Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Güç Elektroniği > Kendi Hidrojen Yakıt Hücreni Yap (suya elektirik depolamak)

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kendi Hidrojen Yakıt Hücreni Yap (suya elektirik depolamak)  (Okunma Sayısı 1618 defa)
07 Ağustos 2009, 21:38:23
MUCİT
Çavuş
*

REP: 14

-HeR bİlGi BiR mErAk YüZüNdEn BuLuNuR-

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Kendi Hidrojen Yakıt Hücreni Yap
Kendi yakıt hücreni yap

Yakıt hücreleri, kimyasal reaksiyon yoluyla elektrik üreten ve yakıt olarak hidrojen, metanol gibi maddeler kullanan cihazlardır. Hidrojen yakıt hücreleri yan ürün olarak sadece su üreten son derece çevre dostu cihazlardır.

Hidrojen yakıt hücreleri ilk olarak uzay mekikleri ve diğer yüksek teknoloji uygulamalarında temiz ve etkili güç kaynağı gerekli olduğu zaman kullanılmaya başlandı. Ama günümüzde hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan arabalarla, otobüslerle  seyahat ediyoruz.

Sizde evinizde 10 dakikada basit bir hidrojen yakıt hücresi nasıl yapılır öğrenecek ve hidrojenle  oksijen birleşerek nasıl temiz bir elektirik enerjisi üretir kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Malzemeler:

38 cm uzunluğunda platin kaplı nikel tel veya saf platin tel
Bir adet tahta çubuk. Magnum dondurmalarının çubukları olabilir
9 voltluk pile uygun uçlu kablo
Bir adet 9 voltluk pil
Biraz bant
Bir bardak su
Bir adet voltmetre

Yapılışı:

Öncelikle platin kaplı teli 2 parçaya kesin ve her iki parçayıda bir tornavida ya da çivi yardımıyla sarmal hale getirin. Bu ikisi bizim yakıt hücremizin elektrotları olacak.

İkinci aşamada kabloların iki tarafını da ikiye kesiyoruz ve kesik uçların izolasyonlarını sıyırıyoruz. Daha sonra resimde görüldüğü gibi çıplak uçları platin elektrotların üzerinde büküyoruz ve hepsini tahata çubuğa yapıştırıyoruz.

Son olarak çubuğu bir bardak suyun üzerine elektrotlar büyük oranda suya girecek kadar yapıştırıyoruz. Büktüğümüz kablo uçları suya kesinlikle değmemeli. Yani sadece platin tel suyun içinde olmalı.

Şimdi kırmızı kabloyu voltmetrenin pozitif terminaline bağlıyoruz ve siyah kabloyu da negatif terminaline bağlıyoruz. Bu noktada voltmetre “0” voltu okumalıdır. 0,01 gibi çok ufak değerdeki bir voltaj da kabul edilebilir.

Yakıt hücremiz artık tamamlandı.

Yakıt hücremizi çalıştırmak için hidrojen baloncuklarının bir elektroda, oksijen baloncuklarının da diğer elektroda tutunmasını sağlamamız gerekir. Bunun sağlamanın çok kolay bir yolu var. 9 voltluk pili klipse değdirip çekmek yeterli olacaktır.

Pili klipse değdirmek elektroliz adı verilen bir işlemin oluşmasına yani suyun atomları olan hidrojen ve oksijene ayrışmasına neden olacaktır. Pil takılıyken elektrotlarda baloncuklar oluştuğunu görebilirsiniz. İşte bunlar hidrojen ve oksijen baloncuklarıdır.

Şimdi pili çıkartıyoruz. Eğer platin tel kullanmıyor olsaydık voltajın tekrar “0” değerine düşmesini beklerdik çünkü artık herhangi bir elektrik kaynağıyla bağlantımız yok. Fakat voltaj “0” değerine düşmüyor.

Platin katalizör görevi görerek hidrojen ve oksijenin tekrar birleşmesini sağlar.

Hidroliz reaksiyonu tersine döner. Hücreye elektrik vererek suyu ayırmak yerine hidrojen ve oksijen birleşerek tekrar su oluşturur ve elektrik üretir.

Yakıt hücremizden ilk başta 2 volta yakın bir değer alırız. Baloncuklar patladıkça, suyun içerisinde çözüldükçe veya reaksiyon tarafından kullanıldıkça voltaj düşer. Voltaj ilk başta hızlı düşer daha sonra düşüş yavaşlar.

Birkaç dakika sonra baloncuklar sadece elektrik üretmek amacıyla reaksiyon tarafından kullanıldığından voltaj daha yavaş düşmeye başlar.

Gördüğünüz üzere 9 voltluk pilden elde ettiğimiz enerjiyi hidrojen ve oksijen baloncukları olarak depoluyoruz.

