Merhaba arkadaşlar, sonzamanalarda sıkca duyduğumtasarruf cihazları dikkatimi çekiyor ama yapılarını bilmiyorum.bu cihazların temel olarak yapısını çalışma şeklini ve nekadar işe yaradığını bilenler varas beni aydınlatabilirmisiniz??
mesut bu konu ile ilgili dökümanlar okumuştum ama linke ulaşamıyorum ama çok etkili bir icat olduğunu düşünmüyorum bir nebze mini kompanzasyon denebilir...
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
nebilim abi adamlar reklamlarında şov yapıyolar ama benim anladığım kadarıyla bu cihazın etkili olabilmesi için bulunduğu ortamda motorlu aletlerin çok olması lazım yani bobinlerin oluşturacağı yüksek miktarda zıt emk ya ihtiyaç var.bir evde ise enfazla çamaşır makinesi yada elektrik süpürgesi bunu oluşturur ki bunlarda sürekli çalışan aletler değil.burdan sonuç olarakda şenerabi dediğin gibi bu aletler bizim işimize pek yaramaz ama yinede iç yapısı ve işleyişini merak ediyorum.
ewet mesut motorda oluşan zıt EMK harcanacağı yere toplanıp tekrar kullanılabiliyor olabilir buda zaten kompanzasyon ile gerçekleştiriliyor kompanzasyon AC kondansatörlerden oluşur...
emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
evet abi önceki çalıştığım yerde kompanzasyon panosunu görmüştüm tekniker arkadaşlarım biraz anlatmıştı hatta kondansatörleri görünce azım açık kalmıştı. ama zıkkımlar bizim ne anfide nede smps lerde işime yaramıyodu yoksa birini alıcaktım hatta bide anı olsun diye resimini çekmiştim başka nerde görücem öyle kondansatörü
ewet mesut dediğin gibi o kapasiteler AC gerilim için olduğundan elektronik devrede işe yaramazlar ama şebekeye bağlandığında şebekedeki bozuk sinüs eğrisini kısmen düzeltir kompanzasyonun bir diğer görevide budur zaten bendende bir kompanzasyon örneği...
ewet abi az önce kompanzasyonla ilgili bi döküman okudum neden kullanılır amacı yararı zararı vb. gerçekten çok önemli bişiymiş onu anladım meğersem zıtemk düzeltilmediği takdirde nekadar çok enerji kaybı yaşanıyormuş milli kaynaklara zarar!!
ewet mesut 50kw üzeri işletmelere şart koşuluyor aksi taktirde Reaktif Ceza vs. adı altında büyük ücretler Tedaşa ödeniyor Tedaş Branşman hattı üzerinden fabrikaya Reaktif olarak %20 sınır koyuluyor Reaktif ne dersen Sargılı cihazlar yani motor Trafo balans gibi cihazlar ilk çalışma anında Reaktif tüketim yaparlar bu tüketimin %20 si Tedaş tarafından karşılanır geri kalanıda Kompanzasyon tarafından üretilir Reaktif ile beraber Kapasitif tüketimde olur işletmeye göre değişir motor ilk kankınmadan sonra Aktif tüketime geçer bu esnada EMK oluşur buda kompanze üzerinde toplanır döngü bu şekilde devam eder gider...
bilgi için teşekkürler abi valla gerçekten biraz araştırıncada enteresan bilgiler öğrendim. ben mesleğimi değiştirsem napsam bari bilgisayardan bana ekmek yok
sa. benim bildiğim kadarıyla bu kapasteler şebeke gerilimini kendi üzerine depo eder ve fabrikada elektrik gittiğinde kapastelerdeki gerilimide roleler vasıtasıyla kesilir kapaste içindeki voltaj ve akımı elektriğin ilk geldiği andaki roleler tekrar açılır ilk yüklemedeki peak voltajı bir yastık gibi filitrelemesi ve motorların ilk kalkış hareketindeki çekeceği rms gerilimde voltaj artması distortion oluşumu (50hz deki bozulmalar) anlık voltaj düşmeleri şebeke hattının yanması sigortaların rms akımında atması gibi sıkıntıları gidermekte ve tedaş ın fabrikalarda zorunlu kullanılmasını emrettiği %20 lik tasarrufun kazanılması amaçlanır.
olay sadece cos (fi) 1 e yaklaştırılmaya çalışılır 1 olması imkansız denilebilir.1 olması alınan güç ile harcanan gücün eşit olasıdır
ör: eski balastlarla çalışan floresantlambalarda balastın üzerini okursanız cos fi 0.40 yazar türkçesi şu 100 watt güç çekerim sadece 40 wattını kullanırım gerisi ısı olarak dışarı atılır.
kond olayına gelince o cihazlar öyle ciddi rakamlarda tasarruf yapmazlar yapamazlarda . endüstriyel kompanzasyon panoları dahi 2 megawatta %10-15 kurtarabiliyor. içerisinde ise sadece 2 ad 4.7 mf (mikrafarat) kondansatör var direkt hatta paralel giriyor yani fişe takıyorsunuz. yapmak isteyen varsa 2 tane kondansatörü baglasın fişe baksın bir ay ne kadar degişecek. yani sadece reklam arkadaşlar. şu anda evlerde endüktif degeri aşagı çekecek sadece birkaçtane makina var .buzdolabı (yenilerde kond var) çamaşır mak . elktrik süpürgesi . başka yok bunların 3ü ayda nekadar elektrik harcıyorki zaten 25 -30 lira kar ettirsin.
slm
not: elektronik bilgisayar ögretmeni mezunu
endüstriyel makina ve laptop tamiratı üzerine iş yapıyorum slm