| 30 Ağustos 2009, 19:20:36 |
ümit
Onbaşı
REP: 5
|
 |
« :» |
|
bugun istanbuldan smps yapmak için malzemeler getıttırdım toprak ve sezer malzemelere bı gö z atarsanız sevınırın tapagacın smps dewresı forumda paylastıgım 500wat troıdal ferıt nuvelı smps dewresı malzemeler ka 3525 ırfp064 5cm ferıt nuve veya ee50 etıpı ferıt nuve 4n25 gıbı smps elemanları bendekı nuveler sıyah renk galıba sarı olanlar olmuyomus yapabilecegım daha farklı smps dewrelerı warsa yardımlarınızı beklıyorum bıde 8cm caplı ferıt nuve war bununla 220v +-50v smps yapılabılır mı elınızde böyle bı smps dewresı warsa paylasırsanız sewınırım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 30 Ağustos 2009, 20:53:35 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #1 :» |
|
ümit kardeş aldığın malzemeler smps için uygun yanlız ordaki IRFP064N leri tam seçemedim kılıfı sanki SC5200 gibi onlar ise ST marka olama olasılığı yüksek bu iş için IR marka kullanmanı tavsiye ederim nüvelerin izolesiz 8 cm olan hariç o nedenle trafoyu sarmadan üzerini izole etmelisin teli çizersen olmaz nüve ile temas etmemeli DC-DC için bukadar...220 smps devren için o 8CM nüvr çok fazla 750w güç için 5 cm yeterlidir uygulama için şemalar var ama devreyi yapması zor ve uğraştırıcı sağlam tecrübe lağzım biliyorsundur güç büyüdükçe kontrol etmeside zordur iyice araştırma yap sonra kalkış derim...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 31 Ağustos 2009, 02:12:35 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #2 :» |
|
usta o nüvelerin fiyatı daha doğrusu sana maliyeti ne kadar oldu ve nerden nasıl getirttin toprak usta tahmin ediyorum nüvelerin üzerinde duran 2adet tr ırfp 064 ler alt sıradakiler pnp npn çiftleri ve en alttakilerse darlington çiftleri tıp142-147 salladım ama tutması muhtemel
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 31 Ağustos 2009, 11:05:27 |
ümit
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #3 :» |
|
usta o nüvelerin fiyatı daha doğrusu sana maliyeti ne kadar oldu ve nerden nasıl getirttin toprak usta tahmin ediyorum nüvelerin üzerinde duran 2adet tr ırfp 064 ler alt sıradakiler pnp npn çiftleri ve en alttakilerse darlington çiftleri tıp142-147 salladım ama tutması muhtemel
toprak usta ve tornado yorumlar iiçiın cok tesekkurker nuvelerın malıyetı 5cm olanlar tanesı 4tl ee50nuve e tıpı 5tl 3cm olanlar 2tl ırfp 064 3 tl 3525 250kuruş 4n25 500kurus tıp 147 142tanesı 700kurus st marka toshıba 5200 1943 trler tanesı 2,5tl beryl marka kondanslar tanesı 3,5tl 4700 63v istanbula kardesım gıtmıstı ordan hepsını 45tl ye almis istanbul karaköy bıde toprak usta elımde söyle bı 220v smps var alıntıdır Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınızhttp://uploading.com/files/L8LY9IQR/yap__305_lan.rar.html bıde toprak usta sen ferıt nuve saraken dıkkat edıyorumda mesela 6mmtel prımerde 6mm tüm telden degılde 6tane 1mmtelle sarıyosun böyle dahamı kolay sarılıyo onu soracaktım
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2009, 11:23:16 Gönderen: ümit »
|
|
|
|
|
| 31 Ağustos 2009, 23:01:21 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #4 :» |
|
ümit kardeş 6mm liktel den sarma kolay olmuyor ben 2.5mm lik telden sarmaya kalktım çok abest bişey oldu inceyi sarmak kolay oluyor birde ac akım iletkenin 6mm lik olduğunu farz edersek telin dıştarafını kullanıp tam ortasını kullanmıyor hatta ismi bile vardı .....etkisi diye ama unutmuşuz işte çok damarlı iletken kullanmanın faydası var zararı yok
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 31 Ağustos 2009, 23:51:44 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #5 :» |
|
ümit kardeş öncelikle trafo sarımı konusuna değineyim trafoyu sararken çoklu tel kullanmak hem sarımda hemde verimde daha iyi sonuç vermektedir teli nüve üzerine ne kadar yayarak sararsan o nüveden o kadar çok faydalanmış olursun tel sarmanın bir kaç çeşidi daha var biri şu an kullandığımız çoklu tel yöntemi diğeride LİTZ denilen yöntem LİTZ yöntemini biraz açıklıyayım diyelimki trafonun çıkış sargısını saracağız örnek veriyorum tel kalınlığımız 3mm bu 3mm teli 6 ya bölelim çıkan sonuç 0.5 mm tel bu 0.5 mm teli 3 erli 2 gurup yapıyoruz ayrı ayrı olarak sağ elimizde 3x0.5 mm sol elimizde 3x0.5 mm bu 3lü gurubu birbirine sarıyoruz bunun en basit yöntemi ise telin bir ucunu sabir bir yere bağlayıp diğer ucunu bir edip bir matkabın ucuna bağlıyoruz ve markabı çalıştırıyoruz tel örgülü hale geliyor çok aşırı sardıymaya luzum yok göz kararı yeterince aynı işlemi diğer 3 lü guruba uyguluyoruz sonra bu telleri yan yana paralel sarıyoruz nüve üzerine ihtiyaç neyse ona göre sarım yapılıyor buda LİTZ olmuş oluyor bu yönteminde verimi yüksektir...
resimdeki SMPS konusuna dönelim bu devrenin aslı Diyaudio sitesinde gezinmektedir o sitede yapanlar olmuş bizim forumlarda ise senin eklediğin resimideki devreyi yapan arkadaşımızda Veysel Arslan kendisi bu devreyi denemiş çalıştırmış ama çok detaylı bir bilgi verilmemiş denedim şu kadar akım çektim şu kadar süre sağlıklı çalıştı gibi vs. bu devreyi deneyen bazı arkadaşlarımız oldu hala çalıştırmaya uğraşıyorlar :D isimleri mühim değil sonrasında devreyi kurup çalıştıran bir arkadaşımız oldu oda 3 gün sonra mosfetlerin patladığını söyledi sonrada devre düzen tutmadı vs. bu devreyi kurduğun zaman çalışma ihtimali var yanlız verim açısından tavsiye etmem Mosfet Gate Driver entegresi olan IR2110-2113 gibi entegreler kullanıldığında bu tür dizany edilmiş devreler sağlıklı çalışmamakta bu devre üzerine mosfetleri sürmek için puls trafosu kullanırsan verimi bu devrenin 3 katı olacaktır bunu açıkça garanti ederim ama sı var yeterli deneyime sahip değilsen dediğmi gibi iyice araştır sonra kalkış yoksa çok maliyetli olurlar bende genelde smps kullanırım benim tercihim Full brigide verimi bundan çokdaha fazla Full Brigide sisteminden çok daha verimli olan bir sistem daha vardır oda Puş Pull yöntemidir onuda sürebilmek her babayiğidin harcı değildir desem kimse bana kızmaz sanırım :D iyi çalışmalar kolay gelsin bu smps konusunu ben yüzeysel geçiyorum arkadaşlar kusuruma bakmayın...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 01 Eylül 2009, 11:21:05 |
sezer1247
Admin
REP: 65533
|
 |
« Yanıtla #6 :» |
|
elindeki nüvelerin dışanı dikkatli bir şekilde kontrol etmeni öneririm bazen bu tarz gri ve siyah renkli nüvelerin üzerinde şaffah kaplama oluyor daha önce elime gelmişti iki adet oradan biliyorum elindeki 8cm lik nüve ile çok daha güçlü smps yapabilirsin forumda bir kaş şema dolaşıyordu.olmadı toprakta kesin vardır  bu arada nüveleri çok ucuza almışsın bir ara bluemaviden etd59 aldım 13 liramı neydi tam hatırlamıyorum çok pahalı istanbulda 5-7 liraya satılıyor bize iki katına
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 01 Eylül 2009, 11:47:54 |
ümit
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #7 :» |
|
arkadaslar wermiş oldugunuz bılgılerden dolayı cok tesekkuler ferıt nuveyı bu gün sardım ılk resımler
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 14:51:45 Gönderen: ümit »
|
|
|
|
|
| 02 Eylül 2009, 21:53:06 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #8 :» |
|
ümit kardeş smps konusunda sana kendi çizdiğim vede denemiş olduğum devreyi tavsiye ederim forumda var 400w diye sen kaç wat istersen ona göre modifiye edersin sorunsuz bir devre sağolsun forumdaki arkadalar sayesinde mükemmel hale gelmiş bir devre bizzat arabada 150w lık kalite adlı devreyle test ettiğim smps devresidir bu arada toroid de konuşturmuşsun mükemmel görünüyor Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınızhttp://www.elektronizm.com/forum/guc-elektronigi/4000w-smps-sorunsuz/
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 02 Eylül 2009, 22:33:42 |
sezer1247
Admin
REP: 65533
|
 |
« Yanıtla #9 :» |
|
ilk kez sarmana rağmen mükkemmel sarmışsın şimdiden çalışacağına eminim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 03 Eylül 2009, 10:58:44 |
ümit
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #10 :» |
|
ümit kardeş smps konusunda sana kendi çizdiğim vede denemiş olduğum devreyi tavsiye ederim forumda var 400w diye sen kaç wat istersen ona göre modifiye edersin sorunsuz bir devre sağolsun forumdaki arkadalar sayesinde mükemmel hale gelmiş bir devre bizzat arabada 150w lık kalite adlı devreyle test ettiğim smps devresidir bu arada toroid de konuşturmuşsun mükemmel görünüyor Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınızhttp://www.elektronizm.com/forum/guc-elektronigi/4000w-smps-sorunsuz/ tornado yaptıgın smps devresının aynısına yakın .bende daha önce yaptım sorunsuz calısmakta tesekkurler sımdı kendı tasarladıgın smps dewresını yapacagım tasarım olrak aynı orjınal oto anfısı smps kısmı gıbı yaptım smpsdevresını calışırsa komple 4x150wat anfı dewresı olarak yapacagım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 04 Eylül 2009, 02:09:56 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #12 :» |
|
kardeş önemli değil istediğini yapmak ta tabiki özgürsün ama ben bu smps işinde başarıya ulaşana kadar en az 15 tane kart bastım ve 3 katı kadarda mosfet ve pwm entegresi devreyi tavsiye etmemin sebebi kendimin yapmış olması değil sadece sorun sıfır mükemmel yani zaten asıl can alıcı nokta pwm katımda o işini iyi yaparsa diğerleri fazla üzülmez zaten kalan kısımlar basit yaptığım ve başarısız olduğum devrelerde sorun ya çıkış çökmesi ya çıkışta cikleme yada pwm entegresinin kendine harakiri yapmasıydı ama bu devre perfect...
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 04 Eylül 2009, 10:55:22 |
ümit
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #13 :» |
|
arkadslar sarmıs oldugunm bu smps trafodan kac watt güc alırız bana bılgı werır mısınız prımer 3,5mm sekonder 1,5mmtelle sarıldı ıkıncı trafo ıse 4mm prımer sekonder 2mm bu na göre trfo kac watt guc werır cewaplarınızı beklıyorum
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 04 Eylül 2009, 11:01:14 Gönderen: ümit »
|
|
|
|
|
| 04 Eylül 2009, 17:30:08 |
dhan000
Onbaşı
REP: 18
 |
« Yanıtla #14 :» |
|
trafodan alabileceginiz en yüksek gücü kullandıgınız nüvenin ebetları belirler siz ona göre bir sarım yaparsınız...herhangi bir nüveye şu kadar sipir sarim şu gücü alim diyemezsiniz... kolay gelsin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 04 Eylül 2009, 21:39:13 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #15 :» |
|
kardeş ''giriş sargısında her mm lik kalınlık 100w güçü temsil eder'' bu söz toprak ustanın sözüdür. girişe 4mm sardınsa çıkşada yarısı yani 2mm sararsın ki 400w lık bir trafo sarmışsın diğeride 350w civarı ama nüve gücü de önemli sen 750w lık nüveyi israf ediyorsun demek oluyor nüve gücüne göre sarım yapmak daha mantıklıdır
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 15 Ekim 2010, 03:52:51 |
defeatist
er
REP: 1
 |
« Yanıtla #16 :» |
|
trafo ümit kardeşin gösterdiği resim gibimi sarılacak ?0 dan alıp birini üstten birini alttan mı sarmaya başlayacağız. birde ilk önce primer sarılıyor değil mi . deneyip çalıştıran varsa bi haber etse :D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 03 Kasım 2010, 18:50:28 |
cexzafatih92
Süper Moderator
REP: 10020
Allah Türk' ü korusun ve yüceltsin...
|
 |
« Yanıtla #17 :» |
|
evet genelde önce primer sarılıyor ama farklı srma teknikleride var mesela ince 1.primer sarılıyor daha sonra 1.sekonder sonra 2. primer sonra 2.sekonder bole bir teknik var. benim tavsiye edeceğim ve kullanmakta olduğum teknik ise 1.primer 1. ve 2. sekonder en son 2.primer tekniği..
|
|
|
|
|
|
cCc Faty^EsmerAy^ cCc
C* Dalgalan Nazlı Hilal C*
|
|
|
|