Nasıl mucize gibi değil mi?
DİKKAT!
BU YAZIDA ANLATILAN İŞLEMİ YAPMANIZ YAZICINIZIN ONARILAMAZ ŞEKİLDE BOZULMASINA YOL AÇABİLİR !
YAZICINIZA BU TÜR BİR MÜDAHALE YAPMANIZ DURUMUNDA KESİNLİKLE SORUMLUSU SİZSİNİZ.
BU YAZIDA VERİLEN BİLGİLERİ UYGULAMANIZ SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK OLUMSUZLUKLARDAN YAZIYI YAZAN VE BU YAZIYI YAYINLAYANLAR SORUMLU TUTULAMAZ...
Gerekenler:
1) 1200 dpi ucuzundan lazer yazici, fuser unitesi sokulmus. (İşin sizi en çok zorlayacak kısmı burası.
) 1200 dpi yaziciniz yoksa 600 dpi da olur. Ancak 1200 dpi'da bir az daha iyi sonuclar aldim.600 dpi da kesinlikle is gorur.
Fuser unitesi konusunu internetten araştirabilirsiniz.
Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız adresine de bir goz atın. Bu unite drum'ın kagida doktugu toneri ısıtıp kagida kaynaştıran sıcak merdaneli kısım. Pek cok lazer yazıcısında farklı sekilde ve farkli elektriksel baglanti ile bulunuyor. Bu unitenin elektriksel baglantisini sokmuyoruz, sadece uniteyi fiziksel olarak ayirip kenara aliyoruz. Amacimiz kagidin uzerine drum'dan geçen tonerin ısıtılıp yapıştırılmasını onlemek. Fuser ünitesini sökmeden önce yazıcınızın servis kitapciğini bulun. Dökümani iyice inceledikten sonra sökme işlemine girişin. Ya da bu konuda bir profesyonelden yardım alın.
2) En ucuzundan bir tüp deodorant. (Baski devremiz mis gibi koksun diye. male/female farketmez.)

3) A4 boyutunda kuşe kagıt. Maliyeti dusurmek icin en parlak takvim kagıdının arka beyaz yuzunu kullanabilirsiniz.
4) Yeterince HCl - hidroklorik asit (tuz ruhu) ve H2O2 - hidrojen peroksit (dikkat aşındırıcı ve yakıcı kimyasallar, etrafa sıçratmayın, direk ciltle temastan kacinin. Ozellikle peroksiti cildinize kesinlikle temas ettirmeyin !)
5) Uygun boyutta hazırlanmış boş baskı devre(ler). Boş baskı devrenizde egilme, bukulme varsa duzeltin. Bakır yüzün kenarlarındaki kesim çapaklarını mutlaka ince dişli bir eğe ile düzeltin, çapak kalmasın.
6) Kıl yumağı görüntüsünde olan bulaşık ovma teli veya kalitelisinden yeşil bulaşık ovma süngeri.
7) Plaketi indirmekde kullanılacak aside dayanıklı uygun büyüklükte tabanı düz bir plastik kap.
8) Sert plastik cetvel veya düz kenarlı sert plastik her hangi birşey.
9) Lateks eldiven. (Genelde 100 lük kutularda veya coklu ambalajda satılan, ameliyat eldivenine benzer.)
10) Elektrikli fırın, elektrikli ısıtıcı, elektrikli ocak veya ütü. (hatta dikkatli kullanılırsa kömür sobası bile olur. :)
Uygulama:
Bos baskı devreyi bulaşık ovma teli veya sungeriyle ister kuru ister sulu ovup ayna gibi tertemiz yapın. Bu işlemi yaparken ve sonrasında kesinlikle el değirmeyin. Elin yağı tüm işi berbat eder. Ayrıca kullandığınız ovma teli veya sungeri temiz yağsız olmalı. Tavsiyem bu isi yaparken lateks eldivenlerden bir çift harcayın. Ovma işi bitince baskı devreyi suyla yıkayıp, havlu arasında kurulayın. baskı devre uzerinde hic bir leke, oksidasyon kalıntısı v.s. olmaması sonucun başarısını etkiler.
PC de çizdiğiniz devrenizi ayna görüntüsü (mirror) olarak yazicidan cıkartın. Fuser ünitesini yazıcıdan çıkartığımız için, kagıt uzerindeki toner ısıtılıp kagıda yapıştırılamadı. Bu sebeple en ufak bir şeyin değmesi, hatta kagıda biraz sert davranmanız bile çıktıyı bozacaktır. Cok nazik davranın.
Kuruladığınız bos baskı devre uzerine deodorantı yuzeyi boyar gibi 1-2 kat sıkın. Yuzeyin tamamına sıkmaya ve homojen uygulamaya dikkat edin. Bırakın biraz kurusun, deodorant icindeki alkol uçsun. Alkol ucunca geriye kalan parfüm ve diğer kalıntıyı toneri aktarmak için kullanacağız.
Yine cok dikkat ederek tek hamlede kagıdı bos baskı devrenin uzerine koyup, kesinlikle kaydırmadan kagıdın tersinden cetvelle sıyırın. Burda amacımız tonerin bakır yuzeye transferi. Bu işlemi ne kadar dikkatli ve hatasız yaparsanız sonuc o kadar başarılı olacak.
Kağıdı yine nazikçe kaldırın. Toneri bakır yuzeye aktardık. Bundan sonra toneri ısıtıp yapıştırmaya sıra geldi. Dikkat, hala tonerimiz yapışmadiğı için en ufak bir değmeyle doğılıp, buraya kadar yaptığımız her şey bozulabilir. Isıtma işlemi için ben genelde fırını tercih ediyorum. 200 C dereceye onceden ısıtılmış fırında 2-3 dk yeterli oluyor. Baskı devreniz kucukse utuyu ters cevirip tabanında da ısıtabilirsiniz.
Bundan sonra ne yapılması gerektiğini sanırım hepiniz biliyorsunuz...
Bu yontemde aside atmadan once kalemle düzeltme ihtiyacı da ortadan kalkıyor. Sanki lazer yazıcıyla direk bakır üzerine çıktı alınmış kadar kaliteli ve sorunsuz sonuç alınabiliyor. Daha önce yeterli hassasiyette yapamadığınız SMD PCB'leri bundan sonra yapabileceksiniz.
Tabi ki profesyonel olarak üretilmiş PCB'ler de gördüğümüz kıl gibi yolları yapmak bu yöntemle de mümkün değil, ancak ütüyle kagıda yapışan toneri bakıra aktarırken ve sonrasında kagıdı ortamdan kaldırırken yaşanan problemler ortadan kalktığı için bu yöntem lazer yazıcı kullanılarak alınabilecek en iyi sonuçu veriyor.
Asitle çalışmaya başlamadan mutlaka eldiven giyin ve asitle kapalı mekanda çalışmayın, gözle görmesenizde gaz çıkışı kesinlikle olacaktır, bu gazı kesinlikle solumayın. Dogrusu bu işi açık havada yapmak. Kapalı ortamda asitle calıştığınızda, aynı ortamda bulunan metallerin zamanla oksitlendiğine şahit olursunuz. Yani gözünüz gibi koruduğunuz el aletleriniz paslanmaya başlar, ölçü aletlerinizin içindeki komitatörler, kontaklar giderek sorun çıkartmaya başlar. Ciğerler ne hale gelir siz düşünün. Mutlaka acık havada yapın denmesinin sebebi bu tür olumsuzluklar.
Baskı devrenizi asitte indirirken aceleci olmayın. Köpürme, aşırı gaz çıkışı olursa hemen asitten cıkartın ve yıkayın. Bunun sebebi aşırı perhidrol eklemenizdir. Ya biraz asit ilavesiyle perhidrol oranını dusurun ya da doküp yeniden asit hazırlayın. Asit kabını yavaş bir şekilde salllayıp dalga oluşturun ki indirme işlemi homojen olsun. Ben kaba önce sadece asiti koyuyorum. Sonra sallamaya başlıyorum ve sallarken kabın baskı devreye en uzak köşesine damla damla perhidrol ilave ediyorum. Damlatmaya, bakırın rengi değişmeye başlayana kadar yavaş yavaş devam ediyorum. Kararma başladığında bir kaç damla daha ekleyip, perhidrol ilavesini kesiyorum. Özellikle hassas devreleri cok hızlı indirirseniz, ince yolların yok olduğunu görürsünüz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar..
Tüm elektronik sevdalılarına çalışmalarında başarılar diliyorum...