Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Güç Elektroniği > 220v 300w 2x55 ve 2x15v çıkışlı smps

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: 1 2 [3] 4 5
  Yazdır  
Gönderen Konu: 220v 300w 2x55 ve 2x15v çıkışlı smps  (Okunma Sayısı 12156 defa)
04 Mart 2010, 00:49:11
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

REP: 65535

kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #60 :»

500w için mosfetlerin yeterli gelir ısı durumu fazla değil ise senin devrenin bir resimini ekle duruma göre yorum yapayım yanlız 500w için devredeki diyotlar uygun değil en az BYW29 kullanmalısın soğutucuya montaj yaparak, besleme girişindeki filtre yetersiz kalabilir NTC ısınıp atabilir resimi ekle buralarda neler kullandın resimde görelim...

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
04 Mart 2010, 23:40:25
quigon1977
Onbaşı
*

REP: 1

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #61 :»

Patlayan ırfleri değiştirdim ama soğutucuyu henüz takmadım. Çıkıştaki diyotlar ısınmaz çünkü yok:) Lambaları direk olarak trafonun çıkışına bağlıyorum.
Sadece lamba yaktığım için doğrultmaya gerek duymadım.Birde primer sargısını 1,5mm sardım. Irfler primerin fazla kalın olmasındanmı ısındı ne dersiniz?
06 Mart 2010, 00:06:00
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #62 :»

kardeş diyot işi tamadır yanlız o devrenin çıkışına motor türü AC çalışan bir cihaz takıp deneme cihaz yanar benim resim istememdeki maksat IRFP460 mosfetlere taktığın soğutucuyu görmek içindi ama soğutucu göremedim soğutucusuz o cihaz stabil olmaz patlamasıda normaldir sen denemelerini yaparken soğutucu kullanmadanmı yaptın o kısmını anlamadım açıkcası...

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
06 Mart 2010, 00:43:34
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #63 :»

Hocam soğutucusuz asla çalıştırmadım. Zaten çalıştıramam çünkü soğutuculu iken bile 2 dakikada el değmiycek kadar ısınıyor . O yüzden  paralel bağlamaya kalktım ama sonuç hüsran. Hocam primeri inceltmeyi düşünüyorum 1,2mm yapıcam nasıl olur?
06 Mart 2010, 13:04:06
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #64 :»

Kullandığım soğutucu budur. Birde bu 2110 yerine başka entegre kullanabilirmiyim? Bunlar deli edicek beni. Değişik yerlerden toplam 25 tane aldım 3 tanesi çalışıyor. Diğerlerinin birer kanalı kaput.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2010, 16:36:51 Gönderen: quigon1977 » Logged
06 Mart 2010, 23:38:08
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #65 :»

kardeş paralel yerine transistör değiştir HTGT30N60  IGBT takabilirsin çok güçlü bir IGBT birde soğutucu o devreye ufak sezer kardeşim yerleşimi o şekil yapmış yanlız sen üstten petekli bir soğutucu kullanmalısın o taktığın  soğutucu çok işlev yapmaz orda 2110 yerine takabileceğin başka bir entgere var oda 2113 yanlız herikisininde sahtesi bolce mevcut o nedenle tanıdığın bildiğin bir malzemeciden al bu entegreler yerine yapabileceğin başka bir uygulama daha var en sağlam olanı oda biraz uğraştırır birazda zordur puls trafosudur çatlama patlama olayı olmaz mosfetler patlasa dahi SG entegreye hiçbişe olmaz vs. bu mevzuyu daha öncede savunmuştum zıt görüşte olanlarda oldu ama sorun değil sen orda 2110 entegreyi kaça alıyorsun bilmiyorum ama bir puls trafosunu yapmak 1TL IR2110 en az 5 TL diyecekelrim bunlar kardeş mosfetlerini kablo ile büyük bir soğutucuya taşı denemelerini öyle yap...

07 Mart 2010, 23:27:28
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #66 :»

Toprak hocam primeri 1,25 mm ye indirdim sistem rahatladı. Ne trafo ısınıyor nede ırfler. Önceki resimdeki soğutucu ile çalıştırdım 15dk. kadar, biraz ılık oldu sadece. Trafoda aynı şekilde. Şimdi ben sisteme bağladığım ışıkları pic ile yakıp söndürmek istiyorum aynı diskolardaki gibi yanıp sönücek. Ir2110 ve 3525 entegrelere giden besleme voltajını pic ile kesip tekrar açıyorum , lambalar yanıp sönüyor. Sistemi bu şekilde açıp kapatmak sakıncalımıdır? Uzun süre bu şekilde çalışabilirmi? Çalışabilir dersen çok sevinicem:)
« Son Düzenleme: 07 Mart 2010, 23:29:17 Gönderen: quigon1977 » Logged
08 Mart 2010, 02:11:37
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #67 :»

kardeş sana açık söyleyeceğim bu şekilde disko ışıkları gibi çalıştırmak sakıncalıdır nedeni ne dersen bu tür smps devrelerinde hele hele 220 beslemeli devrelerde açma kapama esnasında pikler yani tepe çıkışları yüksek olur bu pik hedefi şaşırdığı anda mosfetler ele alınır mosfetlerin çalışma şekli PWM sinyallerine göre açıp kapamak açıp kapama esnasında aynı buji gibi ateşleme gerçekleşir yarı iletkenler ne kadar çok açılıp kapanırsa özelliğini o kadar çok yitirir zaten günümüzdeki yarı iletkenler malum, ama yinede bir şansını dene diyeceğim söylediklerim teorik bilgi olma olasılığıda yüksek smps devrelerini bu maksatlı kullanmadığım için pratik olarak patlatmadım diyebilirim:)

10 Mart 2010, 03:06:42
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #68 :»

Hocam 2 gündür sistem çalışıyor , aç-kapa yapıyorum sürekli henüz patlama olmadı:) ama içime kurt düşürdün.Ben şu anda hem 2110 un hemde 3205  in beslemesini beraber açıp kapatıyorum.Birde sadece 3205 in beslemesini açıp kapamayı deneyeceğim.
11 Mart 2010, 01:37:02
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #69 :»

kardeş inşallah problem yaşamazsın temennim budur yanlız sürekli açma kapama ile senin sistem için çok sağlıklı olmayacak sana şöyle bir öneri yaparım smps full aktif olsun smps çıkışını sen yüke vermeden araya akımı karşılayacak bir role koy roleyi açtır kapattır rolenin ömrü 6 ay 1 yıl gider mosfetten ucuzdur patlama yapmaz en azından smps katınada imkanın varsa bir fan bağla öylece kullan...

16 Mart 2010, 16:44:15
whyliving
Üstçavuş
*

REP: 7

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #70 :»

devre cok güzel görünüyor.
toprak abi nin tavsiyesi üzerine bende yapmaya karar verdim. nüve aldım 2 tane. biri ec44 (etd44 muadiliymiş) diğeride toroid nüve

dışı yeşil kaplamalı nüve aldım. renksiz mi alsaydım acaba .
sizce bunlara nasıl sargı sarmam gerek ? kaç sipir kaçlık telden. kaç watt alabilirim güç olarak .
gücü yükseltmek için devrede nelerde oynama yapmam gerek. yardımcı olursanız sevinirim .

yukardaki yazıları okudum. 2x24 dc volt 500 watt civarı almak istiyorum .  arkadaş pr 1.2 mm demiş . kafam karıştı. troid i nasıl sarmam gerek ? teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 16 Mart 2010, 17:18:09 Gönderen: whyliving » Logged
16 Mart 2010, 19:09:24
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #71 :»

kardeş öncelikle 300w olarak yap çalıştır devreye hakim ol ondan sonra güç yükseltme işlerine gir 220 devre öyle kolay bir iş değildir voltaj arttıkça kontreol etmeside zorlaşır devre için sargı bilgileri ilk mesajda var ordan yola çıkarak sar trafo sarımını yanlış yaptığın taktirde sonucu iyi olmayacak durumlar ortaya çıkabilir bilesin...

16 Mart 2010, 22:06:28
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #72 :»

Bende aynı troidi kullanıyorum çok memnunum devreden. Tasarlayan arkadaşa ve toprak hocaya yardımları için çok teşekkürler. Sorularımla bıktırdım kendisini :)
17 Mart 2010, 01:13:16
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #73 :»

etd 44 için primer 2x25 tur sarıyorum 0.75mm telden. sekonder 2x24 volt için  2x  4 x 0.75mm 8 tur sarıyorum. sizce uygun mudur ? okuduklarıma göre 28 volt civarı cıkış alırım gibi geliyor.

sezerin verdiği değerler bunlar kardeş buna göre uygulama yap...

çıkış sarımını 2x15 45v için 2x6 da 12v için yeterli olacaktır..

19 Mart 2010, 16:12:27
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #74 :»

Toprak hocam ir nin çıkışlarına baktım osiloskopta, resimdeki sapmalar neden kaynaklanıyor? Aletin performansını etkilermi?
20 Mart 2010, 00:02:28
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #75 :»

Toprak hocam ir nin çıkışlarına baktım osiloskopta, resimdeki sapmalar neden kaynaklanıyor? Aletin performansını etkilermi?

skopta gördüğün piklerin olmaması gerekir yani normal şartlarda sakıncalı olarak değerlendirilir bu ölçümü sen mosfetin GATE ucundanmı yaptın yoksa D-S uçları arasından trafoya giden taraftanmı yaptın ? birde SG çıkışından ölçüm yap yani 2110 girişlerinden...

20 Mart 2010, 23:37:55
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #76 :»

kardeş troid nüve kullan bence daha az sorun yaşarsın
21 Mart 2010, 02:27:46
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #77 :»

kardeş bak quigon1977  arkadaşımızda trafosunu sarmış ilk sardığında kendiside biraz problem yaşamıştı sorunu halletti simetrik besleme alıyor senin sarımlarda sorun var beslemen simetrik değil dengesiz çıkış şimdi trafoyu tarif edin nasıl saracağız diyorsun ben sana tarif edeyim ama sen nasıl yorumlarsın bilemiyorum tüm sarımlar aynı yönde olacak hepsi bu çıkış sargıların trafonun tam ortasında olsun alt kat üst kat olmasın yani sargı boyutları eşit olsun manasında...

21 Mart 2010, 03:16:05
whyliving
Üstçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #78 :»

abi bende öyle düşünmüştüm.etd üzerinde ugraşıyorum şuan. hepsini aynı yönde sarıyordum sekonderi kısadevre bile ettirsem seri lamba yanmıyordu..
şimdi etd44 ü yeniden saracagım.
ilk kat primerin yarısı  olacak 2. katta sekonderlerin ikisi 3. katta primerin geri kalanı.
yazıları tekrar okudum   ok
quigon1977  ile aynı trafoyu kullandıgımızı farkettim. gözden kaçırmışım.
şimdi aynı toroide saracagım.
okuduklarıma göre
primer 42 tur 1,25 telden
sekonder tek sargı 24 v(ölçerken dc mi ölçtün ? osiloskopla mı ?) için 3,5 mm 13 tur sarmış arkadaş. ben 2x24 volt için 2 mm den 13 turluk
iki sargı yapsam sorun olur mu ?

quigon1977 sence 2x24 volt  500w almak için kaçlık telden kaç tur sarmalıyım ? senin trafonun en son hali nedir ?
 birde sanırım 56r 560 pf yerine 470 r 1nf kullandın ? başka bir değişikliğe gittin mi ?
« Son Düzenleme: 21 Mart 2010, 03:42:07 Gönderen: whyliving » Logged
21 Mart 2010, 20:53:01
whyliving
Üstçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #79 :»

devreyi yaptım. canavar gibi sorunsuz çalışıyor su an. düşük akım problemi kondansatörlerden birisi ni ters takmışım o yüzden miş .şimdi geriye sadece  geri besleme ve sarımları istedgim gibi ayarlamak kaldı. sarımlarda ilk primer 42 sipir saracagım . sonra bir kat sekonder sarıp degere göre ayarladıktan sonra  aynı sargıdan aynı yönde yine saracagım sonra yine ölcerek ideal voltajı yakalamaya çalışacagım..

ölçümlerde (18v 5 a dc motor ile denedim) gerilim düşümü 5-7 volt arası değişiyor.akımı ölcmedim. bi yerden sonra 60 w ampul iyice aydınlandı. bende direk 220 ye verdim. hiç bir malzemede ısınma yok. bir tek motora seri bagladıgım timsah kablo cok ısındı 
  geri beslemeyi istedigim voltaja göre beslemeye seri zener takıp opto ya giriyoruz. seri 330 r direnç ile . yapıyoruz  sanırım . tam emin degilim araştırdım fakat devrelerde farklı parçalar kullanılmış mantıgını anladım .

akım korumasını nasıl yapabilirim ? uygun sipirde bi sargı sarıp elde ettigim gerilimi ölçerek akıma cevirip shutdown yapsam diye düşünüyorum .sanırım bu teknik kullanılıyor .  eger bunu kavrarsam pic ile sürmeyi düşünüyorum. kullanacagım sistemde cok işime yarayacak.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2010, 21:00:58 Gönderen: whyliving » Logged
10 Nisan 2010, 02:18:09
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #80 :»

pic ile sürmeyi bende düşünüyorum 3525 yerine pic kullanıcam ama pic i sistemden izole etmek istiorum bunun içinde hızlı optokuplör lazım .Malzemeleri aldım ama deneme fırsatım olmadı henüz.
10 Nisan 2010, 02:50:01
whyliving
Üstçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #81 :»

ir 2110 lar o işe yaramıyor mu ? yada puls trafosu ?  farklı bi izolasyonm u düşünüyorsun ? manyetik felan ?
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2010, 02:55:22 Gönderen: whyliving » Logged
10 Nisan 2010, 15:30:51
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #82 :»

Sadece pic i izole etmek istiyorum ayrı kaynaktan besleyip çıkışlarınada optokuplör. Böyle yapabilirsem devreyi istediğim gibi açıp kapatırım.
10 Nisan 2010, 16:52:08
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #83 :»

Toprak hocam yine yardımına ihtiyacım var. Devreyi dc kullanamıyorum. Çıkışları resimdeki gibi doğrultarak denedim.Trafoda ve mosfetlerde sorun yokama çıkıştaki diyotlar 100w lık bir yük bağlayınca cayır cayır oluyor.Epey kuvvetli  diyot kullanıyorum (RHRG30100)  ama çok ısınıyorlar ,voltaj yüke gelince 22 volt dan 11,5 volt a düşüyor. Nerede hata yapıyorum yardımcı olursan sevinirim.
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2010, 16:54:02 Gönderen: quigon1977 » Logged
10 Nisan 2010, 18:06:39
whyliving
Üstçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #84 :»

o frekans ta diyotlar yavaş kalıyordur.o frekansta kısadevre oluyorlardır.gerilim düşümüde bu nedenden olaiblir. sen 23.5 volt için sarmamışmıydın (sarımları tekrar söyleyebilir misin ?). dogrultunca 1.41 katı olmaz mı ? byw29 dene.

bi kaç gün sonra toprak abi yeni bi devre yayınlayacak . onu denersin olmazsa.
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2010, 18:10:43 Gönderen: whyliving » Logged
10 Nisan 2010, 18:48:01
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #85 :»

quigon1977 resimdeki çizimde sorun yok kullandığın diyotlarda sorun yok diyotlar gayet hızlı Hiper fast 65ns çıkışa taktığın kondansatör içten kısa devre olmuş olabilir yada kutupları ters takmış olabilirsin bendeki devrede 4 tane BYW29 takılı 500w projektör ampulunu DC olarak çok rahat çalıştırıyor diyotlarda soğutucu dahi yok çıkış katında yaptığın bir yanlışlık olabilir bir gözden geçir kapasitedi incele sonuçları görelim...

10 Nisan 2010, 18:56:11
Adnancoskun
Başçavuş
*

REP: 91

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #86 :»

Diyotlardan sonra kullanıkların nedir?http://
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2010, 19:03:29 Gönderen: Adnancoskun » Logged
10 Nisan 2010, 21:45:44
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #87 :»

Diyotlardan sonrakiler bobin. 500 w lık bir bilgisayar psu vardı ondan söktüm.
Devreyi tekrar inceleyeceğim. Acaba skopta görülen pikler bu duruma neden olabilirmi?
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2010, 03:39:36 Gönderen: quigon1977 » Logged
12 Nisan 2010, 17:50:22
Adnancoskun
Başçavuş
*

REP: 91

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #88 :»

O bobinleri iptal edip yerine köprü atarak bir denermisin?
13 Nisan 2010, 20:04:25
quigon1977
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #89 :»

Denedim sonuç aynı , benim sorun galiba trafoda.
Sayfa: 1 2 [3] 4 5
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.091 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.02s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco