| 26 Temmuz 2009, 11:19:38 |
tornado
Çavuş
REP: 5
|
 |
« :» |
|
arkadaşlar yeni çizdiğim vede 2x150w rms amfide denediğim smps devresidir sorunsuz çalışmaktadır çıkıştan çikleme çökme vs sorun yoktur oto amfisi yapmak isteyenlerin ilacıdır  dikkat edilecek bir iki nokta var ilk yaptığımda çıkış ve giriş şaseleri birleşikti vede devrenin çıkışından homurdanma gibi sesler geliordu şaseleri ayırdım ve sorun ortadan kalktı isteyen arkadaşlar girişede filtre bobini sarıp kullana bilirler bu haliyle 2 mosfet ve tek trafo 150w rms amfiyi rahat çalıştırıyor yapacak arkadaşlara şimdiden kolay gelsin içiniz rahat olsun %100 çalışıyor  bu devrenin bu hale gelmesinde emeği geçen herkese minnettarım 
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 26 Temmuz 2009, 19:50:18 Gönderen: tornado »
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 26 Temmuz 2009, 18:49:41 |
chnslc
Asteğmen
REP: 7
|
 |
« Yanıtla #1 :» |
|
Konu başlığı bayağı dikkat çekici bu 4 kwlık smpsi bayağı mini yapmışsın.  Güzel bir paylaşım eline sağlık 400w tek optolu peki çift optolu yapılsa ne gibi bir farkı oluyor acaba.Bende bu aralar bayağı bir sardım bu smps işine onla yatıp onla kalkıyorum valla bu hafta karaköye gideceğim bizim nüveler "özdisan" 'a gelmişmi diye bakacağım başka yered yok yaa birde bluemavi.com da var olmazsa oraya gidip elden teslim alıcam...1000w troid nüve 60mmx10mm şener hocam sağolsun. 
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 26 Temmuz 2009, 18:57:03 Gönderen: chnslc »
|
|
|
|
|
| 26 Temmuz 2009, 19:49:44 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #2 :» |
|
hocam bi yanlışlık var ve benden kaynaklanıyormu bilemiyorum ama ben 400w demek istedim abi ben kayseri de nüve bulamıyorum sağdan soldan sökme mıknatısı yakıp yapma falan ama troidal trafoylada denemek lazım tabi bunu ama bildiğim bişey var 2 adet 200w lık pc power le test ettim 150w rms amfi bağlıydı çıkışa tek ie33 ve 2 tane ırfp064n ile pc power in biri yandı diğeri hala çalışıyor artık smps işinide çözdüm oto amfi projem sadece bass filtre ve crossover arıyom ama şöyleiyi devreler varmı elinizde varsa eklermisiniz ayrıca başlık hemen düzeltiliyor birde çift optolu versiyonu yapılabilir ama tek optoyla çalışırken neden 2 optolu yapmak istediğin aklıma takıldı ayrıca 4x22v zener88v eder ama devre çıkışı 91volt ayrıca ilk 5 dk den sonra çıkş105 volt civarı oluyor vede bu sorun çift optoluda ve tek optolu devrelerde de başıma geldi 105 te sabit te kalmıyor yaptığım en son çift optoluda çıkış 130 voltlara çıkıyodu sebebini anlamadım hala
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 26 Temmuz 2009, 19:55:51 Gönderen: tornado »
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 27 Temmuz 2009, 00:54:10 |
chnslc
Asteğmen
REP: 7
|
 |
« Yanıtla #3 :» |
|
Konu başlığını mizahi olsun die öle söyledim dostum.  Peki böyle smpslerde tek optolu olupta çıkış voltajını sabitleye bilme imkanı yokmu acaba daha iyi stabil çalışsın die. Ayrıca çift optoluyu bilgi için sordum yani ne maksadla kullanılabilir,devredeki avantajı ve dezavantajı nedir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 27 Temmuz 2009, 21:48:24 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #4 :» |
|
dediğim gibi kardeş bence sadece çıkış voltajı na optolar dayanamaz diye 2 tane sini seri bağlayıp kullanıyolar ve/veya şasede iki optonun birleştiği uca bağlanıyor - ve+ gerilim ler dengesiz olarak inip çıkarsa bunu dengelemek için yapılıyordur bence başkada bir manası yok heralde stabilize olayına gelince nerden ve nasıl ortaya çıktığını bilsek bir fikir yürütürüz ama anlamadığım ne sebeple bu artış oluyor. test yapıp olayın aslı zenerlerden mi yoksa optodan veya geri besleme direncinin değeri veya pwm katı hangisi olduğu buluna bilir ve sorun çözülebilir
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 28 Temmuz 2009, 02:47:29 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #5 :» |
|
geri beslemede çift optonun hiç bir espirisi yok (önceki denemelerinizde) - gerilim ve + gerilim farklı pwm ve faarklı mosfet,trafodan üretilmiyorlar bu nedenle sizce mantıklılığı varmı? yok elinizdeki tek optoyu ister devrenizin - ve + gerilimine bağlayın ister + ve GND arasına bağlayın her iki şekilde devreniz çalışacaktır yanlız zener voltaj farkı olacaktır GND ile + kullandığınız zaman 2 katı fazla voltajlı zener kullanmanız gerekir yani ordaki espiri şu değil, yok efendim devrem hem - gerilimi dengeliyor hem + gerilimi nasıl olacak bu iş? aynı pwm aynı mosfet ve aynı trafo üzerinden yanlız geribeslemenin stabil çalışması için 2 optolu kombinasyonlar kurulabilir bu hem - hemde + gerilimi dengelemek için değil devrenin stabilizesi içindir buna benzer bir örnek ekliyorum bir göz atın mantığınızı kullanın devredeki dengesiz voltaj kullandığınız yada sardığınız trafodan kaynaklanır devreye yük bindiği zaman zaten ölçümü - + üzerinden yapıyor düşüş gerçekleştiğinde pwm uyarılıyor mosfetler daha hızlı anahtarlamaya başlıyor çıkış tekrar normale biniyor mesele bundan ibaret...
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2009, 02:49:02 Gönderen: xXxTopRaK »
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 29 Temmuz 2009, 01:26:50 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #6 :» |
|
katılmaktayım bence israf vede karmaşa tek optoda iş görüyo ben tek optoludan randıman aldım bundan sonrada tek optoyla devam edecem sende kafana takma kardeş tek mi çift mi diye tek optolu yap bence zaten bu zamana kadar hiç bir smps içeren cihazda çift optolu geri besleme karşıma çıkmadı çıkmazda heralde...
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 06 Ağustos 2009, 14:35:32 |
gemliklee
Başçavuş
REP: 11
|
 |
« Yanıtla #7 :» |
|
dogrdur daha once aynı gerı beslemeyle bende rahat ettım:)en ufak bı gurultu yok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 17 Ağustos 2009, 13:35:41 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #8 :» |
|
bu devreden asımetrık cıkıs almak ıstesek mesela sadece v+. - cıkıstakı dıyotları ve kondansatorlerı degıstırmek yeterlı gelırmı?yanı 4n35 e gıden 510r dırencın oldugu hattı da degıstırmek gerekırmı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 18 Ağustos 2009, 02:30:37 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #9 :» |
|
kardeş kaç volt ve /veya kaçar voltluk çıkış almak istiyorsun en basiti devre+-45volt verecek şekilde olduğundan gnd ile + hattı arasından +45 volt alırsın. - ile + arasından 90volt alırsın gnd yi kullanmadan fakat kapasteleri gnd den ayırıp 100 voltluklarla değiştirmelisin tek kapaste 6800mf 100vot işini görür bilgisayara format attım windows 7 kurdum preteususda kurmadım daha yoksa şekli çizip verirdim
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 18 Ağustos 2009, 19:09:24 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #10 :» |
|
arkadasım aynı devreyı bende daha once cızdım yaptım sagolasın ayrıca kardes acıklaman ıcın sagol ama benım sormak ıstedıgım o degıl ewet + ıle gnd kullanarak yapabılırım ama dıyotlarıda cevırırsem 2 katı guc alırım asımetrık olarak.benım asıl ogrenmek ıstedıgım 510r dırenc ıle gerı besleme yapılmıs ya ıste o eksıden alıyor ben cevırınce artıdan alıcak bu sıkıntı yaratır mı? ha o zaman gnd yı kullanma dıceksın o zaman da voltaj cok yukselıyor.voltajı dusursem devre kararsızlık yasar.yanı bana bıldıgın + ve gnd cıkıs lazım.benım tek merak ettıgım o 510 r ıle eksı cıkıstan yapılan gerı besleme bundan ne gıbı etkılenır?
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2009, 19:23:15 Gönderen: gemliklee »
|
|
|
|
|
| 18 Ağustos 2009, 21:46:54 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #11 :» |
|
sorunu cozdum arkadaslar 510r dırencı cıkarıp 2 nolu bacagı saseye verırsenız dedıgım sekılde calıstırabılırsınız
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 18 Ağustos 2009, 21:55:25 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #12 :» |
|
kardeş ne değişecek istediğin voltaja göre drenci seçersin ayrıca gnd ucunu kullanmamak sana güç kaybettirmez zaten tam dalga doğrultma yapmış oluyorsun geri beslemenin gnd ile alakası yok sadece kapastelerde değişiklik yapman lazım birde çok dşük voltajlarda frekanslada oynama yapman gerekebilir tabi geri besleme drencinide ona göre değiştirmelisin yada trafo sarım sayısını azaltabilirsin vede geri besleme ile oynama ters falan çevirme vede - ye gelen uca bir tane hızlı diyot bağla gnd ye bağla ayrıca sen zor olanı yapmaya çalışıyorsun gibi geliyor bana ....
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 19 Ağustos 2009, 02:33:36 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #13 :» |
|
kardeş ne değişecek istediğin voltaja göre drenci seçersin ayrıca gnd ucunu kullanmamak sana güç kaybettirmez zaten tam dalga doğrultma yapmış oluyorsun geri beslemenin gnd ile alakası yok sadece kapastelerde değişiklik yapman lazım birde çok dşük voltajlarda frekanslada oynama yapman gerekebilir tabi geri besleme drencinide ona göre değiştirmelisin yada trafo sarım sayısını azaltabilirsin vede geri besleme ile oynama ters falan çevirme vede - ye gelen uca bir tane hızlı diyot bağla gnd ye bağla ayrıca sen zor olanı yapmaya çalışıyorsun gibi geliyor bana ....
kardes ben bu pwm ın benzerını kendım cok oncelerden cızıp denemıstım ve gzel sonuc almıstım sımdı bu pwm ve erı besleme ıle tek optolu tek trafolu bı smps yaptım ve voltaj 28v. bılındıgı uzere 50v un asagısında eı ler kararsızlık yaratıyor trafo sıpırlerınden sokmek gerek.ama bana cok fazla guc lazım degıl 50 watt olsa yeter onun ıcın bu ısle ugrasmak ıstemedım bu bırıncısı.demıssınkı gnd yı kullanmamak sana guc kaybı yaratmaz.haklısın ama soyle yaratır.gnd yı kullanmadıgı zaman +-arasının 28v olması ıcın sase ıle +cıkıs veya - cıkıs arası 14v olmalı.Bu da su demek oluyor devreyı ıyıce kasıyosun cok fazla ısınma demek.bende dıyorumkı bunun yerıne ıkı kanalı da artı yapıp bırlestıreyım o zaman her kanal +28v olsun devre daha az yorulsun.buraya kadar okey sımdı ıkı kanal da + olunca optonun 2 nolu besleme ayagı warya ıste o onceden eksıden beslenıyordu sımdı onu artıdan beslemıs olacagım.ıste bu olmas cunku orası katod dur.bırıncı bacak ıse anottur.bırınıcı bacaktakı voltaj ıkıncı bacaktakı voltajdan buyuk olursa opto onu eksı gıbı algılar aralarında bı pot fark olusur ve 5 ıle 6 bacak ıletıme gecer.bu mantıkla bende 2.bacagı saseye verıp denememı yaptım ve halıyle ne kadarlık zener koyduysam o kadar voltaj aldım(senın devrende yarısını + - olarak alıyoruz)yanı 2 nolu bacaktakı dırencı cıkartıp saseye verınce 27v luk zener taktım ve sadece+28 almayı basardım. tum bunlardan sonra sunu sorayım devredekı voltaj dusuklugu nedenıyle frekansı ve gerı besleme dırencını degıstırmen gerekebılır demıssın.gerı besleme dırencı kullanmıyorum(2no lu bacak dırek saseye baglı)frekansı nasıl degıstırmelıyım acaba sg3525 ın 2 nolu bacagı ıle sase arasındakı 10k dırencın degerıyle oyanayrak mı frekansı dusurebılırım? son olarak saorularımı dınleyerek cewap verdıgın ıcın tesekkur ederım kardes.;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 19 Ağustos 2009, 15:49:27 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #14 :» |
|
ogrendıgıme gore 5 ve 6 dakı 1n ve 10 k frekansı belırlıyormus.sanırım 20 k yapmakta fayda war.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 23 Ağustos 2009, 02:44:13 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #15 :» |
|
frekansı nasıl düşüreceğini bulmuşsun şimdi opto eğer voltaja dayanırsa mesele yok ama voltaj yüksek gelirse bozula bilir birde bir şekil çizdim ama kontrol et trafo çıkışını doğrultup parelel yaparak akım dolayısıylada gücü artırmaya çalıştım birde açık şema varsa bu şekilde yapılmış kontrol etsen iyi olur denemedim daha
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2009, 03:20:49 Gönderen: tornado »
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 23 Ağustos 2009, 18:19:43 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #16 :» |
|
ahmet alttaki mesajına yazıyorum 50v aşağısında Eİ ler sağlıksız çalışmıyor gayet stabil çalışır şayet sarım sayılarını değiştirmelisin ve istediğine göre + ve GND olarak 28v istiyorsun onuda çözmüşsün trafonun 2 AC ucunu + yapıp pararlel kullanacaksın GND için bir işlem yapmana luzum yok oda senin 0 GND olacak şekilde bir çok Full Brigide D Class amfilerde besleme bu şekilde asimetrik çalışıyorlar yani devredeki frekans ile çok fazla oynamanıza gerek yok Eİ33 25KHZ gayet stabil 6. bacaktaki direnç değeri hassas olmakla beraber önemlidirde RT direncini Eİ33 için Min.18k Max.22 k kullanın devrede kararsızlık yaratmasın RT direncini 7k5 taksanızda devreniz çalışır lakin yük binmeye başladığında trafo ardından mosfetler ısınıp devreye zarar verebilir...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 24 Ağustos 2009, 11:09:33 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #17 :» |
|
frekansı nasıl düşüreceğini bulmuşsun şimdi opto eğer voltaja dayanırsa mesele yok ama voltaj yüksek gelirse bozula bilir birde bir şekil çizdim ama kontrol et trafo çıkışını doğrultup parelel yaparak akım dolayısıylada gücü artırmaya çalıştım birde açık şema varsa bu şekilde yapılmış kontrol etsen iyi olur denemedim daha
kardes ewet frekansı bıraz dusurdum.39k taktım:)onceden 10k wardı.sanırım fazla dusurmusum:)dogrultma olayına gelınce benım o ıslem ıle ılgılı bı sorunum yok zaten eksı hattakı dıyotları ve kondansatoru cevırınce oluyor aynı baskı uzerınde.benım sorunum gerı besleme ıdı.onu da 2.bacak ı eksı besleme yerıne bu sefer sase hattına verdım ve dırencı kaldırdım.cok ta kucuk oldu devre.yaklasık 8.5cm ye 7.5 cm falan.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2009, 11:16:00 Gönderen: gemliklee »
|
|
|
|
|
| 24 Ağustos 2009, 11:17:32 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #18 :» |
|
ahmet alttaki mesajına yazıyorum 50v aşağısında Eİ ler sağlıksız çalışmıyor gayet stabil çalışır şayet sarım sayılarını değiştirmelisin ve istediğine göre + ve GND olarak 28v istiyorsun onuda çözmüşsün trafonun 2 AC ucunu + yapıp pararlel kullanacaksın GND için bir işlem yapmana luzum yok oda senin 0 GND olacak şekilde bir çok Full Brigide D Class amfilerde besleme bu şekilde asimetrik çalışıyorlar yani devredeki frekans ile çok fazla oynamanıza gerek yok Eİ33 25KHZ gayet stabil 6. bacaktaki direnç değeri hassas olmakla beraber önemlidirde RT direncini Eİ33 için Min.18k Max.22 k kullanın devrede kararsızlık yaratmasın RT direncini 7k5 taksanızda devreniz çalışır lakin yük binmeye başladığında trafo ardından mosfetler ısınıp devreye zarar verebilir...
hocam pekı tahmınen kac tur sokmelıyız 10 tur falan soksek olur sanırım?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 24 Ağustos 2009, 22:16:12 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #19 :» |
|
genelde sipir başı 2 volt civarı oluyor vede sen 28 volt istiyorsan 14 sipir yapar
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 25 Ağustos 2009, 02:42:30 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #20 :» |
|
genelde sipir başı 2 volt civarı oluyor vede sen 28 volt istiyorsan 14 sipir yapar
hocam sarmaktan degıl sokmekten bahsedıyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Ağustos 2009, 21:25:22 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #21 :» |
|
kardeş ne fark var Allah ını seversen sarmakla sökmek arasında önemli olan sana nüve üzerinde kaç sipir kalırsa ona göre kaç volt alacağın misal sen 28 volt istiyorsun sök at o üzerinde ki sargıları14 sipir kalana kadar sana 28 volt sekonder kısmından sökecen haberin ola...
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 26 Ağustos 2009, 11:54:17 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #22 :» |
|
iyi de kardes toplamda kac sıpır oldugunu bılmıyorum ondan sordum.yoksa tabıkı aynı sey.hanı ortalama bu trafolarda nedır dıye sordum ben
bir de cevap verme tarzın biraz sert gibi...
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2009, 11:55:00 Gönderen: gemliklee »
|
|
|
|
|
| 26 Ağustos 2009, 16:37:37 |
dhan000
Onbaşı
REP: 18
 |
« Yanıtla #23 :» |
|
hocam olaya tersten bakın..sökmeniz gereken sipiri bulun sipir sayısını bilmenize gerek yok...atıyorum çıkışınız 50volt siz 28v istiyorsunuz fazla olan 22volt sipir başına 2voltsa 11 sipir sökmeniz gerekiyor.. kolay gelsin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 26 Ağustos 2009, 21:07:27 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #24 :» |
|
kardes o da aklıma geldı ama voltajı gerı besleme ıle ayarlıyorum ben:) neyse artık deneme yanılma ıle bulacaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 26 Ağustos 2009, 22:37:42 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #25 :» |
|
kardeş cevap sert değildide sen yanlış anlamışın kusura bakma ie 33 lerin çıkış olarak kullandığımız sargısında 40 sipir civarı sarım bulunuyor sen sipir başı 2 volttan 14 sipir kalacak şekilde sök geri beslemenin amacı voltaj düşünce frekansı artırıp voltajı dengelemek sarım az olursa yüksek frekansla çalışır ve mosfetlerde ısı artı aşırı akım meydana gelir yüke girincede frekans çok yükselir ve moslar kısa devre olur ve sistem çöker sarım çok olursa frekans çok düşük olur vede kararsız çalışma meydana gelir v.s
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 26 Ağustos 2009, 22:56:35 |
gemliklee
Başçavuş
|
 |
« Yanıtla #26 :» |
|
şimdi oldu kardeş aradığım cevap buydu :) teşekkür ederim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 26 Ağustos 2009, 23:43:17 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #27 :» |
|
nedemek kardeş yardımcı olabildiysek ne mutlu ...başarılar...
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 27 Şubat 2010, 21:09:32 |
fatih242424
Onbaşı
REP: 1
|
 |
« Yanıtla #28 :» |
|
ustad emegine saglık ben bu devreyi yaptım ama ne zorluklarla calıstırdım 4tane entegre 8 tane mosfed ve bd degistirdim ilk sorun ie 33 trafoların bir tanesi sargıları içinden kısa devreymis enerjiyi verion trafo fazla akım cekiyo moslar ucuyo 2 tane ole degiştirdim sonra 2 tane daha aldım taktım sg3525 de bozulmus komple 4dü birden öle gitmiş 4 tane daha aldım trafoyuda degiştirmiştim saten degiştirdigim trafoda boyukmus meger şansa bak son taktıgım i3 saglam cıktı hersey normal fala akıma yuklenınce voltaj gocuyodu sonra ınceledim diyoktarın 2 tanesi uf degil her diye bişey vermiş adam onlarıda gegiştirdim sra voltaj ayarına geldi 80 den 50 ye düşüriyim diyene kadar 55 volta con.biri daha patladı son olarak hersey tamam sorunsuz calıstı 2 tane stk 4241 bagladım buna full yuklendim sese 45 sn sonra aküde bitti megerse benim akü coktan cırtlamıs .. isısyı sorma saten yemek fişirme kıvamında neyse sonucta +30tl ye patladı bu bana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 07 Mayıs 2010, 22:48:37 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #29 :» |
|
arkadaşlar öncelikle herkese merhaba uzun süredir foruma giremiyordum eğitim almaktaydım ve yeni bir işe girdim şimdi fatih kardeş devreyi yaptın şu anda memnun musun yani sorun varmı ben elimdeki devreleri dağıttım am bir ara yeniden başlarım diyom ama ne zzaman bilmiyorum birde çıkıntı malzeme kullanırken bayağı dikkatl olmak lazım mazallah böyle maddi sıkıntılar ortaya çıkabiliyor
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
|