Selam arkadaşlar. Piclerle çalışıyorum. Bazı ayarların birsonraki çalıştırmaya kalmasını istiyorum. Bunu yapabilmek için piclerde kalıcı hafıza var mı? Elektrik kesildiğinde sakladığım bilgileri nasıl hafızada tutarım. Yoksa ekstra hafıza modülü mü kullanmam gerek. Ekstra hafıza modüllerinin isimleri nedir? Yada atmellerde var mı bu özellik?
Arkadaşım Tüm PİC mikrokontroler chiplerinde bulunan eeprom kısmı kalıcı hafıza modulu olarak kullanılabilir. örnek vermek gerekirse popüler olarak kullanılan PIC16F628 de 128 byte eeprom bellek mevcut olup 128 adet değişken burda elektrik kesikken bile tutulabilmektedir. Bunun için dahili eprom veri belleği EECON1,EEDATA,EEADR registerlerinin kullanımını bilmen , gereklidir. Bu bilgiyede hem söz konusu entegre devrenin data sheetinden yada iyi bir anlatımının olduğu Birsen yayınevinin her yönü ile pic16f628 kitabının son bölümünden yardım alabilirsin. Çünkü eeprom bölümüne veri yazmak ve o veriyi sonradan geri almak pek RAM bölgesine yazıp geri almak kadar kolay değildir. yazılan verinin nereye yazıldığı ve okumak için gerekli kısa alt programlar kitapta ve data sheetlerde mevcuttur..