #8 :»

arkadasım tesekkurler..devreyı tekrar kurdum fakat olmadı .555...ok..4093 e 1mohm ve 330 nf bagladım devreden ayırdıgım zaman kare dalga ok.led flash yapıyor..4093 kapılarını devamına bagladıgım zaman osılator duruyor..555 e bagladıgım zaman ıse 555 cıkısının tersı oluyor..yorumunuzu beklerım..
26 Aralık 2009, 16:09:51
asma
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

Devreyi denedim çalıştırdım.
İstersen başka devrede çizerim daha sade veya ucuz olabilir. İlk mesajında 4093 vardı bende ilave ettim tek 4093 veya iki 555 ile de yapılabilir, 4 transistörle de yapılabilir. Kristal veya şebeke frekansı referans alınarak zamanlama tam ve hatasız elde edilebilir. (karışık olur)
Çizdiğim sinyal şekilleri oluşuyor, sorun varsa şemayla karşılaştırma yapabilirsin.
Bir önceki mesajımdaki şemayı hatasız kurarsan çalışır.  ok

Kolay gelsin.
27 Aralık 2009, 15:14:39
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #10 :»

asma arkadasım cok tesekkur ederım ..devreyı calıstırdım..sızın verdıgınız 470 k..ve 1mf kondansator degerler  ıle devre calıstı ben uygun elemanlar takmadıgım için netıce alamamısım....not .mesajınızda benzer farklı semalar var dedınız foruma yuklersenız kurup denemek ısterım.. çok sagolun.....ıyı calısmalar
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2009, 15:16:25 Gönderen: bayhakan » Logged
28 Aralık 2009, 14:59:48
asma
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #11 :»

Çalıştırdığına sevindim arkadaşım.

Devreleri ben çizip yolluyorum, gördüğün gibi paint kulanıyorum. Hazırda çizilmiş durmuyor.  ok
En sadesini çizmeye çalıştım, çıkışında tek led dışında yük olacaksa tampon ve uygun sürücü kullanmalısın. İlk enerjilendiğinde toplam periyot kadar flaş yaptıktan sonra normal periyotta döngüye başlıyor. (bu etki 555 te daha azdı bunda da azaltmak için bir lojik kapı daha eklenebilir.)
Zamanların saatin saniyesi gibi güvenilir ve kesin olmasını istiyorsan çizim ve deneme işi uzar (bu sene olmaz) 
4060 ve saat kristali ile saniyeler elde edip bölücü,sayıcı kullanarak programlanabilir (dip sw ile) periyot elde ederiz. İstediğin periyotta istediğin görev gerçekleşir.

Kolay gelsin.
28 Aralık 2009, 18:53:53
bayhakan
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #12 :»

arkadasım selamlar..yıne son verdıgın devreyı calıstıramadım hayretler içindeyım sen calıstırıp denemıssın ben calıstıramıyorum 510 k dırenc bulamadım.470+47 kohm olarak kullandım nereye  dıkkat etmem gerekır.4093 her ıkı kapısıda calısıyor led yanıp sonuyor 20+ 5 sn..zamanı goruyorum 5 sn.lık zaman sonuk gecıyor..fakat flash olmuyor flash yapması gereken zaman içinde sonuk kalıyor..yorumunu beklerım..tesekkurler..
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.144 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.013s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco