Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:
  Elektronizm > Elektronik > Araç Ses Sistemleri > 1ÇIKIŞ OTO İÇİN TEK PLAKETTE 300WRMS MOSFET SUB-WOFER AMFİSİ

Şu an bu konuyu görüntüleyenler
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: 1ÇIKIŞ OTO İÇİN TEK PLAKETTE 300WRMS MOSFET SUB-WOFER AMFİSİ  (Okunma Sayısı 2627 defa)
08 Mayıs 2008, 12:17:46
MUCİT
Çavuş
*

REP: 14

-HeR bİlGi BiR mErAk YüZüNdEn BuLuNuR-

Üyelik Bilgileri WWW Offline
« :»

Öncelikle selamın aleyküm  , amfi , şuan çalışır vaziyettedir ve kutusunuda yaptırdım galvanizli saj dan size kutu tavsiyem amfinin dış kutusuna baktınmıydı , ayna gibi gösteren kaliteli parlak sajdan kutu yaptırmandır .Galiba silisli sac olması lazım.Amfinin ses çıkış gücü kadar dış görüntüsü de önemlidir.Ayrıca , amfi baskı devrelerini geç eklememin sebebi ısı ile büyük , problemlerim vardı amfi kısmı , değil sadece smps in soğutucusu , yetersiz geliyordu .

Size tavsiyem 2kg bol petekli bir soğutucu kullanmanız.Bahsettiğim soğutucu sayesinde, amfinde en ufak bir ısısı olmayacaktır.Ayrıca , hazır amfi almanızı tavsiye etmem , çünki piyasadaki 150ytl lik cihazlar , 300wrms yi çok zor verebiliyorlar . pıoner harıc yani 4 çıkışlı oluyorlar ama 4x70wrms birer owal hoparlor kaldıracak güçte köprülendiğinde 2x140wrms yi ancak :)  Anlatmak istediğim , arabanda gerçekçi bir bass duymak istiyorsanız, 300wrms benim amfimi tavsiye ediyorum, kajıwa 300wrms woferle kullanıyorum ve apartmanda 3cü katakadar bass vuruyor.Amfideki basslar çok dolgun ve sonradan ayrı bir plakete ses çıkışı kısadevre koruması + tek çıkış 70w tda 1562  yide ovaller için ekleye bilirsiniz  amfinin kısımlarına gelince...

1.Amfi kısmı  amfi olarak taka beyin 500w olan mosfetli amfinin 2 mosfet kullanılmış halini kullandım , ırfp 260n/9240 açık şeması altta ve iyi beslemeyle yüksek duyarlıklı bir aktif filitreyle , hop çıkışından  bir çift mosfetle , 4 ohm a ac 55v da 5amperi 2x63v 8amper beslemeyle veriyor oda 275wrms yapıyor .300wrms için 2x70v 10amperle beslenmesi gerekiyor. :P Geri beslemedeki zenderleri 33V değilde 35V kullanırsanız  70v verir.

2. Subwofer filitresi olarak taka beyin , 330w amfisinde kullandığı sub-bass , devresini kullandım . Ordakİ omajıyla frekansı belirleyen 20k dirençler ile tl074 entegresinin , 7 ci bacağı arasında FULL BASS YADA BASS + SES butonu bulunmaktadır. NOT 20K dirençleri 15k yaparsanız 60hz lik bass, sesi duyarsınız uğultu şeklinde.20K OLUNCA 30HZ ALÇAK FREKANSLI BİR BİR BASS ALINIR OSESLERDE SADECE SALLANMA ETKİSİ YAPAR.Oyüzden esneme kapestesi yüksek sub-woferler için 25hz 30hz daha uygundur.

3. SMPS kısmında , tamirci hasan ın 600w , smps inin sürücü kısmını aynen kullandım.Bd139/140ları , orjinal kullanmanızı tavsiye ederim. Trafo olarak 250w atx eski , bilgisayar powersuply nın ei33 trafosundan temin ettim. :) Trafoyu  kendinizin sarmasını tavsiye etmem , orjinalinde ısınma olmuyor ama biz sarınca ısı oluşuyor.Devrenin , geri beslemesinde 4 tane 33v zd var, devre 2x66vdc 10 amper le besleniyor . ırfp064 lerin çıkışına 400v 330pf kondansatör her hangi bir, parezit olmaması için kullandım, İsterseniz o 330p yu hiç kullanmayada bilirsiniz ozaman boştayken 200ma çekiyor . Smps in boştayken çektiği akımı 400mA ile 700mA i geçmesi gerekli . Devre full yüklenmede 12 volttan 25 ampere kadar çekebilmektedir.Fakat girişin 20 amperi geçmemesi gerekli dir, 250wrms de çalışmasını istediğinde. filitre olarak 4 adet 4700u 63v kondansatör kullandım , fazlasıyla yetiyor ORDA TRAFO ÇIKIŞLARINDA 2X5AMPER SİGORTA VAR sigorta değerine ve besleme voltajına dikkat edin. Hoparlor çıkışınada sigorta kullandım 5amper.

3.amfide 2 tane mosfet kullandım. Irfp240N yerine 260N kullandım ısı yarıya indi atlamalar kırmızı hatlarla belirlediM.Amfideki , simetrik ayar trimpotunun çevirileceği yön ok işareti ile belirtim, ok işaretli olan yöne doğru sonuna kadar çevirilecek . Elektrolik kondansatör olarak 330mf63v ve 100mf 63v kondansatörleri kullandım . Ses girişinde 220mf bipolar kondansatör kullandım arkadaşlar anlatacaklarım bu kadar inşallah yardımcı olabilmişimdir.

Ben bu devreyi yapalı 2 aykadar oldu denemelerini bitirdiğim için amfiye güvenerek eklemek istedim şu anda hiç bir sorunu yoktur soğutucuyuda dediğim gibi petek aralıkları geniş takılacak. Bu devreye ihtiyacı olan arkadaşlar basar yapar kullanır. Amfi ile her türlü sorunlarınızdada yardıma hazırım , amfimin boyutlarıda çok makül ,25cm en ,  15cm boy , 4cm yükseklik. Kutu da 1 er cm fazla olarak yaptırıldı .Yakında arabaya monteliyorum şu an 1 tane subwofer var , 70ytl ye aldım kajıwa 300wrms bi tane daha alıp bagaja tüp bass olarak monteleceğim . Teyip zaten 4x45w 2 sini owallere , 2 sini ön kapılara takıyorum , işte şemalar , baskı devreler , yapılmış hali  şu baskı devre 1,04MB    

Linkleri Görebilmek İçin Lütfen Üye Olunuz Yada Giris Yapınız

PCB Yİ TEKRAR ÇİZDİM 12VTL72Lİ SUB FİLİTREYE GÖRE DÜZENLENDİ
DOWLOAD
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2009, 00:00:27 Gönderen: MUCİT » Logged

İLİM ÇİNDEYSEDE BULUP ÖĞRENMEK GEREKİR
24 Haziran 2008, 05:07:32
isa_olcer
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 :»

slm süper olmuş bu projeyi başka sitelerde görmemiştim. başka sitelerde veya forumlarda paylaşırsan süper olacak. paylaşım için teşekkürler ekte bu devrede kullana bileceğiniz JBL oto anfisinin SUBWOOFER filitresi var. bass sesler bildiğinizgibi düşük frekanslı olduğu için fazla uzaktan duyulmazlar bu filitre sayesinde çok uzaklardan duyulabilir.

ekte yayınlamış olduğun devre bass boost diğildir...switch kapandığında amacı ses miktarını belirli orantıda sabitlemektir(giriş bufferı)...switch açıldığında ön filtre görevi yapar ana filtreye girmeden önce kullanılır...herhangibi bir ses döngüsü olmadığı için boost etmez!
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2009, 16:43:10 Gönderen: cexzafatih92 » Logged
19 Kasım 2008, 15:03:47
bariselektronik
Onbaşı
*

« Yanıtla #2 :»

ellerine sağlık arkadaşım bunun sadece ses kısmı varmı elinde verebilirmisin LYTsini? boşta 240-9240 var şuan beklemesinler yapayım trafoyla besleme yaparım..
19 Kasım 2008, 18:47:54
xXxTopRaK
xXxTopRaK
Admin
*

REP: 65535

kimin ne olduğu hiç önemli değil insan olsun yeter

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #3 :»

bunun 2 çıkış sadece power amfi kiti olarak mucitten almıştım ekliyeyim işine yarasa kullan

emek hırsızlığı cart curt bunlar hep boş elinde olanı ortaya koyan bu memleket için yüreğinide ortaya koymuş olur...
01 Şubat 2009, 23:58:56
yunus_emre
Başçavuş
*

REP: 12

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #4 :»

muucit usta dewreyi indiriom ama pdf li bi dosya çıkıo oda açılmıo bi zahmed bakarmısın

[kay]
Facebook >>>Elektronikçiler<<< Gurubu Hepinizi Bekleriz
[/kay]
02 Şubat 2009, 14:38:38
ecstacy001
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 :»

eft  bende indiremedim bi zahmet el atarsanız sevnirm durgun
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2009, 14:39:25 Gönderen: ecstacy001 » Logged
05 Şubat 2009, 01:43:57
yunus_emre
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #6 :»

usta sen bunu nasıl bastın yhaa anfii katı birbirine girmiş walla düşünüomda ben basabilrmiyim acaba

[kay]
[/kay]
06 Şubat 2009, 18:21:17
MUCİT
Çavuş
*

« Yanıtla #7 :»

kardeş ütüleme yöntemini kullanmıyormusun kuşe kağırt ile? eğer ütüleme yöntemini kullanıyorsan ütünün ipekli-yünlü ısı ayarıyla 40dakka bastırmaan plaketi ütüleyeceksin eğer yazıcında tonerliyse çok kalitelice çizimler çıkar.sıcak suylada kağırt kalındılarını elinle üfelersen asit dozunu iyi ayarlarsan3kapak tuzruhu 1kapak perhidrol bide tinerle pcb nin bitmiş halini temizlersen fıstıkgibi olur.Linkte baskıdevre dosyası ve yerleşim planı var.

06 Şubat 2009, 21:09:23
yunus_emre
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #8 :»

ewet kulanıorum ama elemanlar felan bibririne girmiş + bide dolgu filan olacak yollardan korkuom ama ginede ne olursa olsun yarın basmayaı düşünüom nasip olursa 
 kolay gelsin

[kay]
[/kay]
19 Şubat 2009, 23:51:05
yunus_emre
Başçavuş
*

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #9 :»

mucitten başka yokmu bunu yapan bende yapıcam malzmelerin hepsini buldum ayrıca bide çıkışda ırf240 9240 kullanıcam dewrede dikkad edilmesi gereken yerler warmı

[kay]
[/kay]
10 Nisan 2009, 14:16:04
MUCİT
Çavuş
*

« Yanıtla #10 :»

EĞER ÇALIŞTIRAMASSAN İÇİNDE BENDE OLMAK ÜZERE  YARDIM EDECEK ARKADAŞLAR FORUMDA MEVCUT EĞER 300W RMS ÇEKECEKSEN ALİMİNYUM VE FAN GEREKLİ

14 Aralık 2010, 22:51:06
berkin88
er
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #11 :»

bu devrenin maliyeti nekadar
16 Ocak 2011, 01:09:03
zfer
er
*

REP: 0

Üyelik Bilgileri Offline
« Yanıtla #12 :»

kardeş devren çok güzel bişi olmuş ama benim anlamadığım bir nokta var. 2. çiziminde devrenin ortası boş oraya ne yapacaz.
24 Temmuz 2011, 18:39:33
MUCİT
Çavuş
*

« Yanıtla #13 :»

pre-amp veya subwofer filitresi yada kısa devre koruması ekleyebilirsin

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Elektronizm | Powered by SMF 1.1.13.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.285 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.015s, 2q)

Elektronizm Çöl Atesi v3 by rallyproco