Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Güç Elektroniği Yardım  > hobby elektroniği yardım!!!

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: hobby elektroniği yardım!!!  (Okunma Sayısı 586 defa)
08 Eylül 2010, 04:38:00
login
er
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

selamlar, arkadaşlar ben boş zamanlarımda r/c hobby ile ilgileniyorum, belki çevrenizde görmüşsünüzdür nitro motorlu ve elektrikli model arabalar, Şöyle bir sorunumuz var elektrikli araçlarda lityumpolimer pil kullanıyoruz bu piller çok çok kuvvetli ve ncd yada nmh pillere oranla çabuk şarj olabilen anlık yüksek akımlar verebilen piller, piller 3,6v hücrelerden oluşuyor mesela 2 hücreli lipo pil 7,4v gibi, Sorunum şu bu pillerin içindeki her bir ücre minumum 3volta kadar kullanılmalı 3volttan aşağı düşen hücre ölüyor yani kullanılamıyor bunun için bana pilden gelen voltaj 3volta düştüğünde devreyi kesecek pil kullanılamıycak yani bir çeşit koruma devresi bu şekilde nasıll bir devre hazırlamaız gerekir hatta bu devre potonsiyometre ile ayarlanabilse mesela 3-6-9v şeklinde, lütfen yardımınızı bekliyorum
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2010, 04:40:09 Gönderen: login » Logged
09 Eylül 2010, 05:43:47
login
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

yardım edebilecek birisi bile yok mu ?
09 Eylül 2010, 16:44:21
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

REP: 65535

kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

kardeş devre yapılabilecek bir devre yanlız baştan sona tasarlanması gerek hali hazırda böyle bir devreye rastlamadım tasarımı zaman alabilir hasas bir devre olacağı için algılamada op amp kullanalım diyelim bunun beslemesi sorun olacak besleme sorun olmasın diyeceğim PİC li bir tasarım kullanalım bu defa 5v altına düştüğünde problem olacak, kardeşim senin pil voltajın 5 v altına düştüğüne her türlü sıkıntı olacak çünki pillerden sen akım çekiyorsun bu akımı kontaklı roleden geçirmek gerekli roleler minimum 5 v altında çalışmaz anlıyacağın başlıbaşına problem olacak, çok kesin bişe diyemiyorum bu konu hakkında ADNAN abininde yorumunu alalım bakalım ne diyor...

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
09 Eylül 2010, 23:32:19
login
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

satın toprak öncelikle hayırlı bayramlar, ilginiz içinde teşekkürler, Böyle bir devre yapmak isteğimizin sebebi bu piller çok harika anlık olarak 120A verebilenleri bile var fakat oldukçada pahalı piller hücrelerinden biri 3v tun altına düştüğünde işleri bitiyor yada şöyle diyelim 14,4v pil 11.1v verebilir hala geliyor, Benim düşündüğüm devre voltmetre gibi pile bağlanacak pilden gelen voltajı sürekli ölçecek mesela 7,4v luk 2 hücreli bataryada voltaj 6v ta indiğinde devreyi kesecek bu işlemi sizinde söylediğiniz gibi röle kontrollü de yapılabilir sanırım, fakat bu tar bir devreye çok ihtiyacımız var, zamanlamayı tutturamadğımız zaman pil ölüyör ve sürekli aracı sürmeyi bırakıp pilin voltajını ölçmek insana belli bir zaman sonra sıkıntı veriyor,
10 Eylül 2010, 20:19:20
sezer1247
Admin
*

REP: 65533

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

voltmetre tarzı bir düşünce ile bu uygulamanını gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum neden derseniz pilden akım çekerken pilin anlık voltajı zaten düşecektir kontrolü voltaj değil akım ile yapılması daha mantıklı geliyor bana
12 Eylül 2010, 16:39:45
Adnancoskun
Başçavuş
*

REP: 91

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

Öncelikle şunu iyi saptamak lazım,
1- Total gerilimin belli değerin altına düşmesi sonucundamı çalışacak yoksa tek bir hücrenin belli gerilimin altına düşmesi sonucu mu çalışacak?
eğer total gerilim belli değerin altına düştüğünde sistemin devreye girmesi isteniyorsa ,  şunu iyi düşünmek gerek, bu tür güçlü elektrik motorlarının ilk sürülmesi sırasında ( hareket başlancıcı esnası) batarya gerilimi epeyce düşecektir, ancak hareket başladıktan sonra batarya gerilimi yavaş yavaş eski potansiyeline yaklaşır.Çünkü bu arabalarda kullanılan motorlar iki kutuplu ve fırçalı tip. Yani anlık gerilim düşümerini dikkate almayan bir devre tasarlamamız gerekecek..

şayet hücrelerin herhangi birinin potansiyeli düştüğünde sistemin devreye girmesi isteniyorsa (ki zaten total gerilim düşmesi sözkonusudur) bu sefer hücrelerin her birinin + kutubundan bir uç çıkarıp ve /yada veya kapısı kullanarak bir sistem tasarlanabilir, örneğin 3 tane hücremiz olsun. her bir hücre gerilimi alınır ve 3 tane ve kapısı kullanılır çıkışı 1 olacak şekilde ayarlanır, yani denirki girşin 3 taneside 1 ise çıkış 1 olsun yada değili alınıp 0 olsun. bunuda istediğimiz yerde kullanabilirz.eğer girişlerden herhangi birtanesi 0 olursa o zaman çıkış 0 olsun yada değilini alıp 1 olsun. buda istediğimiz yerde kullanılır. bu devre 74 serisi bir entegre ile rahatlıkla yapılır, 74 serisi entegrelerden 5 volt ile çalışanlar var,  onlardan seçebiliriz, zaten sizin bataryanızzın çıkışı min 9 volt olacağına göre 7805 kullanarak sabit bir gerilimde elde etmiş oluruz.sistemin çalışmasında geriim düşümüde sıkıntı oluşturmaz..
15 Eylül 2010, 20:41:40
asma
Onbaşı
*

REP: 6

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

Adnan abi sanırım hücre voltajını gözlemek zor olur. (bağlantı yapılamıyor)
Toplam gerilim için zener diyotlu basit bir devre belki iş görür:
Eğer cihazın açma kapama anahtarı varsa (ki genelde olur) bu anahtar güç katını anahtarlamıyorsa kumanda kısmının enerjisini kesmek kolay olur.

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız

Uploaded with
Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
ImageShack.us

Pil voltajı 7,4volt için:
R1: 2k2
R2: 10k
R3: 3k3
Vz: 5,1volt  (5,7~5,8 volt kesme gerilimi için)
BC237 ve BC640 gibi transistörler kullanılabilir.
Anlık voltaj çökmelerine tepki verebilir, bunu önlemek için ilave elemanlar gerekebilir. (bir kondansatör ve belki bir diyot gibi)
Bu devreyi deneyebilirsiniz sorun çıkarsa geliştirilebilir, ama önce blok şema çıkartılmalı, anahtar olup olmadığı, nereyi açıp kapattığı, artıya veya eksiye hükmettiğini bilmek gerekir. (ben alıcı kısmına giden artı beslemeyi kesecek şekilde çizdim)
Kolay gelsin.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.08 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco