Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Digital Elektronik > voltmetre devremde kalibrasyondaki bozukluk yardım ols...

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: voltmetre devremde kalibrasyondaki bozukluk yardım ols...  (Okunma Sayısı 924 defa)
14 Mayıs 2011, 00:43:14
rugal
Onbaşı
*

REP: 1

Emre Bulat

Üyelik Bilgileri Offline
« :»

arkakadaşlar aşağıdaki devreyi kurdum devre super çalışıyor ama trimpot en duşuk değerde iken girişlere giçbirşekilde voltaj vermememe rağmen 3,5-6-7-9   ( bu voltaj değişiyor arara) volt gosteriyor kısa devre taramalarını 3 kez yaptım ama yollarda sorun yok nasıl olacak acaba trimpot 1 k omu bozuk yoksa  dirençlerden hangisini değiştirmem gerekiyor yorumlara gore malzeme esasına gore 4-5 kişi devreyi çalıştırmış proje odevim pzrtesi goturmem lazım acıl yardım ederseniz sevinirim arkadaşlar başarılar herekese...
resimler

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız

Uploaded with
ImageShack.us

Uploaded with
ImageShack.us

Uploaded with
ImageShack.us

14 Mayıs 2011, 13:47:39
asma
Onbaşı
*

REP: 6

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

Merhaba devreyi aldığın yerde açıklama olmalı.
Bu trimpot entegrenin referans gerilimi içindir. Konmu sonda değil ortalarda olacak şekilde seçilmiş.
Yapman gereken başka bir ölçüaletiyle trimpotun 2 ve 3 nolu pinleri arasında 100mV ölçecek şekilde ayarlamak. (Pin36 da şaseye göre 100mV olmalı)
Daha sonra ölçüm kademesine uygun bir gerilim uygulanıp (güvenilir bir ölçüaletiyle aynı anda) referans ölçü aletindeki değerle aynı olması sağlanır)
Örn: 20V kademesinde 9Voltluk pil iki ölçü aletiyle aynı anda ölçülür. 2V kademesinde 1,5V pil de olur.  ok
Kalibrasyon bu kadar fakat oynama farklı bir olay olabilir.

Resimler net değil ama aynı değerli kondansatörler farklı farkl kullanılmış neden? Düşük töleranslı (100n J) birbirinin aynı iki 100n iki 220n kondansatör kullanmanı tavsiye ederim. (Devre çalışırsa geçer not alacağın garantidir, özenle yapıldıysa yüksek not alırsın)  ok

Kolay gelsin.
15 Mayıs 2011, 17:38:36
rugal
Onbaşı
*

Emre Bulat

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #2 :»

Merhaba devreyi aldığın yerde açıklama olmalı.
Bu trimpot entegrenin referans gerilimi içindir. Konmu sonda değil ortalarda olacak şekilde seçilmiş.
Yapman gereken başka bir ölçüaletiyle trimpotun 2 ve 3 nolu pinleri arasında 100mV ölçecek şekilde ayarlamak. (Pin36 da şaseye göre 100mV olmalı)
Daha sonra ölçüm kademesine uygun bir gerilim uygulanıp (güvenilir bir ölçüaletiyle aynı anda) referans ölçü aletindeki değerle aynı olması sağlanır)
Örn: 20V kademesinde 9Voltluk pil iki ölçü aletiyle aynı anda ölçülür. 2V kademesinde 1,5V pil de olur.  ok
Kalibrasyon bu kadar fakat oynama farklı bir olay olabilir.

Resimler net değil ama aynı değerli kondansatörler farklı farkl kullanılmış neden? Düşük töleranslı (100n J) birbirinin aynı iki 100n iki 220n kondansatör kullanmanı tavsiye ederim. (Devre çalışırsa geçer not alacağın garantidir, özenle yapıldıysa yüksek not alırsın)  ok

Kolay gelsin.

teşekkür ederim kardeş devreyi çalıştır hoca saan 100 vereyim dedi ama sınıfta sevilen bir ögrenciyim calibrasyon yapamasamda 100 veriri gibime geliyor neyse tekrar saol onerilerin için dediklerini uygulayacağım bakalım çalışacakmı sonuçları paylaşırım kolay gelsin...

06 Ekim 2011, 13:02:16
efedemirci
Onbaşı
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

Dostum aynı devreyi yaptım ve kullanıyorym aynı sorunla karşılaşmıştım. Sanırım 7107 entegresindendi değiştirdim düzelmişti.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.508 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.024s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco