Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Modifikasyon > motorlu bisiklet

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: motorlu bisiklet  (Okunma Sayısı 4574 defa)
22 Ağustos 2011, 00:50:56
by_rap_style_1992
er
*

REP: -1

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

arkadaşlar bisiklete motor takacagım biraz araştırdımda uygun fiyata kayseride en rahat bulabilecegim çamaşır makinası motoru :) bu motorla daha önce yapıp bisiklete 50 km hız yaptıran olmuş bana düz yolda 20 25 kadar gitsin yeter 500 watt motor aldım çift trafolu smps yaptım motoru gayet güzel çalıştırıyor gücüde bence iyi gibi olurmu bu iş şöyle böyle yap diye öneride bulunabilirmisiniz birde motor kontrol devresine ihtiyacım var voltajı azaltarak degilde frekans degiştirerek aynı voltajda daha yavaş ve güçlü dönmesini saglayan devreler varmış elinde böyle bir devresi olan bu konuda yardım edecek arkadaşlar bi el atarmısınız bu işe :)

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız

Uploaded with
ImageShack.us

Uploaded with
ImageShack.us
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2011, 00:58:14 Gönderen: by_rap_style_1992 » Logged
22 Ağustos 2011, 01:26:25
kelleawcisi
Süper Moderator
*

REP: 20

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

düşüncen güzel bende hep heves etmişimdir motorlu bir bisiklete. ama şöyle bi durum var; senin kullanacağın motor ac motor ve 220 volt ile çalışyor. yani yaptığın smps ile verimli kullanılabilecek bir motor ve devre değil. bu tarz projeler için enerjiyi verimli kullanabilme adına dc motor ve ona özel hız kontrol devresi kullanılıyor.senin yaptığın gibi önce dc akımı ac voltaja dönüştür, ki zaten sinüs dalgayı tam oluşturamıyor o devre busefer sinüs e göre sarılmış motoru sürmeye çalışıyorsun bu sana enerji kaybı ve daha az yol mesafesi olarak döner.  Benim aklımda olan bi projeyi ekliyorum en azından nasıl bir devre olduğunu görmen sana fikir verecektir.
22 Ağustos 2011, 01:38:47
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

cevabınız için teşekürler invertör yapsam sg3524 lü ozaman işe yararmı bu motor invertördemi daha güçlü döner smps demi frekans olayı oldugu için güç degişirmi veya en iyisi 24 volt 300watt ve üstü bi motormu bulmak
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2011, 01:40:04 Gönderen: by_rap_style_1992 » Logged
22 Ağustos 2011, 12:51:23
kelleawcisi
Süper Moderator
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

sen ister smps yap ister invertör, ikiside yapay sinüs olduğundan o motoru verimli kullanamazsın. o motoruda aslında boşuna almışsın. bence bi köşeye ayır onun için farklı bişeyler düşün. bisiklet için evet 12v yada 24 bir dc motor bulman gerekli ki ne sinüsle nede voltaj arttırımıyla uğraş. ve benim verdiğim gibi dc voltaj kontrol kartı yap. bunun için örneğin araba otomatik cam motoru yada orta güçte bir marş motoru kullanabilirsin. Ama her şekilde senin projende kullanılacak devre ekte gönderdiğimdir. diğerlerini aklından silebilirsin.
22 Ağustos 2011, 21:13:50
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

bununla bir deneyim gücü yeterli gelmezse dediginiz gibi bir sisteme bakacagım kesin yapmam lazım bunu ama hangi motor olursa artık :)
13 Eylül 2011, 20:52:05
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

evet kelleawcısı çamaşır makinasının motoru olmadı :) smps ile çalıştı güzel ama 40 50 amper çekiyor sanırım kablolar duman attı :D yollar patladı 24 volt 160 watt redüktörlü dc motor getirtiyorum şuan kargoda direk arka dişliye degilde zincirle pedala baglamayı düşünüyorum böylece viteside kullanabilirim çogunlukla 1.vitesde kullanırım hem motoru zorlamaz hemde güç yeterli gelir
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2011, 20:53:59 Gönderen: by_rap_style_1992 » Logged
14 Eylül 2011, 00:42:11
kelleawcisi
Süper Moderator
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

yani arkadaş anlamadımki sakalımız yok ondanmı dinletemedik sözümüzü  ok  aslında evet o resimde vitessiz bisiklet olduğundan öyle yapılmış. bencede vitesli bisiklete daha doğru uygulanabilir. şöyle yapabilirsin; orta göbek ile arka göbek arasında kalan zincirin uzun kısmı varya üst kısım, işte o araya motoru yerleştirebilirsin. bak ekte kabataslak anlatmaya çalıştım.bu şekilde kullanmak en mantıklısı olucaktır. bu montajda zincir esnekliğini kaybetmemek için yaklasık 4 halka ek yapılmalı. ama tekrar söylüyorum burada smps değil motor sürücü devre( önceden şemayı paylaşmıştım) kullanman gerekiyor. ayrıca birinci vitesle gidicen diye bi kural yok, sen motor sürüccü devredeki potans ile gaz verdikce bisikletin ivmelenmesi ve hızı artıcak ve gerekli hıza geldiğinde sen vitesi arttırıcaksın. ama burada şöyle bir tezat durum var. sen vitesi arttırdığında teker hızlanırken pedal hızı yavaşlıyacak ve hızlılanmış olan motor birden dirençle karşılaşacak. yani sen vites yükseltirken her yükseltmede motorun yığılmaması için gazı düşürüp tekrar ilk kalkıştaki gibi  hızı arttırman gerekiyor. takıldığın yerler olursa sorularını bekliyorum. bu proje benim içinde kıymetli. yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.
15 Eylül 2011, 00:40:59
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #7 :»

motorum geldi ilk motora göre bu dc motor 100 kat daha güçlü ayrıca redüktörlü aşırı dızlı dönmüyor tam istedigim gibi bir motor 24 volt160 watt resimdeki şekilde yaparsam olmaz çünkü vite attıkça zincir oynuyor aşagı yukarı motorun kafasından çıkar benim düşündügüm şekilde kultukla direksiyon ortasındaki boşluga takıp pedaldaki 3 adet dişliden en büyüge motorun zinciri en küçügede bisikleti hareket ettiren zincir takılı olacan aküler arkaya taktırdıgım koltukda duracakmotor kontol devresini çizdim hazır yarın birgün yapacagım bir adet 12 volt 12 amper akü aldım amfinin malzemelerini aldım eksik kalan tek şey 2.akü motor tam güçte 7-8amper çekiyor buda sanırım bana 2 saat kadar yol demek zaten sürekli son güç kullanmam boşta çalışınca 0.24amper çekiyor bu iş olacak sanırım motorun gücüne şaşırdım bukadar beklemiyordum sanırım redüktörden olsa gerek
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2011, 00:42:03 Gönderen: by_rap_style_1992 » Logged
15 Eylül 2011, 01:10:57
kelleawcisi
Süper Moderator
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #8 :»

hadi bakalım şimdiden hayırlı olsun. dediğinde güzel bir fikir. motorun bir test videosunu devre ile birlikte eklersen sevinirim bi görelim şunun endamını.
15 Eylül 2011, 01:28:19
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

devre bitsin eklerim bisikletin komple bitmiş halinide ekleyecegm sabırsızlanmaya başladım :D güzel bişey olacak birde bişey sormak istiyorum bu devre motoru voltajı azaltıp çogaltarakmı hızını kontol ediyor  eger öyleyse bu devreyle ugraşmayım lm317 li bi devre yaparım 2tanede sc5200 ile motoru sürebilirim
15 Eylül 2011, 11:04:23
kelleawcisi
Süper Moderator
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #10 :»

dediğin devreyi bilmiyorum şeması varsa paylaş bir göz atalım. bu devre tetikleme mantığıyla çalışıyor. orada kullanılan mosfetler yerine ırfz48 kullanarak istediğin gibi motorun hızını kontrol edebilirsin. amaç saniyede binlerce kez 12v kontağı verirken o ayarlanan potans ile bunu saniyede 100 lerce kez yapılan kontağa düşürüp hızı daha doğrusu motor gücünü azaltmak.
15 Eylül 2011, 20:10:48
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #11 :»

lm317 li ayarlı güç kaynagı devresi 24 voltu girerim devreye çıkışada 0-24 arası voltaj verdigi için motorun dönüş hızı artar azalır diye düşünüyorum denedim 12 volttada güçlü dönüyor 24 voltdada güçlü
16 Eylül 2011, 16:14:37
Adnancoskun
Başçavuş
*

REP: 93

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #12 :»

LM317 ile düşük gerilimlerde istediğin akımı alamazsın..... onun için PWM öneririm..
18 Eylül 2011, 21:38:28
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #13 :»

bisiklet tamam :) 160 watt motor ortalama 90-100 kilo yükü götürüyor hız kontrol devresini yapmaya başlıyorum aküyü direk baglayıp denedim hepsi bitsin resimleri eklenecek
21 Eylül 2011, 13:58:30
by_rap_style_1992
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #14 :»

birkaçtane resim ekliyorum istedigim düzende çalıştı aküleri kutuya koymak için çıkardım devrelere geçiyorum yarın amfi voltaj göstergesi motor kontrol yapacagım bunlar şimdilik nasıl bişey oldugunu göstermek amacıyla çektigim resimler daha eksigi çok birde aküleri şarj etme hakkıdna bi sorum var seri baglı 27 volt çıkıyor akülerden tekrar şarj ederken tek tek mi doldurmam gerekiyor yoksa 28 volt vererek şarjmı etmeliyim ? akülerin herbiri 12volt 12 ah

Uploaded with
ImageShack.us

Uploaded with
ImageShack.us

Uploaded with
ImageShack.us
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2011, 14:01:02 Gönderen: by_rap_style_1992 » Logged
22 Eylül 2011, 12:28:09
kelleawcisi
Süper Moderator
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #15 :»

gördüğüm birkaç problemi söyleyeyim; öncelikle anlaşılan o ki bu işlem için düz gövdeli bir bisiklet seçmek gerekli. o aküleri arkaya takacağın bir oturak üzerine yerleştirebilirsin ama benim tavsiyem ön teker üzerine metal oturak koyarak aküleri oraya sabitleyip yükü arka tekerden almalısın. İkinci olarak  orta amortisör olması dezavantaj. bisiklet esnediği an zincir boşalacak büyük ihtimalle atıcaktır yada daha kötüsü bacağını dişliye kaptırmana neden olacaktır. motorun maşallahı var ama tavsiyem L şeklinde redüktörler var yani 90derece diyebiliriz motoru yatay yerleştirmene imkan sağlayacak redüktörler var onlar işini kolaylaştıracaktır. birde biliyorum geçici olarak yapmışsın ama aküler arası kablo bağlantılarını daha kalın ve sağlam kablolar ile yaparsan çekilen akımla kabloların direnç oluşturmasını engelleyebilirsin. devreyi yapmaya başladınmı? durum nedir
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2011, 12:37:23 Gönderen: kelleawcisi » Logged
22 Eylül 2011, 13:24:35
Adnancoskun
Başçavuş
*

REP: 93

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #16 :»

Bir öneri de ben yazayımda eksik kalmasın    motoru sac vidaları ile değil somunlu vidalarla ve rondela kullanarak bağlamalısın, hatta mümkünse üzerine birde sabitleme somunu koymalısın, aksi halde bisikletin motoru titreşimden dolayı vidaları gevşetir.
22 Eylül 2011, 14:10:30
chnslc
Asteğmen
*

REP: 8

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #17 :»

Merhabalar öncelikle yaptığın sistem çok güzel ellerine sağlık inşallah istediğin gibi bir sistem olur kardeş...

Yalnız gördüğüm yanlış bir montaj var gibi hissettim,kardeş amortisörlü bir bisiklette amortisörün hemen üzerinde motorun durması sakıncalı gibi !!! sert bir çukura/tümseğe girdiğini farzedersek ordaki hareket esnasında oluşan yaylanma,amortisörun motoru sıkıştırmasına maruz kalmasına sebep olur...birde muhakkak zincir koruması tak kardeşim allah muhafaza kötüşeyler olmasın...sistem güzel ama bir okadarda emniyetli olması lazım...uyarılarım seni düşündüğüm için kardeş.Adnan hocamında dediği doğru,rondelalar ve kablolarıda ihmal etme kardeş...3-5 liralık şeyler bunlar,hem sistemin sağlam çalışmasını sağlar hemde emniyetli bir sistem olmasını sağlar.

Bu sistem için kullanılabileceğini düşünüdüğüm değişik motorlarda var hocam mesela silecek motoru yalnız motorun üzerindeki L redüktörü iptal etmek sağlıklı olur ;
http://www.turkticaret.net/Firma/282906/baslar.oto.ltd.sti/tempra.cam.silecek.motoru

yada marş motoru ;
http://www.turkticaret.net/Firma/282906/baslar.oto.ltd.sti/tempra.mars.motoru

bu motorlarında torkları yüksek düşünün 1.viteste yarım debriyajda marşa basılı tutarak 1,5 tonluk arabayı rahatlıkla iteleye biliyor ben bunu çok yaptım yolda kalınca arabayıda itecek biri olmayınca çok işe yarıyor yalnız akünün sağlam olmasına dikkat.   

gördüğüm birkaç problemi söyleyeyim; öncelikle anlaşılan o ki bu işlem için düz gövdeli bir bisiklet seçmek gerekli. o aküleri arkaya takacağın bir oturak üzerine yerleştirebilirsin ama benim tavsiyem ön teker üzerine metal oturak koyarak aküleri oraya sabitleyip yükü arka tekerden almalısın. İkinci olarak  orta amortisör olması dezavantaj. bisiklet esnediği an zincir boşalacak büyük ihtimalle atıcaktır yada daha kötüsü bacağını dişliye kaptırmana neden olacaktır. motorun maşallahı var ama tavsiyem L şeklinde redüktörler var yani 90derece diyebiliriz motoru yatay yerleştirmene imkan sağlayacak redüktörler var onlar işini kolaylaştıracaktır. birde biliyorum geçici olarak yapmışsın ama aküler arası kablo bağlantılarını daha kalın ve sağlam kablolar ile yaparsan çekilen akımla kabloların direnç oluşturmasını engelleyebilirsin. devreyi yapmaya başladınmı? durum nedir

Kelleawcisi arkadaşımızın dediği L tipi redüktörler bana sakıncalı geldi açıkcası,yanlışım varsa düzeltin lütfen ama gözden kaçmış bir nokta gibi geldi bana L tipi redüktörlerin dezavantajına gelicek olursak içindeki sistemde genelde sonsuz dişli kullanıldığından enerji verilmeden pedal dönmez yani bisiklet hareket etmez,enerjisiz pedal bile çevrilemez...redüktörün çark kısmı kitli olur sebebide aşağıdaki linkde mevcut inceleyebilirsiniz.Bu redüktörün içinde sonsuz dişli oludğu için ve sonsuz dişlide hareket verdiği dişliye yatay bağıntılı olduğu aksi harekete maruz kalma gibi bir durumda kitleme görevi yapar ve redüktörün bağlı olduğu zincir çarkın dönmesine izin vermez linkde L redüktörünün genel iç yapısı mevcut...eğer seyir halindeyken gazdan çekildiğini var sayarsak bir anda lastiklerin kitlenmesine hatta sistemin komple zarar görmesine yol açar...

http://img1.loadtr.com/b-503012-Red%C3%BCkt%C3%B6r_.jpg
22 Eylül 2011, 23:51:44
kelleawcisi
Süper Moderator
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #18 :»

evet arkadaşım yaklaşımın doğru, 90derece redüktörlerde sonsuz dişli var ve tek taraftan güç iletimi sağlıyor. ama burdada yine bi engel var, o motor bacak hareketine engel bir yerde  ama tabi yine karar arkadaşın
27 Eylül 2011, 14:18:03
chnslc
Asteğmen
*

REP: 8

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #19 :»

Evet hocam doğru engel olabilecek bir durum söz konusu ama kamufle edilebilir ama en önemlisi çark yüzünden baldıra sıkışabilecek et    aslında grenaj sistemiyle şahane ama biraz tuzlu bir sistem olabilir ama çok şekilli olur.   ^' ^'

http://www.motordelisi.com/forum/ikinci-el/37025-buyrun-bir-suru-motosiklet-parcasii.html
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2011, 14:20:46 Gönderen: chnslc » Logged
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.266 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.018s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco