| 11 Nisan 2010, 02:15:49 |
ademyoz
er
REP: 0
 |
« :» |
|
Selam arkadaşlar. yeni tamamladığım 2x300w oto anfide üstesinden gelemediğim bir sorunum var.anfide 2 adet kopa filtre ve 1 adet köprü, 2 adet hoparlör koruma ve geciktirci mevcut. 2x50w den zenerle 2x15v olarak bunların beslemesini yapıyorum . yalnız akım yetmiyor gibi.(mesele hoparlaör geciktircinin birisi çalışırken diğeri çalışmıyor. zenerle yaptığım 2x15v sadece birisini çalıştıryor. filreler çalışmıyor.)ben 2x50v dan 2adet filtre, 2adet hop geciktirici ve dc koruma ve 1 adet köprü derelerinin beslemelerini nasıl ayarlamalıyım. yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler. şema aşağıda
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2010, 02:40:35 Gönderen: ademyoz »
|
|
|
|
|
| 11 Nisan 2010, 16:33:14 |
kelleawcisi
Süper Moderator
REP: 20
|
 |
« Yanıtla #1 :» |
|
arkadaşım zenerle okadar eleman çalışmayabilir ve büyük ihtimalle cayır cayır yanıyorlardır. 50v u 15 e düşürmek için kesinlikle 78xx regüle entegresi kullan. ben kendi kullandığım yöntemi söyliyim. 7815-7915 in girişlerine voltajı düşürmek için 470R2w direnç bağladım. neticede 78xx serisi entegreler 40v üzerinde voltajı bloklayamıyor ve yanıyorlar. entegrelerin çıkışınada 2şer tane 100n 1er tanede 470u25v koyarsan canavar gibi çalışır. bunu hemen yapıp beslemeyi elemanlara verip deneyebilirsin ve emin ol hepsi çalışıcaktır.ama şunu unutma dediğim yöntemi denerken o crossların ve geciktirme devrelerinin beslemesindeki zenerleri sök yoksa sapıtıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 11 Nisan 2010, 20:50:20 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #2 :» |
|
arkadaşım zenerle okadar eleman çalışmayabilir ve büyük ihtimalle cayır cayır yanıyorlardır. 50v u 15 e düşürmek için kesinlikle 78xx regüle entegresi kullan. ben kendi kullandığım yöntemi söyliyim. 7815-7915 in girişlerine voltajı düşürmek için 470R2w direnç bağladım. neticede 78xx serisi entegreler 40v üzerinde voltajı bloklayamıyor ve yanıyorlar. entegrelerin çıkışınada 2şer tane 100n 1er tanede 470u25v koyarsan canavar gibi çalışır. bunu hemen yapıp beslemeyi elemanlara verip deneyebilirsin ve emin ol hepsi çalışıcaktır.ama şunu unutma dediğim yöntemi denerken o crossların ve geciktirme devrelerinin beslemesindeki zenerleri sök yoksa sapıtıyor.
birde bu şekilde deneyim bakalım. yalnız bu şekilde de olunca 7815 ve 7915 e seri bağlı dirençler çok ısınıyor. bu ısınma ne den olabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 11 Nisan 2010, 21:16:37 |
kelleawcisi
Süper Moderator
|
 |
« Yanıtla #3 :» |
|
işte senin çektiğin akım miktarı yüksek olduğu için çok ısınıyor dediğim gibi 2w lık dirençle denersen sıkıntı yaşamazsın. büyük ihtimalle senin probleminin çözümü bu olucak. çünki okadar akımı o zenerler karşılayamadığı için bir kısım çalışıp diğer kısım çalışmıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 12 Nisan 2010, 02:05:24 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #4 :» |
|
işte senin çektiğin akım miktarı yüksek olduğu için çok ısınıyor dediğim gibi 2w lık dirençle denersen sıkıntı yaşamazsın. büyük ihtimalle senin probleminin çözümü bu olucak. çünki okadar akımı o zenerler karşılayamadığı için bir kısım çalışıp diğer kısım çalışmıyor.
arkadaşım çok sağolasın 7915 ve 7815e seri bağlı 330r 5w ile denedim çalştı. yalnız 7815 e bağlı seri direnç aşırı ısınıyor. 7915 te böyle bir sorun yok bu normal midir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 12 Nisan 2010, 04:27:36 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #5 :» |
|
devrendeki roleler + polarmadan çalışıyordur mutlaka bundan ötürü + polarmada bulunan 7815 üzerinden daha çok akım geçmekte buda ısıya neden olmakta normaldir direnç yanmadığı sürece...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 12 Nisan 2010, 20:14:53 |
kelleawcisi
Süper Moderator
|
 |
« Yanıtla #6 :» |
|
toprak hocamın dediği gibi 7815 ekstradan röleleri beslediği için seri bağlı direnç çok ısınıyor. boşver ısınsın birşey olmaz devrede başka elemanlara deymeyecek şekilde monte ettimi canavar gibi olur
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Nisan 2010, 22:48:11 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #7 :» |
|
teşekkürler arkadaşlar şu an 330r taktım canavar gibi çalışıyor. arabada denemedim. motor sesini alırmı bilmiyorum. inşallah öyle bir sorun yaşamam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Nisan 2010, 01:40:17 |
kelleawcisi
Süper Moderator
|
 |
« Yanıtla #8 :» |
|
iyi günlerde kullan. bizim yaptığımız bu değişiklik ekstra bi dış ses almana sebep olmaz. eğer motor sesi alırsan bu tamamen kullandığın smps kısmından kaynaklanır. ki baktığım kadarıyla kesinlikle motor sesi dinleyeceksin. sebebine gelirsek; devrenin giriş şasesi ile trafoların çıkış şasesini birleştirmişsin. bu çok yanlış. en basit çözümü ise devrendeki o yukardaki kondansatör ile 50k ch1 pot yazan yeri çizerek birbirinden ayır ozaman dip gürültün inanılmaz azalıcaktır. oradan devreye bağlanan şaseyi ayır. nası yapacağını resime ekledim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Nisan 2010, 18:24:53 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #9 :» |
|
bu şekilde yaptığım zaman anfi ve diğer crossover bölümüne şaseyi nerden vereceğiz?bu bölüm teypten mi alacak şaseyi) birde arkadaşlar beslemede 3tane ei33 ve 4x4700mf yeterli olurmu?kutu problemi de yaşıyorum. eğer bu konu da da fikirleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 14 Nisan 2010, 21:28:13 Gönderen: ademyoz »
|
|
|
|
|
| 14 Nisan 2010, 23:12:58 |
kelleawcisi
Süper Moderator
|
 |
« Yanıtla #10 :» |
|
yok arkadaşım dikkat ederisen geri kalan devrelerin şasesi trafonun çıkışındaki orta bacaktan alıyor. merak etme ben böyle kullanıyorum ve forumdaki diğer devreleride incelersen voltaj girişleriyle çıkışlarının şaseleri ayrıdır. yoksa öbürtürlü motorun bütün sesini müzik niyetine dinlersin. kondansatör sayın yeterli neticede smpslerin anahtarlama hızı çok yüksek oyüzden kondansatörler dahaçok düzenleyici görevi yapıyor. devrede benim dediğim değişikliğide yaptıktan sonra başka birşeye gerek yok. en yakın zamanda devreyi arabaya bağla şaseler ayrıyken dene. birde şaselerin arasına bi tel deydirip dene bak ses nası bozulacak.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 14 Nisan 2010, 23:17:20 Gönderen: kelleawcisi »
|
|
|
|
|
| 15 Nisan 2010, 00:07:12 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #11 :» |
|
çok sağol.. baya bir yardımın oldu. teşekkürler 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 15 Nisan 2010, 00:34:30 |
kelleawcisi
Süper Moderator
|
 |
« Yanıtla #12 :» |
|
önemli değil bu forum zaten bu yüzden var. bildiğimizi tecrübemizi birbirimizle paylaşmak için. burda sadece sen değil benzer problemi yaşayanlarda kendine çözüm bulabilsinler diye açıklamada bulunuyorum. yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 23 Nisan 2010, 23:26:17 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #13 :» |
|
arkadaşlar yaptığım anfiyi üç dört gündür deniyorum. aşğıdaki sorunlarla karşılaştım. 1- devredeki bobini bir atx den söküp taktım. bu bobini takınca çıkıştan ıslık sesi gibi bir ses geliyor. bobini çıkardığım zaman bu ses kesiliyor. bu seferde 7815 ve 7915 çıkışlarında bir anormallik oluyor ve crossover ve hoparlör geciktirici çalışmıyor. daha farklı bir bobin takınca 7815 ve 7915 yine sapıtıyor.. iki gündür uraşıyorum bu ıslık sesini nasıl giderebilirim.  2- bobini yakıp 15 20dk çalıştırdım. bu seferde 7815 e seri bağlı olan 330r 2w direncin üzeri halka şeklinde siyahlaştı. bende bunların yerine 470r 5w takrım bu seferde bu dirençlere el vurulmuyor. bunun sebebi bobinden kaynaklanıyor olabilir mi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 24 Nisan 2010, 01:57:37 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #14 :» |
|
kardeş 1. sorunun cevabı filtreyi takınca ıslık sesi geliyor diyorsun devrenin resimine göz attım trafo çıkışı-diyot-filtre-kapasiteler, bu sıralama yanlış trafodan sonra gelen diyotlarda DC olarak tam dalga doğrultma gerçekleşmiyor biz bu nedenle kapasite kullanmıyormuyuz tam filtre olsun diye ? sen diyottan sonra filtre koymuşsun filtre üzerine bir nevi AC düşüyor oda ıslık sesini veriyor sana ordaki sıralama DİYOT-KAPASİTE-FİLTRE olacak...
2. soruna cevap için ilk soruya gelen cevabı uygula neticeyi bizimle paylaş sorun devam ediyorsa çözelim birde devredeki smps çıkış gerilimi nedir onuda belirt...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 24 Nisan 2010, 17:56:51 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #15 :» |
|
toprak kardeş ilgine teşekkür edrim. senin söylediğin gibi yaptığımda devrede herhangi bir ses kalmadı. yalnız 7815 e bağlı seri dirençte(470r 5w) ısınma çok fazla oluyor.el vurulmayacak derecede ısınıyor. devre gerilimi 2x60v. aslında ben bu direnci 330r 2w olarak takmıştım. dirençte halka şeklinde siyahlaşma olunca 470r 5w taktım bunada el vurulmuyor.bu konuda ne yapabilirim. 2. bir durum da şu anda 7812 ve 7912 çıkışlarında 4tane 4700mf bağlı. devreyi çalıştırdığımda 10 yada 15sn sonra voltaj kendiliğinden azalıyor. 24v tan geriye doğru düşüyo(7812 çıkışı ile 7912 çıkışları arası değer 24v). bu durum devamlı 15-20snde bir tekrarlanıyor. bu neden olabilir. yani 7812 ve 7912 yüke bağlanınca(röleler açtığı zaman) voltaj kendiliğinden düşüyor. sebebi ne olabilir.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2010, 23:10:25 Gönderen: ademyoz »
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 02:04:13 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #16 :» |
|
kardeş ordaki direncin değerini değiştir 820R yada 1K 2w kullanman yeterli olacak 2x60v için senin kullandığın değer çok düşük...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 26 Nisan 2010, 21:00:18 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #17 :» |
|
teşekkür ederim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 07 Mayıs 2010, 22:55:07 |
tornado
Çavuş
REP: 5
|
 |
« Yanıtla #18 :» |
|
kardeş benden ona daha değişik bir çözüm ama biraz zahmetli küçük bir trafo ferit olanlardan üzerine sargı besleyecen malzemelere yetecek akımda diyot kapaste çıkışa 78xx ve79xx serisi entegreler çıkışta regüleli voltaj tertemiz denedim bayağıda iyi oldu tavsiye ederim
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 14 Mayıs 2010, 11:12:43 |
ademyoz
er
 |
« Yanıtla #19 :» |
|
kardeş benden ona daha değişik bir çözüm ama biraz zahmetli küçük bir trafo ferit olanlardan üzerine sargı besleyecen malzemelere yetecek akımda diyot kapaste çıkışa 78xx ve79xx serisi entegreler çıkışta regüleli voltaj tertemiz denedim bayağıda iyi oldu tavsiye ederim
kardeş sağolasın. 78xx lere 820r/5w taktım sorun kalmadı. sadece aşırı ısınıyor. ısımmayıda direnci ayrı bir yere takarak halledeceğim. hiç nüve sarmadım o yüzden sıkıntı yaşayabilirim .devreyi artık bu şekilde kullanacağım. şu an arabada bağlı çok hoş sesi var. en son denememde 30 A sigortayı patlattı...kısmetse yakın zamanda resim falan koymaya çalışacağım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|