Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Genel > Lazer yazıcı ile hassas ve zehmetsiz baskı devre yapımı (farkli bir yöntem) !

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Lazer yazıcı ile hassas ve zehmetsiz baskı devre yapımı (farkli bir yöntem) !  (Okunma Sayısı 3871 defa)
05 Ocak 2009, 23:43:15
savant26
er
*

REP: 2

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

33 yildir baski devrelerimi genelde kendim yaparim. Bilmediğim, uygulamadigim yöntem sanirim kalmadi. Cok adetli baski devre gerekmeyen calismalarda, bu gune kadar uyguladigim yontemlerin icinde, en basarili, en hassas ve en zahmetsiz yontem şimdi sizlere anlatacağım. Diger baslikta Bilal arkadasin anlattigi veya internette hemen her forumda karsiniza cikan kagit + ütü ile toner transferi veya benzer yontemlerin biraz daha gelismisi. Ancak bu yöntemde ütüleme derdi, kagidi yolma, suda kağıt eritme v.s. gerekmiyor. Kıl gibi olmasada kıla yakın :) incelikte yollar ve sorunsuz PCB'ler yapabileceksiniz.
Nasıl mucize gibi değil mi?   

DİKKAT!
BU YAZIDA ANLATILAN İŞLEMİ YAPMANIZ YAZICINIZIN ONARILAMAZ ŞEKİLDE BOZULMASINA YOL AÇABİLİR !
YAZICINIZA BU TÜR BİR MÜDAHALE YAPMANIZ DURUMUNDA KESİNLİKLE SORUMLUSU SİZSİNİZ.
BU YAZIDA VERİLEN BİLGİLERİ UYGULAMANIZ SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK OLUMSUZLUKLARDAN YAZIYI YAZAN VE BU YAZIYI YAYINLAYANLAR SORUMLU TUTULAMAZ...

Gerekenler:
1) 1200 dpi ucuzundan lazer yazici, fuser unitesi sokulmus. (İşin sizi en çok zorlayacak kısmı burası. )
1200 dpi yaziciniz yoksa 600 dpi da olur. Ancak 1200 dpi'da bir az daha iyi sonuclar aldim.600 dpi da kesinlikle is gorur.
Fuser unitesi konusunu internetten araştirabilirsiniz.
Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_printer
adresine de bir goz atın. Bu unite drum'ın kagida doktugu toneri ısıtıp kagida kaynaştıran sıcak merdaneli kısım. Pek cok lazer yazıcısında farklı sekilde ve farkli elektriksel baglanti ile bulunuyor. Bu unitenin elektriksel baglantisini sokmuyoruz, sadece uniteyi fiziksel olarak ayirip kenara aliyoruz. Amacimiz kagidin uzerine drum'dan geçen tonerin ısıtılıp yapıştırılmasını onlemek. Fuser ünitesini sökmeden önce yazıcınızın servis kitapciğini bulun. Dökümani iyice inceledikten sonra sökme işlemine girişin. Ya da bu konuda bir profesyonelden yardım alın.   

2)  En ucuzundan bir tüp deodorant. (Baski devremiz mis gibi koksun diye. male/female farketmez.)

3) A4 boyutunda kuşe kagıt. Maliyeti dusurmek icin en parlak takvim kagıdının arka beyaz yuzunu kullanabilirsiniz.

4) Yeterince HCl - hidroklorik asit (tuz ruhu) ve H2O2 - hidrojen peroksit (dikkat aşındırıcı ve yakıcı kimyasallar, etrafa sıçratmayın, direk ciltle temastan kacinin. Ozellikle peroksiti cildinize kesinlikle temas ettirmeyin !)

5) Uygun boyutta hazırlanmış boş baskı devre(ler). Boş baskı devrenizde egilme,  bukulme varsa duzeltin. Bakır yüzün kenarlarındaki kesim çapaklarını mutlaka ince dişli bir eğe ile düzeltin, çapak kalmasın.

6) Kıl yumağı görüntüsünde olan bulaşık ovma teli veya kalitelisinden yeşil bulaşık ovma süngeri.

7) Plaketi indirmekde kullanılacak aside dayanıklı uygun büyüklükte tabanı düz bir plastik kap.

8) Sert plastik cetvel veya düz kenarlı sert plastik her hangi birşey.

9) Lateks eldiven. (Genelde 100 lük kutularda veya coklu ambalajda satılan, ameliyat eldivenine benzer.)

10) Elektrikli fırın, elektrikli ısıtıcı, elektrikli ocak veya ütü. (hatta dikkatli kullanılırsa kömür sobası bile olur. :)

Uygulama:

Bos baskı devreyi bulaşık ovma teli veya sungeriyle ister kuru ister sulu ovup ayna gibi tertemiz yapın. Bu işlemi yaparken ve sonrasında kesinlikle el değirmeyin. Elin yağı tüm işi berbat eder.  Ayrıca kullandığınız ovma teli veya sungeri temiz yağsız olmalı. Tavsiyem bu isi yaparken lateks eldivenlerden bir çift harcayın. Ovma işi bitince baskı devreyi suyla yıkayıp, havlu arasında kurulayın. baskı devre uzerinde hic bir leke, oksidasyon kalıntısı v.s. olmaması sonucun başarısını etkiler.

PC de çizdiğiniz devrenizi ayna görüntüsü (mirror) olarak yazicidan cıkartın. Fuser ünitesini yazıcıdan çıkartığımız için, kagıt uzerindeki toner ısıtılıp kagıda yapıştırılamadı. Bu sebeple en ufak bir şeyin değmesi, hatta kagıda biraz sert davranmanız bile çıktıyı bozacaktır. Cok nazik davranın.

Kuruladığınız bos baskı devre uzerine deodorantı yuzeyi boyar gibi 1-2 kat sıkın. Yuzeyin tamamına sıkmaya ve homojen uygulamaya dikkat edin. Bırakın biraz kurusun, deodorant icindeki alkol uçsun. Alkol ucunca geriye kalan parfüm ve diğer kalıntıyı toneri aktarmak için kullanacağız.

Yine cok dikkat ederek tek hamlede kagıdı bos baskı devrenin uzerine koyup, kesinlikle kaydırmadan kagıdın tersinden cetvelle sıyırın. Burda amacımız tonerin bakır yuzeye transferi. Bu işlemi ne kadar dikkatli ve hatasız yaparsanız sonuc o kadar başarılı olacak.

Kağıdı yine nazikçe kaldırın. Toneri bakır yuzeye aktardık. Bundan sonra toneri ısıtıp yapıştırmaya sıra geldi. Dikkat, hala tonerimiz yapışmadiğı için en ufak bir değmeyle doğılıp, buraya kadar yaptığımız her şey bozulabilir. Isıtma işlemi için ben genelde fırını tercih ediyorum. 200 C dereceye onceden ısıtılmış fırında 2-3 dk yeterli oluyor. Baskı devreniz kucukse utuyu ters cevirip tabanında da ısıtabilirsiniz.

Bundan sonra ne yapılması gerektiğini sanırım hepiniz biliyorsunuz...

Bu yontemde aside atmadan once kalemle düzeltme ihtiyacı da ortadan kalkıyor. Sanki lazer yazıcıyla direk bakır üzerine çıktı alınmış kadar kaliteli ve sorunsuz sonuç alınabiliyor. Daha önce yeterli hassasiyette yapamadığınız SMD PCB'leri bundan sonra yapabileceksiniz.

Tabi ki profesyonel olarak üretilmiş PCB'ler de gördüğümüz kıl gibi yolları yapmak bu yöntemle de mümkün değil, ancak ütüyle kagıda yapışan toneri bakıra aktarırken ve sonrasında kagıdı ortamdan kaldırırken yaşanan problemler ortadan kalktığı için bu yöntem lazer yazıcı kullanılarak alınabilecek en iyi sonuçu veriyor.

Asitle çalışmaya başlamadan mutlaka eldiven giyin ve asitle kapalı mekanda çalışmayın, gözle görmesenizde gaz çıkışı kesinlikle olacaktır, bu gazı kesinlikle solumayın. Dogrusu bu işi açık havada yapmak. Kapalı ortamda asitle calıştığınızda, aynı ortamda bulunan metallerin zamanla oksitlendiğine şahit olursunuz. Yani gözünüz gibi koruduğunuz el aletleriniz paslanmaya başlar, ölçü aletlerinizin içindeki komitatörler, kontaklar giderek sorun çıkartmaya başlar. Ciğerler ne hale gelir siz düşünün. Mutlaka acık havada yapın denmesinin sebebi bu tür olumsuzluklar.

Baskı devrenizi asitte indirirken aceleci olmayın. Köpürme, aşırı gaz çıkışı olursa hemen asitten cıkartın ve yıkayın. Bunun sebebi aşırı perhidrol eklemenizdir. Ya biraz asit ilavesiyle perhidrol oranını dusurun ya da doküp yeniden asit hazırlayın. Asit kabını yavaş bir şekilde salllayıp dalga oluşturun ki indirme işlemi homojen olsun. Ben kaba önce sadece asiti koyuyorum. Sonra sallamaya başlıyorum ve sallarken kabın baskı devreye en uzak köşesine damla damla perhidrol ilave ediyorum. Damlatmaya, bakırın rengi değişmeye başlayana kadar yavaş yavaş devam ediyorum. Kararma başladığında bir kaç damla daha ekleyip, perhidrol ilavesini kesiyorum. Özellikle hassas devreleri cok hızlı indirirseniz, ince yolların yok olduğunu görürsünüz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar..
Tüm elektronik  sevdalılarına çalışmalarında başarılar diliyorum...

05 Ocak 2009, 23:59:16
sezer1247
Admin
*

REP: 65533

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

detsylı anlatımınız için öncelikle teşekkür ederim lazer yazıcısından sadece pcb basanlar deneyebilir
ama benim gibi hem pcb yapıp hem nomal çıktı alanlar için sadece hayal :)
mümkün ise bir sonraki çalışmanızı resimleyip buraya ekleyebilirseniz gerçekten çok iyi olur kimsenin aklında soru işareti kalmamış olur  ok
07 Ocak 2009, 23:00:49
bilgilieci
Onbaşı
*

REP: 9

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

en son hatırladıgım kadarıyla lazer yazıcıdan  sılındır ayarları yapaıldıkltan sonra dırekt olarak pcb ye baskı yapılabılıyor  yanı dırek olaraka lazderden alabılıyoruz  kagıt yerıne bos pcb
08 Ocak 2009, 10:44:11
MUCİT
Onbaşı
*

REP: 14

-HeR bİlGi BiR mErAk YüZüNdEn BuLuNuR-

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« Yanıtla #3 :»

KARDEŞ PEKİ LAZERİN KARTUŞUNU SÖKÜP ONUN YESİNE FREZE UÇLU KÜÇÜK MATKAPLA PCB NİN HAT ARALARINDAKİ BAKIRI KAZIYARAK PCB ÇIKARTMA GİBİ BİR ŞANŞIMIZ OLABİLİRMİ YADA KARTUŞ YERİNE MATKAP TAKIP DELİK DELMEK GİBİ BİR UYGULAMA YAPILA BİLİRMİ DELİKLERİ DELERKEN MOTORUN YUKARI AŞŞAĞI GİDİP GELMESİ İÇİN TONERİN PÜSKÜRTME KABLOLARINI KULLANSAK YAY SAYESİNDE YUKARI GİTSE BÖYLE BİR BİLGİNİZ VARMI ?