Hidrojen ve oksijeni farklı bir kaynaktan elektrotlara besleyerekte elektrik alabiliriz. Yada gün boyunca bir güneş paneli yardımıyla elektroliz yaparak elde ettiğimiz hidrojen ve oksijeni gece elektrik üretmek için kullanabiliriz. Dahası gazları elektrikle çalışan arabalardaki yüksek basınçlı bir tankta depolayıp, arabanın ihtiyacı olduğu elektiriği yakıt hücresinden üretmesini sağlayabiliriz.

Nasıl oluyor?

Bu projede süregelen iki konu var. Birincisi elektroliz yani suyun hidrojen ve oksijene ayrışması ve ikincisi bu gazların tekrar birleşerek elektrik üretmesi.

Pilin negatif kutbuna bağlı olan elektrot pil tarafından itilen elektronlara sahiptir. Buradaki dört elektron dört su molekülüyle birleşir. Bu dört su molekülünün her biri iki molekül hidrojen oluşturmak için bir molekül hidrojen atomu bırakır ve geriye dört negatif yüklü OH- iyonu salar.

Hidrojen gazı elektrotda baloncuk şeklinde ortaya çıkar ve negatif yüklüler negatif yüklü elektrottan göç ederler.

Diğer elektrotta pilin pozitif kutbu su moleküllerinden elektronları çeker. Su molekülleri pozitif yüklü hidrojen atomlarına ve oksijen moleküllerine ayrışır. Oksijen molekülleri baloncuk şeklinde toplanır ve protonlar pozitif yüklü elektrottan göç ederler.

Protonlar negatif elektrottaki OH- iyonlarıyla birleşerek tekrar su moleküllerini oluştururlar.

Yakıt Hücresi

Pili çıkarttığımız zaman baloncuk şeklinde elektroda tutunan hidrojen molekülleri platinin katalitik özelliğiyle kırılarak pozitif yüklü hidrojen iyonlarını (H+ veya proton da denir) ve elektronları oluşturur.

Diğer elektrotta platin yüzeye tutunan oksijen baloncukları metalden elektron çeker ve daha sonra sudaki hidrojen iyonalarıyla( diğer elektrottaki reaksiyondan) su oluşturmak için birleşir.

Oksijen elektrodu her  oksijen molekülü için iki elektron kaybetti. Hidrojen elektrodu her hidrojen molekülünden iki elektron kazandı. Hidrojen elektrodundaki elektronlar pozitif yüklü oksijen elektroduna çekildi. Elektronlar sudan çok metalden daha iyi geçtiklerinden teli tercih ederler ve elektrik akımını telden alırız. Teldeki elektrikte bir ampulu aydınlatmada kullanılabilir.

<!--[endif]--> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->

İLİM ÇİNDEYSEDE BULUP ÖĞRENMEK GEREKİR
13 Ağustos 2009, 23:45:00
tornado
Çavuş
*

REP: 5

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

ahmet kardeş eline beynine sağlık iyi bir noktaya temas etmişsin ben bunu deneyecem ama ben ayrışan hidrojen ve oksijeni ayrı ayrı depolayıp yakıt olarak kullanmak istiyorum bunun mümkün olduğunuda biliyorum fakat bu platin tel veya onun yerine ne gibi bir malzeme temin edebiliriz nerde bulunur bu teller veya platin çubuklar

çorbaya tuz at
17 Ağustos 2009, 18:55:42
sezer1247
Admin
*

REP: 65533

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

oksijeni depoya bilirsin ama hidrojeni depolamak çok tehlikeli ve riskli bir olay  hidrojen depolamanızı asla avsiye etmem elektroliz olayı için elektrot olarak büyük boy pillerin ortasınd bulunan karbon yapılı çubukları kullanabilirsiniz  ok

şu dökümanı bir incele istersen burada biraz bilg mevcut

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
« Son Düzenleme: 17 Ağustos 2009, 19:45:07 Gönderen: sezer1247 » Logged
23 Ağustos 2009, 13:32:57
MUCİT
Çavuş
*

« Yanıtla #3 :»

sezer kardeş aslında oksijeni depolamak daha  tehlikelidir, çünki saf oksijen ateşle temas halinde yada kimyasal tepkimeyle oluşan bir kıvılcımla çok şitdetli patlama yapar. Hidrojen yanıcı bir gazdır, eğer suyu elektroliz edip hidrojeni bir depoya dedepolayabilirsek ve lpg'li aracımızın tüp beyni ve karbiratör ayarını hidrojeni yakacak şekilde ayarlattırırsak hidrojeni yakıt olarak kullanabiliriz ve atık olarakda egzozdan su bırakır NTV bilim dergisinin geçen ayki sayısında 1litre hidrojenile 360km yapabilen bir araçtan bahsedilmiş bu ayki sayısında hidrojenile çalışan uçak projesini açılamış hidrojen yavaş yavaş fosil yakıtların yerini alacakgibi görünüyor saygılar kolaygelsin.

24 Ağustos 2009, 01:19:34
sezer1247
Admin
*

REP: 65533

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

öyle diyorsunda hidrojeni depolamak için çok özel tanklar var normal bir lpg yi depolar gibi hidrojeni depolayamıyorsun aslında  arabanın karbüratöründen hidrojen yerine oksijen verirlirse güç çok daha artar.

Nos sistemlerinde tipin içinde azot kullanıyorlar diye biliyorum bu azot  çok düşük derecede olduğu için içinde bol miktarda oksijen bulunduruyor motorun silindiri içinde parçalanarak içinde bulunan oksijenleri salıyor arabanın torkunun artmasını sağlıyor nosun ısısının da çok düşük olması nedeni ile motorda 20 derecelik bir soğutma sağlıyor diye okumuştum bir yerde  ok

patlamadan korkarım yoksa denerdim suyu elektroliz edip hidrojeni karbüratörden vermeyi  ok
küçük bi patlar motorumuz olsa deney amaçlı denerdir ama nerden bulacağız ki
25 Ağustos 2009, 21:55:38
tornado
Çavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

abi ben bu konuyla eskiden beridir muhatabım vede her zaman ilgini cekmiştir sezer kardeş senin dediğin nos yerine ooksijen kullanım olayını ben benim motor vardı onda denedim vede hayvan resmen coşuyor ama avans ayarıda isteyebilir zaten motora fazla oksijen verince biyel kolu buçlara ve yataklara vuruntu yapıyordugerekli ayarlama ve tadilatla oksijenli OS sistemi araçlara uygulana bilir bi ara arştırdım tüp 700tl civarı ama gaz ucuz 25tlye tüp doldurulur regülatörde var tabi
hidrojene uygun tankta depolanırsa lpg ye alternatif olur vede iyi olur ama sistem elektroliz olayı için gerekli olan elektriği aracın şarj dinamosu üretirse kendi kendine üreten ve tüketip iş yapan bir sistem oluşturulabilir
yanlız nos takılı araçta nos motora 15 saniyeden fazla verilirse piston üst yüzeyinde oluşan ısı pistonun üst kısmının eriyip delinmesine neden oluyor

çorbaya tuz at
04 Ekim 2009, 13:03:10
MUCİT
Çavuş
*

« Yanıtla #6 :»

KARDEŞİM ARABA MANYAK BİŞEYMİŞ

09 Ekim 2009, 23:02:08
tornado
Çavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #7 :»

ahmet kardeş ben o arabayı ilk gördüğümde aklım başımdan gitti  avrupadan gelme  60Km/h sürat yapabiliyor benzinli 4x4 servo kontrollü gaz fren ve dreksiyon bağımsız süspansiyon aliminyum şasi asfalt üzerinde ilk kalkış anında (2-3mt civarı)patinaj çekiyor minyatür bir drift makinası ama malesef benim değil ama yakında iyi bir işim olacak o zaman ben ve oğlum için bir adet alabilirim   

çorbaya tuz at
12 Ekim 2009, 16:07:54
MUCİT
Çavuş
*

« Yanıtla #8 :»

tornodo aceba arabanın bir vidyosu falan varmı eklersen çok sevinirim birde bu arabaya nitrometan gazı versek yakabilirmi? eğer atomlarına ayrılmasa bile eksozda motorda falan erime olurmu? bu canavar benim olsaydı çok çeşitli yakıtları deneme amaçlı kullanırdım meselsala çöpten oluşan metan gazı suyun elektrolizi ile hidrojen gazı gibi?

20 Ekim 2009, 21:28:17
tornado
Çavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

ahmet kardeş araba bir arkadaşımın vede o da avrupadan getirmiş aslında onunda değil halasının oğlununmuş şu an adam almanyada araba ürgüpte ben sadece 25 sn kadar seyrettim ve deposuna konulan yakıt bitti asıl sahibi olmadığından ne yaktığınıda tam kestiremedik benzin ve bir kimyasal daha karıştırılıp onu kullanıyorlarmış ama bende ne olduğunu bilmiyorum yanlız nitrometan dediğin öyle hafif bişey değil yakmasına yakarda kendide yanar bence çünkü nos takılan aracın motoruna soğutma yetersiz geldiği için su ve yağ kanalları genişletiliyor artı radyatör büyütülüyor v.s bu arabanın motoru hava soğutmalı yani bu yiğit o yoğurdu yiyemez boğazına durur
ayrıca araba hakkında bişey daha bu alt model ve eski yani bunun yeni modelleri ve değişik araç biçimleride varmış(tır kamyon v.s.)adamlar bunların aynı gerçek arabalar gibi yarışları oluyomuş onlara katılıyorlarmış bu arabanın değeri yaklaşık olarak 160€ civarı yenilerin var hesabını sen yap denemek için biraz pahalı olur bu kobay

çorbaya tuz at
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.078 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco