| 13 Mart 2009, 03:03:19 |
tornado
Çavuş
REP: 5
|
 |
« :» |
|
selam arkadaşlar elimde 5 cm çapında troid 2 tane nüve var acaba ben bu 2 nüveyle oto amfisi çalıştırmak için smps yapmak istiyorum güç 1200w veya daha fazla olmasını istiyorum sorunum şu acaba ben bu trafonun giriş ve çıkış sargılarını neye göre hesaplayıp saracam tel kaç mm olacak kaç sipir saracam hesap aradım ama pek kafam almadı yardımlarınızı bekliyorum daha öncesinden ie33 lü smps yaptım pek iç açıcı sonuçlar alamadım toroid daha verimli olduğundan bu şekilde yapmak istiyorum
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 13 Mart 2009, 19:39:53 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
REP: 65535
kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter
|
 |
« Yanıtla #1 :» |
|
tornado kardeş geçen msn den yazmışsın pc başında deildim 1200w smps için bilgiler demişsin çıkış voltajın ne olucak onuda belirtirsen tam yardımcı olurum hem bendeki bilgiler ile tamire gelen JBL1200.1.1 amfinin smps katını inceler sana bilgi veririm...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 14 Mart 2009, 02:07:37 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #2 :» |
|
slm kardeş ben çıkış voltajının 100 volt olmasını istiyorum (+/-50 şer volt)troidlerin resmini veriyorum büyük olanların dış çapı 5cm iç çapı 3cm kalınlığı 1.5cm küçüklerin dış çapı3.8cm iç çapı 2cm kalınlığı 1.1 cm bana en aşşa 1000w rms yi karşılayacak şekilde bir smps lazım bu nüvelerin kaç tane sini sarmam lazım. bobinin neye göre sarılacağını nasıl hesaplayabilirim, sarım hesabını öğrenirsem sürekli olarak sizleri rahatsız etmem hem
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 14 Mart 2009, 03:34:29 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #3 :» |
|
tornado öncelikle bu nüvelerden kurtul :D senin işine sadece smps çıkışını filtre etmek için yarar nüveler filtre maksatlıdır manyetik akı geçirgenliği yoktur diğer manası ile doymalı nüvedir sana doymasız nüve lazım doymalı-doymasız ne dersen şöyle örnekliyeyim senin karnın aç yemek yedin doydun dahada yemeye devam edersen durmadan ne olur patlarsın bu sarı nüvede böyle mosfetler ile sürersin 5sn içinde doyar mosfet hala sürmeye devam eder sonucunda mosfetin patlar nüven doymasız özellik taşırsa mosfet onu bir türlü doyuramayacaktır döngü böylece devam eder...
|
|
|
|
|
|
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
|
|
|
| 14 Mart 2009, 23:07:01 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #4 :» |
|
yani bu nüveler bir işe yaramazmı bunlar ferit nüve olduğu için smps olur sandım normalferit nüvenin doymalı doymasız olduğunu nerden anlayacam yani bidaha aynı nüveden almayım :D bunlara toplam 13 tl para verdimsadece filtre olur demi bunlardan veya ne şekilde değerlendirebilirim bu nüveleri
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 15 Mart 2009, 00:32:04 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #5 :» |
|
ewet bunlar sadece filtre maksatlı kullanılabilir diğer maksatta kullanacağın nüveler sarı renkten hariç diğer GRİ,YEŞİL,SİYAH gibi renklerde olabilir birde satıcı bilgisine başvur...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 17 Mart 2009, 22:50:39 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #6 :» |
|
yanlız toprak bu pc power supply lerden söktüğüm nüveler var üzerinde 4 tane falan ayrı ayrı sarım var o da sarı renkli o nüvelerde filtre değil bence ama verdiğin bilgiler için sana minnettarım işin rast gelsin(nüveler toroid)
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 17 Mart 2009, 23:44:58 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #7 :» |
|
mustafa kardeş içinden inanmak gelmeyebilir para saymışsın nüvelere denemesi bir kaç mosfet dene istersen psu içinde Eİ33-Eİ19-Eİ16 harici 2cm troidler filtredir trafonun çıkışı diyota diyottan sonrada o filtre üzerinden geçer çıkıştaki sarı kırmızı kabloları takip et işi çözersin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 18 Mart 2009, 21:16:55 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #8 :» |
|
sağol toprak en geç hafta sonu deneyecem aldığım herifte söylemedi bu nüveler filtre nüvesi diye alacağı olsun yardımların için teşekkür ederim sağol
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 18 Mart 2009, 21:19:17 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #9 :» |
|
tamam kardeş kolay gelsin yardımcı olabileceğim nokta olursa belirtirsin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 21 Mart 2009, 23:44:01 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #10 :» |
|
toprak kardeş şimdi bende 10 -12 cm çapında bir tane 220/12v 12amper lik 150 w civarı bir troid trafo var ben bu trafoyu dağıtıp tekrar sarsam smps devresinde kullana bilirmiyim olurmu acaba olursa kaç watt güç alabilirim bu trafodan foto eklerim istersen
|
|
|
|
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 22 Mart 2009, 01:06:50 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #11 :» |
|
toprak kardeş şimdi bende 10 -12 cm çapında bir tane 220/12v 12amper lik 150 w civarı bir troid trafo var ben bu trafoyu dağıtıp tekrar sarsam smps devresinde kullana bilirmiyim olurmu acaba olursa kaç watt güç alabilirim bu trafodan foto eklerim istersen
kardeş nüvenin karakter özelliği tam olarak nedir bilmiyorum yanlız 220/12v ise %99 50-60hz desteklemektedir nüve silisli sacdan sarılmış ise kesinlikle 50hz ama kömür troidse deneme yöntemiyle bir uygulama yapılabilir günümüzde şebekede çalışan bir çok troid silisli şerit sacdan sarılarak troid şeklini almaktadır troid olduğu içinde kesin olarak kömür nüve diye düşünülmemelidir sen önce bunlara bir kesinlik kavuştur mustafa kömür ise üzerine bir 150-200w lık sarımla deneme yapılır değerler normal ise istediğin güçte kullanılabilir neden deneme yanılma dersen kömür olduğunu varsayarak konuşuyorum nüvenin üreticisini serisini vs. bilmediğimiz için bu yöntem tercih edilebilir...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Nisan 2009, 19:08:29 |
chnslc
Asteğmen
REP: 8
|
 |
« Yanıtla #12 :» |
|
Hocam nüvelerin full kömür alaşımlı olduğn anlamak için birtanesini kırıp bakmak mümkün olmazmı ben psu ları sökerken sarı nüvelerin kırınca içinde parıltılar oluyordu ama yeşil rekli olan nüvenin iç rengi ise full grimsi ve hiç parıltı yok açıkçası bu dikkatimi çekmişti söyleyeyimde belki bir işe yarar :D
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2009, 19:09:02 Gönderen: chnslc »
|
|
|
|
|
| 26 Nisan 2009, 01:15:03 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #13 :» |
|
kırmaya gerek yok cihan filtre maksatlı nüvelerde demir tozu alışımı fazladır ve haliyle diğer aynı çaptaki nüveden ağırdır ! piyasada satılan filtre maksatlı nüveler genelde sarı renktedirler...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 25 Temmuz 2009, 16:28:35 |
MUCİT
Çavuş
REP: 14
-HeR bİlGi BiR mErAk YüZüNdEn BuLuNuR-
|
 |
« Yanıtla #14 :» |
|
kardeş bir tavsiyede benden eğer nüverin yüksek frekansta çalışıp çalışmayacağını merak ediyorsan bir mikrofon bir amfi hop çıkışınada lçü aletinin hz kısmını bağla nüve üzerine prmağını hafifçe sürt eğer ölçü aleti çıkan sesin frekansını 20khz üzernde okuyorsa nüve yüksek prekanslariçin sarılıp kullanılabilir bir yöntem daha var oda frekans ayarlı bir 4047 ile smps yap voltaj uygulaya eğer 22khz in üstünde akım ve volt kayıpları yüksekse o nüveyi filitre bobini olarak kullanacaksın.
|
|
|
|
|
|
İLİM ÇİNDEYSEDE BULUP ÖĞRENMEK GEREKİR
|
|
|
| 07 Ekim 2009, 23:47:13 |
jevix
er
REP: 1
|
 |
« Yanıtla #15 :» |
|
burda gerçekten çok değerli bilgiler paylaşılmış açıkçası ben smps devreleri ile yeni ilgilenmeye başladığım için burda troid renklerinin ne anlama geldiğini öğrendiğim iyi oldu yanlız toprak hocam şu diğer renkteki nüvelerin özelliklerinide burda açıklarsanız çok sevinirim saygılarımla 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 08 Ekim 2009, 01:21:48 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #16 :» |
|
jevix kardeş şimdi renklere bakarak çok bir sonuç elde edemiyoruz ama bariz sarı nüvelerin %99u filtre amaçlıdır piyasada kırmızı-gri-yeşil gibi renklerde ve sade renksiz kömür siyahı nüveler var bu bahsettiğim canlı renkler ise smps için trafo olarak kullanılan modeller renkler neyi temsil ediyor dersen bu nüveleri tek bir üretici firma üretmediği için renkler hakkında bir yorum yapamacağım sadece teorik olarak bir fikir verebilir nüvelerin Gausus değerini belirliyor olabilir sadece bir fikir bunda en kesin çözüm satıcıya denışma ve deneme yanılma yöntemidir smps için bir trafo saracaksan sarıdan uzak dur şimdilik...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 08 Ekim 2009, 05:34:36 |
cexzafatih92
Süper Moderator
REP: 10020
Allah Türk' ü korusun ve yüceltsin...
|
 |
« Yanıtla #17 :» |
|
jevix kardeş şimdi renklere bakarak çok bir sonuç elde edemiyoruz ama bariz sarı nüvelerin %99u filtre amaçlıdır piyasada kırmızı-gri-yeşil gibi renklerde ve sade renksiz kömür siyahı nüveler var bu bahsettiğim canlı renkler ise smps için trafo olarak kullanılan modeller renkler neyi temsil ediyor dersen bu nüveleri tek bir üretici firma üretmediği için renkler hakkında bir yorum yapamacağım sadece teorik olarak bir fikir verebilir nüvelerin Gausus değerini belirliyor olabilir sadece bir fikir bunda en kesin çözüm satıcıya denışma ve deneme yanılma yöntemidir smps için bir trafo saracaksan sarıdan uzak dur şimdilik... evet sarı nüvelerin hemen hemen hepsi filtre için kullanılıyor diyebilirim ama arada tek tük çıkıyor -benim elimde yeşil olarak var  - deneme yanılma yolunuda anlatırsanız çok makbule geçicek hocam  kolay gelsin...
|
|
|
|
|
|
cCc Faty^EsmerAy^ cCc
C* Dalgalan Nazlı Hilal C*
|
|
|
| 09 Ekim 2009, 22:46:17 |
tornado
Çavuş
|
 |
« Yanıtla #18 :» |
|
fatih ben işi çözdüm deneme metodu şu:elinde ki bir smps devresini tercihen geri beslemeli( önceden sağlıklı olarak çalıştırılmış olmalı)trafo veya trafolarını söküyorsun sonra elindeki nüvenin üzerine girişe 2x4tur çıkışada kafana göre15-25 sipir gibi sarıyosun fazla özenme çünkü nüwe çalışmayınca sökerken için yanıyo aynen söktüğün trafo gibigiriş ve çıkışları bağlıyorsun tabi bağlamadan kısa devre testi yapmanı şiddetle tavsiye ederim sonra devreye bir pals gibi kısa süreli enerji veripçekiyon çıkıştaki voltaja bakıyon ve girişteki ampermetreyide kontrol ediyoneğer akım devre sürekli enerji altında yüksüzken 0,50-2A civarı ise ve çıkış voltajın geri besleme zenerleri voltajı civarı ise nüve doymasız yok enerjiyi verdiğin anda akım tavan yapıp voltaj taban yapıyosa yani 0 a yakınsa nüve doymalıdır anlatabilmişimdir umarım nüve için se size tavsiyem tvlerden sökmeniz içinde en az 1 adet iş görecek trafo var tabi bu 2 veya daha fazlada olabilir 1. trafo EHT adındaki motorsikletlerin ateşlemem bobinine benzeyen tüpe kabloyla bağlanan bobinin içindeki siyah nüve 2.si genelde beslemesi smps li olanlarda oluyor ve EE tipinde ve ie 33 den daha büyük boyutlu ve tabi daha güçlü Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınızhttp://www.elektronizm.com/forum/guc-elektronigi/trafo-sarimi-video-resim/?action=dlattach;attach=524 Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınızhttp://www.elektronizm.com/forum/guc-elektronigi/trafo-sarimi-video-resim/?action=dlattach;attach=526 bunlarda eht trafosunun arafımdan denenmiş birer fotosu başarılar
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2009, 22:52:51 Gönderen: tornado »
|
|
çorbaya tuz at
|
|
|
| 18 Eylül 2011, 23:21:32 |
TRoubLeD
er
REP: 0
|
 |
« Yanıtla #19 :» |
|
tornado öncelikle bu nüvelerden kurtul :D senin işine sadece smps çıkışını filtre etmek için yarar nüveler filtre maksatlıdır manyetik akı geçirgenliği yoktur diğer manası ile doymalı nüvedir sana doymasız nüve lazım doymalı-doymasız ne dersen şöyle örnekliyeyim senin karnın aç yemek yedin doydun dahada yemeye devam edersen durmadan ne olur patlarsın bu sarı nüvede böyle mosfetler ile sürersin 5sn içinde doyar mosfet hala sürmeye devam eder sonucunda mosfetin patlar nüven doymasız özellik taşırsa mosfet onu bir türlü doyuramayacaktır döngü böylece devam eder...
Sayın toprak aşağıdaki capste daha farklı bir yorum yapmışsınız doymalı-doymasız nüve hakkında hangisi geçerli acaba Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 19 Eylül 2011, 02:22:40 |
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
|
 |
« Yanıtla #20 :» |
|
Sayın toprak aşağıdaki capste daha farklı bir yorum yapmışsınız doymalı-doymasız nüve hakkında hangisi geçerli acaba Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınızyazıda sadece yazım hatası var devamını akuduğunda frekansı emdiğini söylüyorum yani olayı biz kendimizce şöyle özetleyelim (Doymalı-Doymasız) smps devrelerinde kullanacağımız trafo için nüve doymasız olacak doyumdan kastımız manyetik akı geçirgenliğidir, bu değer oldukça fazla olmalıdır dikkatiini çektiyse bazı smps trafolarının nüve aralarında hafif aralık olur Air Gap derler bu şekilde nüve doyuma geçmez ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 19 Eylül 2011, 02:58:09 |
TRoubLeD
er
REP: 0
|
 |
« Yanıtla #21 :» |
|
frekans emmek derken , indüklemeyi mi absorbe ediyor