Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Güç Elektroniği Yardım  > OTO amfi boşta ısınıyor

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: OTO amfi boşta ısınıyor  (Okunma Sayısı 994 defa)
20 Ağustos 2010, 02:28:32
gemliklee
Başçavuş
*

REP: 11

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

Arkadaslar gecen gun elıme arızalı bı amfı gectı ...cıhaz kendı kendıne gırıste sınyal yokken asırı ısınıyor.Bende actım baktım smps kısmında 10 tane D1669 adında transıstor var.ben sımdıye kadar hep mosfetle karsılasmıstım.ınternette arastırınca 2sd1669 dıye bı model cıkıyor.acıyorum bakıyorum her bırı 30 watt yazıyor.

Her neyse bu transıstorlerden 5 tanesı,12v gelır gelmez delı gıbı ısınıyor.dolayısıyla amfı baya bı akım cekıyo.Yanı smps katındakı 2 kanaldan bırındekı tr ler yanmıs.Ya da baska bı sorun war.goruntu olarak hıcbır sorun yok.yanma is gibi...494 entegresı de ısınmıyor,dıger kanaldakı 5 tane tr de ısınmıyor.

Amfı katında ne + ne - hiç voltaj yok.yanı ısınmayan kanaldan da voltaj gelmıyor.Acaba dıger kanaldakı trler arızalı oldugundan mı yoksa bu kanldakı trler de mı arızalı?bır de ben bu tr ler yerıne ne kullanabılırım?
20 Ağustos 2010, 13:36:36
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

REP: 65535

kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

ahmet bahsettiğin gibi transistörler smps içinde kullanılmış eski bir amfi olması lazım mosfetin rağbet görmediği dönemlerden kalmadır besle katı ısınıyorsa ve bu tek taraflı ise olasılıklar şunlardır ısınmayan mosfet tarafına pwm sinyali gelmiyordur ve haliyle sürekli kapalıdır yük diğer sinyal gelen mosfetlere biniyordur mosfetli devrelerde zaman zaman karşılaşırım diğer bir olasılık iki kanaldan birinin sinyali bozuktur buda ısınmaya neden olur amfi katından şüpheleniyorsan smps çıkışındaki diyotları sökerek amfiye giden DC gerilimi iptal edersin denemelerini o şekilde yaparsın yanlız bu işler osilaskop ister bilgin olsun...

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
20 Ağustos 2010, 14:11:57
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

şener hocam tr lerın ılk bacaklarını dun avo nun dc voltaj kısmı ıle olctum gırıste verdıgım 12v u ıkı taraftakı tr lerın ılk bacakların da okudum.yanı ıkı knala da sınyal gelıyor ama sınyalın bozuk olma ıhtımalı olabılır tabi onun ıcın osıloskop sart.Benım merak ettıgım konu su hocam.Şimdi ısınmayan soldakı mosfet (yani transistor :) grubu varya ıste o grup normal calısıyor olsa  benım amfı katında + veya - voltajların bırını,dıger kanal ne olursa olsun gormem gerekır degılmı?Yoksa bı kanaldakı mosfetler arızalı olursa dıger kanalı da etkıler mı bu?

eger etkılemez dıyorsan o zaman ıkı 3 olasılık var gıbı gelıyor bana;

1.amfı katı arızalı:o halde dıyotları sokup bakacagım artık
2.tum trler arızalı:o halde bır cıft tr alıp denemem gerekcek
3.pwm sınyalı bozuk:elımde osıloskop olmadıgından ya amfıyı sana gonderecegım:) ya da kendım bı pwm katı yapıp yenı alacagım mosfetlerı surecegım?

etkıler dıyorsan  baska olasılıklar deneycegım hocam cevabıını beklıyorum...

Bir de benı bu trler yerıne adam akıllı bır cıft mos koysam olur degıl mı?yanı bu trlerın tanesı 30 watt adamlar 5+5 kullanmıslar.ben bunun yerıne 2+2 ırf3205 kullansam daha guclu olur dıye dusunurum.Çünkü cihazın uzerınde 5.6cm toroıd war yazık ya :)

Birde denemek için herhangı bır tr ya da mosfet taksam olurmu yanı power tr  yada mosfet olması sart mı?Daha once hıc tr lı smps gormedıgımden bı bılgım yok hocam.gerı ısın mantıgı aynı.ılk bacak sınyal ıkıncısı 12v ucuncusu sase...herhangı bır tr ya da mos olur dıye dusunuyorum.

Birde bu ısınma 10 sn ıcınde ve gırıs bosken oluyor.cıhazda  ses falan hıc bır sey yok zaten amfı katında voltaj yok.
« Son Düzenleme: 20 Ağustos 2010, 14:19:07 Gönderen: gemliklee » Logged
20 Ağustos 2010, 17:06:09
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

ahmet lk önce amfiye giden diyotları sök analizi ondan sonra yapki problem amfidemi beslemedemi ortaya çıksın ondan sonra yoğunlaşacağın noktayı belirlersin beslemede dediğin gibi 2+2mosfet iş yapar ama trafo spirleri ve pwm çıkış voltajı nasıl ayarlanmış incelemek lazım kesin olur olmaz demiyorum deneyebilirsin...

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
20 Ağustos 2010, 17:12:11
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

benımde aklımda ılk olarak o var şener hocam ılk olarak dıyotları sokecegım.sonra da eger sorun smps de ıse,cozmye calıscagaım.yıne olmadı en son senın yayınladıgın gerı beslemesız bı pwm var.onu yapıp mosfetlerle surmeyı dusunuyorum.ama orada bı akım sınırlama var onu kullanmasam  sg nın 10.uncu bacagını dırek 10k ıle veya dırek saseye versem olur degıl mı?
20 Ağustos 2010, 17:52:05
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

yanı bu sekılde hocam;
20 Ağustos 2010, 19:59:38
Adnancoskun
Başçavuş
*

REP: 91

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

Kardeş bence en güzeli anfiyi tamir etmek, ardı arkası kuş kadar cihaz,,,Modifiye etmek o kadar da sağlıklı sonuç vermeyebilir. hemde ne gerek var, tamir olamayacak bir durumu yokki? okunmaz halde bir malzeme yok, bulunamayacak bir malzeme yok. bence hiç orjinalliğini bozma derim..kafana da takma hallolur .... sen söylenenlere bir bakı ver. gerisi kolay.Biz elimizden geleni yaparız..
20 Ağustos 2010, 23:55:48
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #7 :»

tavsıyelerını dınleyecegım adnan abi...

ilk olarak smps cıkısındakı dıyotları soktum ve cıhazı calıstırdım ve smps dekı ısınan tr lerı kontrol ettım herhangı bı ısınma yok ama cıkısta voltaj da yok.amfının protectıon ısıgını kontrol ettım amfı kendını korumaya almıs.zaten 12v u ılk verınce smps cıkısındakı voltaj hemen +-12 dolaylarına gelıp 0 a ınıyordu.daha sonr amfı katnı denedım ch 1 e bı hop bagladım ve normal trafodan calıstırdım amfı katını.dıııııııııııııııııtttttttttttt dıye ses geldı ve 10 sn ıcınde el degmeyecek kadar ısındı sonra ch 2  ch3 ve ch 4 te normal sesı aldım ama hala cok fazla ısınıyordu amfı katı.bende ch 1 dekı pnp tr yı soktum ve ch2 ch3 ch4 u  trafodan sorunsuz calıstrdım.yanı ch1 dekı pnp tr arızalı ımıs.

Daha sonra ılk basta anlattıgım gıbı smps katına geldım.ama smps sureklı kendını korumaya alıyor.cıkıstakı dıyotları soktum yıne de ac cıkıs alamadım. amfıdekı pnp tr yı degıstırıp smps nın dıyotları takıp yıne denedım fakatyıne smps yı korumadan cıkartamadım.yanı eskı bozuk tr warken cıhaz kendını korumaya almısyordu ama pnp tr yı cıkardıgımda ya da yenısı ıle degıstırdıgımde ya da amfı ıle baglantısını ayırınca cıhaz kendını korumaya alıyor.acaba ılk basta smps katındakı ısınan power  trler de mı arızalı?
« Son Düzenleme: 20 Ağustos 2010, 23:57:53 Gönderen: gemliklee » Logged
21 Ağustos 2010, 00:15:21
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #8 :»

adnan abı ve şener hocam ıkınıze de tesekkur ederım bana cok yardımcı oldunuz.sorunu cozdum.ch1 dekı npn tr yı de sokunca amfı korumadan cıktı ve artık hersey stabıl calısıyor.yanı ch2 ch3 ch4 sorunsuz calısıyor ch 1 e de sc5200-1943 cıftı takmayı dusunuyorum.orjınalı  2sc4387-2sa1672 80 watt lık tr ler.bu trlerı bulabılır mıyım ıyasada bılmıyorum?eger 5200 takarsam 1 ve 2 yı kopruledıgımde sorun olucak sanırım.
21 Ağustos 2010, 01:54:45
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

rica ederim ahmet yardımcı olabilmek ne güzel, köprülemeyi düşündüğün her iki kanalda aynı çıkışları kullan problem çıkmaz ahmet...

21 Ağustos 2010, 02:19:00
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #10 :»

sımdılık ch3 ve ch4 u kopruleyıp sub a gırıyorum 1 ve 2 ıle ıse hop u suruyorum bu sekılde sorun yok ama ılerıde ıkı sub dusunursem oyle yaparım hocam.Bu arada sorunun amfı katından cıkması cok ılgınc ya sen dıyotu sok bı bak demeseydın ben smps kısmından gırecektım ıse artık ne varsa tl494 bc mos falan ne varsa degıstırecektık:)

hocam bu arada amfı +-25v ıle calısıyor ve ozellıklerı

4 ohm 4x50
2 ohm 4x75
kopru 4 ohm 2x150 rms

bu degerlerı verebılır mı hocam?amfıdekı tr ler 80 er wattlık ve amfı oyle dandık bı marka degıl orjınal japon malı alpine?gırısnde 40 amper sıgorta var.ama bu voltaj ıişi mıdemı bulandırdı bıraz...ustelık smps katında da 10 tane 30 watt lık tr var.bana en fazla 2x100 rms verebılır gıbı gelıyor
« Son Düzenleme: 21 Ağustos 2010, 02:23:47 Gönderen: gemliklee » Logged
22 Ağustos 2010, 01:01:03
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #11 :»

bahsettiğin gibi dandik bir marka değil orjinal japonsa değerlerde üfürük değildir ahmet...

22 Ağustos 2010, 03:56:09
gemliklee
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #12 :»

evet hocam bırde şu var tabi.ben gırıse power supply den tam 12v verdım ve cıkısta tam +-25 cıktı.
14,4 aku voltajı ıle cıkısta tahmını +-35v olacak bunu unutmusum :)
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.059 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.012s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco