Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Araç Ses Sistemleri > Classs D Audıo Amfiler Project Number JKM 2A03 oto subwofer amfisi

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Classs D Audıo Amfiler Project Number JKM 2A03 oto subwofer amfisi  (Okunma Sayısı 1280 defa)
27 Aralık 2008, 19:56:55
MUCİT
Çavuş
*

REP: 14

-HeR bİlGi BiR mErAk YüZüNdEn BuLuNuR-

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Arkadaşlar yaklaşık 1yıldır class d amfileri araştırıyorum ısının az olması ve verimin yüksek olmasıyla bu cihazlar yüksek güçlerde tasarlanmaya çok uygun bu amfiyi subwofer sürmek çizdim 4 ohmda 400w 2ohmda 700w 1ohmda 1000w rms karşılayabilecek güçte bir devre. Piyasada 300ytl altında bahsettiğim özelliklerde bir cihaz göremedim bu devrenin en fazla maliyeti 75ytl yi geçmeyecektir (kutu hariç ve doların durumuna göre değişebilir) ve bahsettiğim güçleri verecektir.SMPS trafolarını atx power suply lerinden  teminedebilirsiniz(eı33 4tane) amfini çoğu parçaları piyasa bulunuyor -HIP 4081- mosfet sürücü entegresi ve -DSEI 30- hariç diğer entegreler ve mosfetler ve diodlar kolaylıkla bulunuyor.

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız ,
Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız
www.elektrodepo.com
sitelerinden sipariş olarak getirtebilirsiniz (elektrodepoyu tavsiye ederim ).

D klas tasarımlı ampliler switching power amplifiers olarak adlandırılmaktadırlar. Bundan da anlaşılacağı üzere, bu tasarımda çıkış elemanları çok hızlı açılıp kapanmaktadırlar; her bir sinyal dönüşümü süresince en az iki kere (Nyquist teoremine bağlı olarak) çıkış elemanları ya tam kapalı ya da tam açık konumda olacakları için bu tasarımda teorik olarak herhangi bir ısı da üretilmemektedir. Yine teorik olarak D klas bir çalışmada randıman %100 olacaktır,bunu gerçekleştirmek için gerekli olan sıfır empedanslı, süper hızlı açıp kapanan elemanlar aşşağıdaki resimde % çalışma oranları ve ismleri mevcut (IRFP 064N tavsiye ederim yada eşdeğer n canal)

SMPS kısmında 8tane mosfet, amfi kısmında 4tane mosfet kullandım mosfetler plaketin altından monte edilecek ve pcb ile mosfetler min.1kg soğutucunun üzerine vidalanacak U6 LF356 entegresi full köprülü hoparlor çıkışındaki sesin geribesleme görevini yapıyor ve çıkış watında hiçbir düşme yaşanmıyor buda damping factor ü artırıyor. HIP 4081 in BL-BH-AL-AH uçlarındaki mosfetler 2mHz frekansında anahtarlanıyor amfinin çıkış frekansı 10hz ile 22khz arası smps in yüksüz frekansı 25khz yükteki frekansı 50khz kadardır smps trafosu olarak 4tane eı33 var.

Besleme olarak 5v asimetrik 12v asimetrik 2x15v simetrik ,simetrilerin ve asimetrilerin gnd leri birleşik, (-12v hariç)  40v asimetrik ( - ) si 12v ( - ) ile birleşikdir. sürücü kısmı ve subwofer filitresi 78L05, 78L12, 78L15, 79L15, regüle entegrelerinden beslenmektedir (herbiri 100er mA) pdf dosyalarını inceledim LF 356 (2tanesi) 10mA, LM 311(2tanesi 5.1mA),CA 741 (1,7mA) ,TL 074 (60mA),HIP 4081(5mA) çekecektir.bu beslemeleri eı33lerin üzerine 022mm tel ile (sipir başı 2v) sarabilirsiniz.

PCB deki bütün dirençler dikey montelenecektir (05mm dirençlerden bulamazsanız mecburen ) 4n35 geri besleme katında 2tane 22v  zender diod ve 2tane 220R vardır bunlar kesinlikle çeyrek watt (yani wattsız) olacaktır 4N35 lerin amfinin asıl beslemesini asimetrik 40v u yükseltmrek için zender diodların yüksek voltlusu kullanılmalıdır (mosfetlerin max çalışma voltajına dikkat edilerek) GND kısmı yani 1 ile 2ci pinleri asla mosfet sürücülerinin yada op-amp ların gnd sine bağlantısı yoktur. 74HC74 ün 14bacağı R43 arası  yeşil çizgi boş bırakılacaktır, amfi katında elimden gelidiğince az atlama çizmeyeçalıştım. 26 tane top copper ile çizili atlamalar var bunlara pcb çıktısı alırken sadece buttom copper işaretlenecek smps kısmında da 16 tane kırmızı hat var gri ile çizili hatlar aşırı yük çeken lehim dökülmesi gereken hatlardır. J12, J13, pinleri smps çıkışındaki ac 40v un SMPS den amfiye giden kalın kablolarıdır. Baskıdevre bitiğinde  2mm lik kablolar ile (+ile-) bağlantıları yapılacak. Amfi katını isis ten ares e otomatik çizdirdim hatların yakınlığı nedeniyler ütü tekniği kullananlar ütü yaparken ipekli kısmındaki ısı ile fazla bastırmadan ütülemelidir.

isteyenler smps kısmı ile amfi kısmını birbirinden ayrı 2 plakete basabilirler isteyenler tek plakete gnd kaplamalı yada kaplamasız şekilde basabilirler  dosyalar rar halinde şu linktedir saygılar...

(NOT : BU BASKI DEVRE ÇİZİMİNİ ENSON İNCELEDİĞİMDE MOSFETLERİN BACAK BAĞLANTI ÇİZİMLERİ YANLIŞ GİBİYDİ ORAYI DİKKATLİCE ŞEMAYI TAKİP ETMEDEN BASMAYINIZ!)
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2009, 14:27:41 Gönderen: MUCİT » Logged

İLİM ÇİNDEYSEDE BULUP ÖĞRENMEK GEREKİR
27 Aralık 2008, 22:01:46
dhan000
Onbaşı
*

REP: 18

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #1 :»

hocam sagolasın güzel bir paylaşım olmuş ve açıklamalrda yerinde olmuş......resimde koysaydınız güzel olurdu gerçi rarlı dosyanın içinde var ama yapmış oldugunuz devreden koysaydınız da olurdu...
27 Aralık 2008, 23:06:03
MUCİT
Çavuş
*

REP: 14

-HeR bİlGi BiR mErAk YüZüNdEn BuLuNuR-

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« Yanıtla #2 :»

çizimlerde bir hafta oldu dün bitirdim devre 100 de 100 çalışır çok kontrol ettim pdf yi yayınlayanlar amfi kısmını basıp denemişler resimleri altta (not smps kısmı yeniden çizildi linkler taze)

pcb link;

"
Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız"

« Son Düzenleme: 20 Ocak 2009, 15:04:17 Gönderen: MUCİT » Logged

İLİM ÇİNDEYSEDE BULUP ÖĞRENMEK GEREKİR
28 Aralık 2008, 13:45:48
dhan000
Onbaşı
*

REP: 18

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

SMPS kısmında 8tane mosfet, amfi kısmında 4tane mosfet kullandım mosfetler plaketin altından monte edilecek ve pcb ile mosfetler min.1kg soğutucunun üzerine vidalanacak U6 LF356 entegresi full köprülü hoparlor çıkışındaki sesin geribesleme görevini yapıyor ve çıkış watında hiçbir düşme yaşanmıyor buda damping factor ü artırıyor. HIP 4081 in BL-BH-AL-AH uçlarındaki mosfetler 2mHz frekansında anahtarlanıyor amfinin çalışma frekansı 10hz ile 22khz arası smps in yüksüz frekansı 25khz yükteki frekansı 50khz kadardır smps trafosu olarak 4tane eı33 kullandım.

hocam burdaki yazınızdan yaptıgınız anlamını çıkarttım.. ben ona istinaden şöylemiştim..
bu resimlerde  yeterli
11 Mayıs 2012, 18:37:35
ymz
er
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

link ölü ilginize
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.246 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco