arkadaşlar barışelektronigin lm723 lü devresini yaptım çok güzel dolduruyor ama gücü az elinde oto aküsü şarj edecek güçte bi şarj devresi olan varsa verebilirmi pmden yada burdan
arkadaşlar barışelektronigin lm723 lü devresini yaptım çok güzel dolduruyor ama gücü az elinde oto aküsü şarj edecek güçte bi şarj devresi olan varsa verebilirmi pmden yada burdan
s.a. kardeş devreyi baylaşabilirmisin ? teşekkürler...
baya geçmiş ama neyse ben gene örnek bi şema paylaşam :d belki sonradan gelenlere yardım cı olur :D
ekteki dosya arkadaşlar kendim çizdim idare edin :D en basitinden 10A de şarj etmek için potu kullanırsınız avometreyi seri bağlayın 10A çekene kadar verin voltajı :D ben o şekilde kullanıyorum şahsen :D 7 8 saat kalsa yeter :D güzelcene kaynasın akü tamam :D 10A için 3055 3 4 tane kullanın yada 2 tane ama güzel soğutucu :D
erdal transistörün bağlantısında bir yanlışlık yokmu? 2N3055 NPN bir transistördür, Ayrıca bence bu bir akü şarj devresi değil, çünkü akü şarj devresinde akım ve gerilim sınırlamasının olması gerek, yani akü şarj olup, şarj tamamlanınca ak üye giden gerilim kesilmeli, aksi halde seninde dediğin gibi akü kaynar, ve akünün ömrü çok kısalır.
« Son Düzenleme: 25 Şubat 2011, 17:10:23 Gönderen: Adnancoskun »
abi haklısın akü şarj değil ama başında durmak gerek kaynaması şart değilmi abi zaten tam şarj olması için :) gerilim kesici şart haklısın :) basit bi mantık bu :D aslında gerilim ayarllı güç kaynağı olur abi bu devreden :D 2n3055 npn abi doğru beyzi lm317 nin çıkışında yani lm 317 geçicek voltajı belirliyo ona gre tetikleme yapıyo ben bu şekilde kullandım ayar yapıyo ::D collectörü + emiteri çıkış :D yanlış mı abi yoksa =? ben öyle kullanıyorum halen :D
Erdalcığım, 1-akü kaynarsa akünün ömrü biter, akü kaynamadan şarj olmalı ( şarj olurken çıkan hafiğf gaz çıkışı kaynama değildir) 2- evet transistörün Kollektörü + girişi emiteri + çıkışı bu da doğru, 3- beyz gerilimi çıkış gerilimini belirliyor bu da doğru.
ben sadece emiter ile kollektörün yerini yanlış çizmişsin demek istemiştim, birde NPN transistörlerde emiter 'i gösteren ok işareti dışa doğrudur. şemada sanki içe doğru çizilmiş gibi :D
haklısın abi özür dilerim kusura bakma :) elinde varmı abi 90 A aküyü şarj etmek için bi devre 2 tane var biri 60 biri 90 :D duruyo boş boş :D deney amaçlı kullanırım :) varsa elinde şema paylaşır mısın abi yalnız beslemesini smpsden vericem