| 13 Nisan 2010, 20:19:54 |
Adnancoskun
Başçavuş
REP: 91
 |
« Yanıtla #90 :» |
|
trafodaki problem neden diyotları ısındırsın...? bence trafodan değil. ama ya diyotların uyumsuz yada çıkış kapasitörlerinde problem var gibi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Nisan 2010, 21:18:56 |
dhan000
Onbaşı
REP: 18
 |
« Yanıtla #91 :» |
|
kullandığın diyotlar yüksek voltajlı diyotlar haliyle diyotlar üzerinde kalan voltajda yüksek olabilir bu sebeble daha düşük voltajlı bir diyotla dene zaten çıkışların 22 voltmuş pc güç kaynaklarından çıkan diyotlarla deneyebilirsin... kolay gelsin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:08:51 |
okb18
er
REP: 1
|
 |
« Yanıtla #92 :» |
|
arkadaşlar bence bukadar uğraşmayın gidin bozuk atx alın hurdacıdan genelde diyotlar yanık oluyo onları değiştirin daha sonra ei33ün sarımlarını söküp primei aynı şekilde sarın sekonderide istediğiniz gerilime göre hesaplayıp sarın ve atx in primerinden iki kablo ile ei33ün primerine bağlayın trafonun çıkışlarını doğrultun ve filtreleme için atxden söktüğünüz filtreleri takın.ben iki tane ei33 asg nin primerini paralel bağlayıp atx e verdim trafoların 12v çıkışlarını doğrultup seri bağladım +-30v elde ettim geri besleme takılı olmadığından gerilimde değişimler oluyo tabi +dan tl494ün 1. ayağına trimpot bağlayıp ayarlı hale getirince şahane olcak toplamda 5 lira maliyete 200-250w güç kaynağım oldu ve bunu tda2050 ve lm3886lı 2+1 yapcam onun beslemesinde kullancam trafo almaya kalksam fiyatlar ateş pahası öyleki 250 watt trafo 70 liraya satılıyo burda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:13:43 |
okb18
er
|
 |
« Yanıtla #93 :» |
|
tabi daha yüksek güce(en aşağı 500w)bişey diyemem ama böyle 150-200w anfi fln beslicekseniz ei33 veya etd39 sarıp takın gerekirse girişteki transistörlerin soğutucusunu büyütün gül gibi beslemeniz olur
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:20:21 |
whyliving
Üstçavuş
REP: 7
|
 |
« Yanıtla #94 :» |
|
dostum okb18 iyi diyorsunda biz tekniğini ögrenmeye çalışıyoruz . senin söyledigin geçiçi çözüm zaten onu yapabiliyoruz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:43:08 |
okb18
er
|
 |
« Yanıtla #95 :» |
|
tamam kardeş tekniğini öğrenme demiyoz hani maliyet açısından hesaplı oluyo, bide geçici çözüm derken neyi kastediyorsun uygun şekilde yapıldıktan sonra hiç bi sorun teşkil etmez
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2010, 01:47:39 Gönderen: okb18 »
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:44:47 |
whyliving
Üstçavuş
|
 |
« Yanıtla #96 :» |
|
teşekkür ederiz. biraz daha detaylı ve örnekli açıklayaiblirsen .yada yeni bi konu olarak makale tarzında yapacaklar için daha iyi bi kaynak olabilir 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:49:39 |
okb18
er
|
 |
« Yanıtla #97 :» |
|
bi kaç ufak iş kaldı onlarıda hallediyim bi ara verebilirim ayrıntılı olarak.ha bide trafo sarmayı bilmeyen arkadaşlar için söylüyorum her bir spir 3v olarak düşünün ve çekeceğiniz akıma göre tel kalınlığını seçerken mm2 tel kesiti için 4-8Amper arası hesaplayın bide primer ve sekonder sarımları birbiri zıttı yönde sarılmalı.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2010, 01:54:28 Gönderen: okb18 »
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:51:23 |
whyliving
Üstçavuş
|
 |
« Yanıtla #98 :» |
|
tam bir proje gibi paylaşırsan cok iyi olur
stabil olursa yeniden bi pcb bile basılabilir
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2010, 01:52:20 Gönderen: whyliving »
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 01:58:48 |
okb18
er
|
 |
« Yanıtla #99 :» |
|
stabil olamması için bi sebep yok zaten:) pcb düşünüyom ama iyice bi test etmek lazım pcb çizimi sorun olmaz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 02:03:07 |
whyliving
Üstçavuş
|
 |
« Yanıtla #100 :» |
|
tabi tabi test mutlaka . buda bir yaklaşım. böylelikle devreyi çözmekte mümkün. daha sonrasında formüller ile bi şablon yapılır ve proje geliştirilebilinir. imkansız degil. senin gibi paylaşımcı ve ögrenmeye açık araştırmacı arkadaşlara ihtiyacımız var.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 02:19:15 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #101 :» |
|
Arkadaşlar ben uzun zamandan beri smps işiyle uğraşırım işin aslını bağzı elemanlardan ötürü kimseye tam manası ile açıklamadım bu davranış bana yanlış aması var neyse...
1. olay devrenin en önemli noktası PWM sağlıklı bir pwm üretmelisiniz DUTY yani kare dalgalarının kesiştiği nokta kısa devre durumu olmayacak yani sinyalin biri tam tepedeyken diğeri tam tersi dipte olacak bir mosfet açıkken diğeri sıfır olacak.
2.olay bu pwm sinyalini bilinen teknikler ile mosfetlere uygulamak nedir bu teknikler derseniz bu teknikler devrenin topolojisine göre değişir ama ilk denemeleriniz ise HALF BRİGİDE 2 mosfetli için örnek vereyim ya puls trafosu kullanacaksınız yada MOSFET GATE DRİVER entegresi bilindik olanlar IR2110-2113 bu entegreyi mosfetleri sürmek için kullanıyorsanız devrenizin pwm katında geri besleme kullanmayacaksınız!!! neden kullanmayacağız derseniz kullanırsanız anlarsınız 3 starttan sonra muhakak mosfet yakarsınız çünki beslemeden yük çektiğinizde pwm entegresi uyarılıyor ve SG entegre mosfeti köpek gibi sürüyor bu esnada DUTY olayı sapıtıyor yada mosfet gate voltajı yükseliyor GATE deliniyor arıza gerçekleşiyor 2110 kullanacaksanız sapit frekanslı pwm devresi kuracaksınız örneğin sezerin paylaştığı devre benimde paylaşacağım devre (ilerleyen günlerde).
3.olay devrede geri besleme kullanmak istiyorum derseniz mosfetleri puls ile süreceksiniz puls trafosuna ön yükselteç uygulamayacaksınız direk pwm çıkışını puls girişine seri 10R direnç 1W olama kaydı ile yeterli gelecektir burdaki puls trafosunun sargı sayıları farklıdır, ben puls trafosu kullanacağım ama pwm devrem sabit geri beslemesiz olacak bu olurmu derseniz olur bu teknik içinde puls trafosunun sarım sayıları farklıdır ve bu puls trafosu için pwm den sonra bir ön yükselteç uygulamanız gerekecek nerdeyse hepsini denedim diyebilirim biraz akıl kullanırsanız olmayacak bişe yoktur zamanında bazı forumlarda bazı arkadaşlar ŞENER bu işi yapamaz dediler bunu diyenler hala mosfet patlatıp duruyorlar :) bazı sorularınıza buradan cevap verebilirim...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 02:31:57 |
whyliving
Üstçavuş
|
 |
« Yanıtla #102 :» |
|
abi incelemelerime göre puls a birde ek olarak büyük trafonun sargısı geçiyor. şöyle düşündüm acaba bu sargı ilkte olan yüklemeye ters polarlandırılarak ilk pwm leri bastırıp o gate delinmeisni mi önlüyor ? ve birde bu gate delinmesinden korunmak amaclı soft start var o mu kullanılıyor acaba ?
puls trafosu sarılırken I source V pwm , i gate degerleri göz önüne alınarak mı sarım işlemi oluyor ? birde son olarak senin anlattıgın fazların kısadevre olması ... bu konuda puls sekonderinin polarite yönleri ile faz tersliği saglanarak mı önüne geçiliyor .
bu konularda aydınlatırsan memnun olurum ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 04:46:15 |
okb18
er
|
 |
« Yanıtla #103 :» |
|
bundan sonra smps devri vallaha trafo çok tuzlu oluyo bide ağırlığıda cabası 220v smps lere yoğunlaşmak lazım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2010, 17:33:23 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #104 :» |
|
abi incelemelerime göre puls a birde ek olarak büyük trafonun sargısı geçiyor. şöyle düşündüm acaba bu sargı ilkte olan yüklemeye ters polarlandırılarak ilk pwm leri bastırıp o gate delinmeisni mi önlüyor ? ve birde bu gate delinmesinden korunmak amaclı soft start var o mu kullanılıyor acaba ?
puls trafosu sarılırken I source V pwm , i gate degerleri göz önüne alınarak mı sarım işlemi oluyor ? birde son olarak senin anlattıgın fazların kısadevre olması ... bu konuda puls sekonderinin polarite yönleri ile faz tersliği saglanarak mı önüne geçiliyor .
bu konularda aydınlatırsan memnun olurum ...
1. sorduğun uygulama ATX türü beslemelerde yani BJT ile yapılmış smps devrelerinde mevcut mosfetli smps devrelerinde denk gelmedim büyük trafonun bir ucu puls trafosu üzerine 1 tur sarılıyor o uygulamayı çok incelemedim göz atmak lazım belkide ilk startı vermek için yapmışlardır GATE delinmesi devrenin çıkışındaki yükle ilgili değil pwm voltajı ile ilgili kullandığınız mosfetin DATASHEET sayfasına bakarsanız max GATE voltajı yazar genelde 20v olur bu delinmeyi engellemek için GATE sinyali üzerine zenerli bariyerler uygulanır ordaki voltajı 18v üzerine çıkarmamak için incelediğiniz bazı şemalarda görmüşsünüzdür ama dediğim gibi pwm tekniğini doğru uyguladığınız taktirde GATE ile başınız kolay kolay belaya girmez. 1. puls sarımları mosfet gate voltaj ihtiyacına göre sarılıyor buda pwm çıkışındaki voltaj göz önüne alınarak hesaplanıyor çoğunlukla standarttır yani sabit bir pwm den 4yada 5 tane var hepsi için aynı sayıda sarım yapılır çıkış gerilimleri çok değişmez eksik 1 tur yada fazla olan 1 tur çok şeyi değiştirmez. 3.soru mosfetlerin çakışmaması için biri açık diğeri kapalı olması icap eder bunu HALF tarzı smps için açıklıyorum bu ne demek oluyor sargı çıkışlarının biri + tepedeyken diğeri -dipte olmalı yani senin dediğin gibi sargı uçları ile ayarlanıyor her iki sargıyı aynı anda sarıp birini mosfete direk olarak uygularsınız diğerinide uçları zıt olarak uygularsınız iş tamam olur burdaki sarımda tüm sargılar aynı yönde olmalı pwm tarafındaki sargının başlangıcı bitişi mühim değil ama aynı yönda olmalıdır...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 29 Mayıs 2010, 12:11:34 |
ümit
Onbaşı
REP: 5
|
 |
« Yanıtla #105 :» |
|
arkadaslar ben bu devreyı yaptımm fakat calısmadı ır 2110 entegrenın 1 ve 7 nolu bacagından kaç volt almamız lazımm ırfp460 mosfet geyt ucuna kac volt gelmelı bu konu hakkında bılgısı olan arkadaslar lutfen yardımcı olsunlar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 11 Ekim 2010, 13:53:45 |
nihatcan
er
REP: 0
 |
« Yanıtla #106 :» |
|
slm arkadaşlar bu devreyi ben 2 defa sıfır malzemelerle yaptım ama geri beslemeyi çalıştıramadım birde mosfetler hımen ısınıyor boştayken bile bilgisi oln yardım ederse menmun olurum saygılar msn den yardım ederse iyolur nihat-68@hotmail.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Ocak 2011, 15:39:40 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #107 :» |
|
Öncelikle devre için teşekkürler emeğe saygı da kusur etmeden belirteyim... devreyi pcb vb çıkardım kurdum trafoyuda toroid nüveye sardım ve enilen gibi yaptım ama ne varki devre çalışmadı çıkışda hiçbir ölçüm yok herhan gi bir arızaya karşı seri lamba bağladım lamba kısa bi sürer yanıyor sonra sönüyor çıkışda bi oynama yok nerde yanlışyaptık acaba yada devredemi sorun var geri beslemeli olanda bi yardım lütfen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Ocak 2011, 18:05:26 |
Adnancoskun
Başçavuş
 |
« Yanıtla #108 :» |
|
lambanın kısa bir süre yanıp sönmesi girişteki kondansatörlerin şarj olduğunu gösteriyor, , yani o kısım normal, çıkışta hiç bir gerilim yoksa muhtemelen osilasyon oluşmamıştır, mosfetinlere gerilim geliyormu? yaklaşık 300 volt, osilatör PWM çalışıyormu? SG nin IR ye giden uçlarında karedalga görmelisin, kare dalga varsa Ir den mosfetlerin gate ucuna sinyal giriyormu? (kare dalga olmalı). birde pwm için dışarıdan 12 volt vermen gerek onu veriyormusun?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Ocak 2011, 20:16:35 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #109 :» |
|
pwm katı beslemesinde sorun varmış onu hallettim ama yine olmadı trafoyu yeniden sardım yine olmadı mosfetlerde yaklaşık 300 v0lt var trafoyumu yanlış sardım acaba...Primer 1,5 mm 42 tur ve üstüne 2x0.75 2x16 tur ve 12 volt için 2x0.75 mm telden 2x7 tur sardım dğrumu acaba? PCB şema üzerinde belirtilen şekilde sardım tekrar ama nafile
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Ocak 2011, 20:21:01 |
Adnancoskun
Başçavuş
 |
« Yanıtla #110 :» |
|
trafo hesabın yanlış da olsa çıkışta bir gerilim olması lazım, bence ürettiğin sinyal mosfetin gate ucuna ulaşmıyor,Aksi halde mosfet'e sinyal girdikten sonra gerilim üretmemek gibi birşey olmaz. mosfetlerde ısınma varmı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 13 Ocak 2011, 22:53:06 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #111 :» |
|
hocam mosfetin gate ucuna giden diyot arızalı çıktı yarın değiştiricem sıfırda olsa arızalı çıkabiliyor oda bana denk geldi ilgi ve alaka için teşekkür ederim sonucu yazarım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 14:23:35 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #112 :» |
|
mosfetlerde tık yok arızalı diyodu değiştim ama nafile hiç ısınma yok 2110 uda değiştim yok yok yok pwm katı beslemeside çalışıyor harici besleme uyguladım yine kıpırdanma yok geri beslemeyi dahi iptal ettim ama yine yok sanırım çöp bu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 14:56:25 |
Adnancoskun
Başçavuş
 |
« Yanıtla #113 :» |
|
mosfetlerin gate ucunda kaç volt okuyorsunuz? yada osiloskobunuz varmı? bu devrenin çalışmaması imkansız, mutlaka gözden kaçan küçük bir nokta vardır PWM 'in çalıştığından eminmisiniz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 15:38:29 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #114 :» |
|
birinde 12 volt diğerinde 3 volt okuyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 15:46:56 |
Adnancoskun
Başçavuş
 |
« Yanıtla #115 :» |
|
resiler ve dosyası mevcutmu? bana resim olarak ve uyguladığın devreyi gönderebilirmisin? incelemek istiyorum adnancoskun1413@hotmail.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 17:27:12 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #116 :» |
|
şu an yok ama halleder halletmez gönderebilirim ilgi ve alaka için teşekkür ederim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 17:54:54 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #117 :» |
|
hocam resimleri maille gönderdim kolay gelsin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 18:40:48 |
Adnancoskun
Başçavuş
 |
« Yanıtla #118 :» |
|
Resimleri aldım, şema ilk sayfadakinin aynısı sanırım.şemayı uygularken herhangi bir değişim yaptınmı? mosfetlerde hiç ısınma yoksa muhtemel mosfetler sürülemiyor, birde trafoyu nasıl bir nüve üzerine sardır, yani nüven ferromanyetik nüvemi? bunların filtre için olanı var, onu kullanamazsın, gerçi nüve yanlış olsa mosfetler aşırı ısınır,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 14 Ocak 2011, 19:02:06 |
efedemirci
Onbaşı
|
 |
« Yanıtla #119 :» |
|
Nüve toroid nüve 5 cm lik siyahdı rengi izole bant sardım üzerine ondan kaynaklanacağını sanmıyorum sarımlardan olsa ısınma falan olması lazım ama yok. Devrteyi ilk önce geri beslemeli yaptım çalışmayınca ilk geri beslemesiz olan devreye çevirdim bi kaç defa kontrol ettim bi yanlışlık bulamadım 3525 ide değiştirdim ama tık yok yine bi yerde bi hata yapıyorum galiba ama anlamadım gitti. Devre denenmiş ne hikmetse çalışmadı bende olmazsa iptal edecem yardımların için saol teşekkür ederim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|