İLİM ÇİNDEYSEDE BULUP ÖĞRENMEK GEREKİR
08 Ocak 2009, 17:15:42
savant26
er
*

REP: 2

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

Once sezer1247'nin yazdiklarina cevap vereyim.
50-60 TL ye ikinci el temiz, faal lazer yazici bulunabiliyor. Ustelik HP6P gibi, taş gibi mekanigi olan yazicilar bulmak bile mümkün. Sürekli PCB yapiyorsaniz bu kadarlik bir masraf cok olmasa gerek.

bilgilieci, soyledigin mümkün degil. Cunku, lazer yazici teknolojisinde en hassas unite drum denen ve toneri kagit v.b. medya uzerine transfer eden bu unitenin yuzeyi selenyum bilesigi kaplidir ve cok kolay cizilir. Zamanla kagit bile drum'in yuzeyini asindirip yipratiyor, kaldi ki cam elyaf destekli recine (epoxy) baglayicili kompozit bir tasiyici uzerindeki bakir, haydi haydi cizer drum yuzeyini. Ayrica, toner statik elektrik yuklenmesi ile kagida aktarilir drum'dan. Direk bakir yuzeye drum'dan toneri aktarmak kolay olmaz. Olsa da drum cok cabuk cizilip is goremez hale gelecegi icin soyledigin yontem kesinlikle saglikli ve basarili bir yontem olamaz.

MUCİT, Laser yazicilarin calisma prensibi dusundugun sekilde bir uygulamaya, ne mekanik ne de elektriksel (veya elektronik olarak) pek musait degil. Dusundugun sekilde PCB uretimini CNC router ile yapabiliyorum (bunu da denemistim). Ama kesinlikle tavsiye etmem. Bu tur PCB uretimi sadece kotu bir alternetifden oteye gidemiyor. Asitle indirilmis PCB ile CNC router ile uretilmisi karsilastirinca, CNC ile yapilanda bakiri asit yerine freze ucuyla temizlerken bir miktar bakirin altindaki yalitkan tasiyici plaka da oyulur. Bu tuzden asit indirme cok daha temiz ve profesyonel goruntuye sahiptir. Ayrica asit indirmeyle daha hassas yollar (tracks) ve adalar (pads) mumkunken, CNC ile daha kaba sonuclar alinabilir, disci veya kuyumcularin kullandigi cok ince uclari ve hassas bir tezgah kullanmiyorsaniz. Cok ince uclarla calisinca da orta buyuklukte bir PCB yi yapmak icin saatlerce tezgahin calismasi gerekecektir. Bu da pratik ve akilci degil. Sonuc: CNC veya freze ucuyla uretimi tavsiye etmem. Yukarda anlattigim yontem veya herkesin hali hazirda yaptigi kagida bastigin devreyi utuyle bakira yapistir sonra kagidi yolmaya calis yontemi bile freze ucuyla yapilandan daha zahmetsiz ve daha iyi sonuc verir.

Yukarida anlattigim yontem benim 33 yildir ! uyguladigim sayisiz farkli PCB uretim teknigi icinde, az sayida PCB yapacaksaniz, en basit ve en basarili sonuclar aldigim yontem. Cok sayida PCB ihtiyaciniz varsa bunu profesyonel PCB ureten bir firmaya yaptirmak en ucuz ve temiz yol. Yukarda anlattigim yontem daha fazla nasil gelistirilir, su an aklima baska bir fikir gelmiyor. Ancak, yukarda anlattigimdan farkli bir PCB baski yontemi gelistirmeye de calisiyorum. Cok kisa zamanda sonuclanacagini dusunmuyorum, vakit bulamiyorum ugrasmaya. Bu yeni yontemde lazer yerine murekkep puskurtme teknolojisi olacak. bilgilieci'nin dusundugune benzer bir yontem. Boylece direk bakir ustune baski mumkun olabilecek diye umuyorum. Basarili sonuc alirsam derhal paylasirim...

Baska sorulariniz olursa yine cevaplamaya calisirim...
Akliniza gelen abuk da olsa fikirlerinizi paylasin, en guzel buluslar en abuk dusuncelerden cikar..

Sevgiler, saygilar...

24 Nisan 2009, 14:43:19
chnslc
Asteğmen
*

REP: 7

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #5 :»

Oradaki hızı aşırı gelir pcb ye plaketin bakırını yırta yırta gider tahminimce kesemediği için mecbur yırtar yada uc kırar gerçi kısa şaftlı olarak bağlanırsa o matkap ucu o işde çözülür ama yinede o hızda çok zor.
İyi çalışmalar....
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2009, 14:57:50 Gönderen: chnslc » Logged
01 Temmuz 2009, 14:44:03
TargArts
er
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

arkadaslar herkese selamlar

devre cıkarmada kullanılacak bir diger yöntemde ( özellikle cok sayıda yapılcaksa ) serigrafidir reklamcı oldugum için sarı plaketler üzerine asit indirmeyle isim ve yazı yazıyoruz tabi yapılan serigraf daha sonrasında siliniyor ve kabarma yada oyum seklinde yazılar havada kalıyor aynı teknikle cok ince hatlarda bile devre hazırlanabilir tek sıkıntı tek bir devre için ugraşmaya deymez çümki yapılması gerekenler sırayla

1 baskı devrenin filmini almak yada aydıngere basmak
2 serigraf ipegini özel pozlayıcıyla kaplayıp cıktı aldıgımız aydıngerle pozlayarak (ısıkla yakarak ) ana kalıbı cıkartmak
3 kalıbı suyla yıkayıp gereksiz gözeneklerden kurtulmak
4 serigraf tablasına kalıbı baglayıp ayarlamak (pbc nin gelecegi noktayı klıplamak)
5 özel serifrag boyasıyla baskıyı yapmak
6 kuruması için en az 20 dakka beklemek
7 asitle indirme bittikden sonra tinerle  tüm yüzeyi temizlemek

dediğim gibi toplu işlerde kesinlikle tavsiye ederim ama tek işlerde astarı yüzünden pahalıya gelir

tek işlerdede kagıt olarak folyo (renkli yapışkanlı malzeme) reklamcılarda kullanılan malzemenin arkasında cıkan bir yüzü parlat bir kagıt vardır hangi reklamcıdan isteseniz bedavaya veirir çünki o reklamcı için çöp tür ... o kagıdı A4 ebadına indirip yazıcınızın hiç bir yerini sokmeden cık tı alabilirsiniz ve ütüye devam ne kagıt yapışır ne toner bozulur ne de sinirleriniz sadece çıktıya kesinlikle el sürmeyin

umarım acıklayıcı olmustur... 
10 Eylül 2009, 13:41:07
feridund
er
*

REP: 1

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #7 :»

injekt yazıcı ile pcb yi doğrudan basmanın bir yolunu bulsak bu iş süper olacak.
13 Eylül 2009, 01:39:56
tornado
Çavuş
*

REP: 5

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #8 :»

perparent marker yani baskı devre kaleminin içindeki gibi veya buna benzer çabuk kuruyan ve su gibi sıvılara ve asite dayanıklımürekkep ile yazıcı kartuşu doldurulabilirse eğer baskı devre marker olur

çorbaya tuz at
21 Mayıs 2010, 02:12:00
acetler
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

arkadaslar herkese selamlar

devre cıkarmada kullanılacak bir diger yöntemde ( özellikle cok sayıda yapılcaksa ) serigrafidir reklamcı oldugum için sarı plaketler üzerine asit indirmeyle isim ve yazı yazıyoruz tabi yapılan serigraf daha sonrasında siliniyor ve kabarma yada oyum seklinde yazılar havada kalıyor aynı teknikle cok ince hatlarda bile devre hazırlanabilir tek sıkıntı tek bir devre için ugraşmaya deymez çümki yapılması gerekenler sırayla

1 baskı devrenin filmini almak yada aydıngere basmak
2 serigraf ipegini özel pozlayıcıyla kaplayıp cıktı aldıgımız aydıngerle pozlayarak (ısıkla yakarak ) ana kalıbı cıkartmak
3 kalıbı suyla yıkayıp gereksiz gözeneklerden kurtulmak
4 serigraf tablasına kalıbı baglayıp ayarlamak (pbc nin gelecegi noktayı klıplamak)
5 özel serifrag boyasıyla baskıyı yapmak
6 kuruması için en az 20 dakka beklemek
7 asitle indirme bittikden sonra tinerle  tüm yüzeyi temizlemek

dediğim gibi toplu işlerde kesinlikle tavsiye ederim ama tek işlerde astarı yüzünden pahalıya gelir

tek işlerdede kagıt olarak folyo (renkli yapışkanlı malzeme) reklamcılarda kullanılan malzemenin arkasında cıkan bir yüzü parlat bir kagıt vardır hangi reklamcıdan isteseniz bedavaya veirir çünki o reklamcı için çöp tür ... o kagıdı A4 ebadına indirip yazıcınızın hiç bir yerini sokmeden cık tı alabilirsiniz ve ütüye devam ne kagıt yapışır ne toner bozulur ne de sinirleriniz sadece çıktıya kesinlikle el sürmeyin

umarım acıklayıcı olmustur... 

bunu denemiştim çok güzel oluyordu ancak sadece orjinal tonerle uygulanabiliyor
dolum toner yemiyor...
14 Haziran 2010, 14:53:03
nurettinelk
er
*

REP: 1

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #10 :»

güzel bir yöntem. bir de bu linki inceleyin ta5coz abimizin yaptıgı bir yöntem bu metod da güzel.hemen hemen aynı ama bu daha pratik galiba.frınla falan uğraşılmıyor

link:
Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
http://forum.kadirlitrac.org/showthread.php?t=21
29 Eylül 2010, 00:07:07
whyliving
Üstçavuş
*

REP: 7

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #11 :»

arkadaşlar benim sürekli kullandıgım yöntemde bunlarla aynı diyebilirim. özellikle dikkat ettigim bir kaç nokta var... yazıcım brother hl 2040 .  kagıt şecerken pahalı dergilerin en parlak kuşeleriyle çalışıyorum. ve ütülemeden önce  muhakkak pcb yi tuz ruhu ve çelik bulaşık teliyle ovalıyor sorna kurulayıp  asetonla  siliyorum. ayna gibi parlıyor. temizlik ve kagıt cok önemli. ütülerken önce az plaketi ısıtıyorum hemen alıyorum sonra kagıdı az  ütüyü ters tutarak ısıtıyorum. kagıt esnekliğini alıyor. sonra plaketle yüzleştirince direk yayılıyor. sonra baskı uygulayarak dairesel hareketlerle ütüyü gezindiriyorum .5 dk sonra hemen öylece alıp sıvı deterjan karıştırdıgım  suya atıyorum.ilk 2 dk yüzey kabarıyor onu alıyorum sorna 5 dk  bekletiyorum yavaş yavaş ovalayarak kagıdı ayrıştırıyorum. deterjan işe yarıyor..  tek sorunum  yazıcım dergi kuşe kagıdını cıktı alırken kabartıyor.
« Son Düzenleme: 29 Eylül 2010, 00:10:41 Gönderen: whyliving » Logged
21 Ocak 2011, 04:26:36
bellateknik
er
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #12 :»

savant26 üstadım bilgilerin için tesekkürler. senin benim ve sener abi gibi ince işlerle ugrasan ustalar için güzel çözüm . sitede saygısızlık yapanların kusuruna bakmayın. siz burada ütü derdinden kurtulmanın ve en temiz baskının yöntemini anlatmıssınız, ama o ütü çilesini dvmlı cekmeyen bilemez ve luzmsuz yorm yaparlar. ben sırf ütülemekden bıktıgım ve toneri düzgün aktaramadıgım için baskı devre yapmayı bıraktım . yönteminizi en kısa zamanda deneyecegim .

not: diger arkadaslar bilgi veren ustalarımıza laf yetiştirmek yerine önce tesekkür edelim sonra yazılan konu üzerine yorum yapalım sayfada elma yazılı iken armut yorumları yapmayalım ....
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.694 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.121s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco